сряда, 17 юни 2020 г.

Кето Ню Йорк Чийзкейк / New York Style Keto Cheesecake



Днес е чудене ден за десерт, на мислите ли? Да, да, продължавам с диетата, но именно затова съм ви приготвила един страхотен кето чийзкейк в нюйоркси стил. Супер лесен е за правене, само дето отнема повечко време за печене. Аз обикновено го приготвям по-късно вечерта, а след това го прибирам да спи в хладилник за през нощта, за да стегне и да се охлади напълно.


Може да го гарнирате с всякакви плодове по-желание, стига да не нарушава нито режима, нито съня ( съвестта)  ви, но аз имах ягодки от баба и ако има човек, на който не мога да откажа труда - това е бабчето. 

 Иначе какво друго да ви кажа - диетата върви този път успешно. Работя много, но се стремя да не отлагам упражненият дори у дома, общо взето съм сериозна този път и дори след седмица, резултатите се усещат вече по дрехите. 


В ума все по-силно грее идеята ми за морето и просто чакам времето да се оправи и да не ни дойдат други дяволи до главата - живот и здраве се надявам поне това щастие да ме сполети и да отида на почивка, нямам търпение да опитам вкусната рибена чорбичка на място, да слушам звука на вълните и да премина през първите нервни дни от почивката, в които се чудя какво по-напред да направя, преди да премина в релакс mode и всичко да става бавно и спокойно.




Ако и вие сте на тази вълна, и искате да диетосваме заедно, но и да има нещо хубаво и вкусничко у дома - хайде да си спретнем този страхотен чийзкейк. Траен е и стига да не злоупотребявате ( то и не бива)  може да си имате десерт за цялата седмица. 

Аз няма да се бавя много, а направо преминавам към рецептата, а след това ще го хваля и ще ви разкажа за белята, която половината направи :) 



Необходими продукти: 
Около 700 г крема сирене/ сладкарска ( фина) извара/ маскарпоне ( по избор) 
150 г заквасена сметана
5 с.л меко масло
100-150 г кето подсладител поизбор ( моят бе ксилитол) 
4 яйца
2 с.л. лимонова кора
1 с.л. ванилия


Хубаво е продуктите да са на стайна температура. За основната част може да ползвате от изброените продукти по горе -  количество и съотношение каквото прецените . 
Аз ползвах маскарпоне и кремообразна сладкарска извара ( продава се в Лидл), но може да го направите и само с крема сирене.


След това прибавяме останалите съставки, маслото, заквасената сметана ( предполагам и тя може да се замени или пропусне, но е доста по-свежо с нея)  и ароматите. 


Разбиваме с миксера, като прибавяме едно по едно яйцата и подсладителя. Може да сложите първо подсладителя, за да опитате сместа и да я натаманите на вкус, и след това да почнете да добавяте яйцата.  


Прехвърляме всичко в тавичка - най-добре 22 см. Моята беше 24 и е по-голяма, но този размер ми беше зает от друга торта ( то у дома е сладкарски цех направо :) 
Затова и чийзкейка стана малко по-нисък, но така пък е по-лесно да изядеш по-малко парченце и пак да не е тънко като игла в чинията :) 



Пъхаме чийзкейка да се пече на водна баня във фурната на 150 градуса за около 90 минути.

!!!!!Много е важно да облепите добре дъното на формата с фолио и тиксо, за да не попадне вода, когато я поставите на водна баня. Аз използвам по-голяма тавичка със студена вода, която стига някъде до средата. 



След като мине времето, чийзкейкът ще остане леко суров при раздрусване в средата - това е нормално. 
Извадете го от водата и го оставате да се охлади напълно, а след това го приберете в  хладилника за поне 4 часа ( ето защо го правя от вечерта) 




На следващия ден го гарнираме с плодове по избор - при мен ягоди, които съвсем за кратко затоплих със ксилитол в касеролата на котлона, за да пуснат малко сок и да стане красив, лъскав топинг. 


Обожавам текстурата на този чийзкейк- хем е кремест, хем е като пухче всяка хапка. От първия ден в който опитах нюйоркски чийзкейк ми стана любим, затова и е страхотно, че може да стане и в кето вариант.  


Ако се интересувате от Класическата рецепта, може да я намерите тук, а тази направих без кора за по-лесно. Разбира се за кето кора може да ползвате и млени бадеми, но кой ще ти се занимава ;) 


За малко да си останем без десерт, защото заета с толкова задачи помолих половинката да го извади от формата и той изхвърча и го изпльоска на пода, но за наше щастие падна с подложката и само се развали малко фасона на десерта. След като го погледнах сякаш ми е изял супата с вилица, коригирах всичко с ягодите и си спомних, че е 2020-та и всичко се случва :) 


Сега ви отрязвам по едно парче и сядам на масата, за да чуя Вие какво мислите. Пишете ми, кажете ми, или просто ми споделете как върви при вас в кухнята? 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






6 коментара:

  1. Благодаря за рецептата? Може ли да не използваме водна баня, тоест печене с вентилатор на 180 градуса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не ви съветвам, Дарина. Трябва си водна баня, това е като при крем карамела и суфлетата, не може без водна баня ;) Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте, Люси!Сладкишът ви е прекрасен! А имате ли други кето сладкиши и ястия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, имам. Потърсете в подкатегория - за диетата в дясната лента, има списък с по-дребен шрифт. Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравей :)
    Може ли да се слижи течен подсладител, стевия, например?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...