петък, 19 юни 2020 г.

Пилешки кюфтенца с гарнитура от булгур със зеленчуци и салата / Kids meals ideas: Baked Chicken Meatballs with bulgur garnish and salad



Отдавна се каня да обърна малко повече внимание на детските рецепти, тъй като покрай племенника ми, все се чудим как да го излъжем да хапне нещо,което не е паста или пържени картофки ( а, да и ориза). 
Храната за децата освен полезна, трябва и да грабва окото. За да предизвиквате интереса им е добре да заложите на поне един от трите елемента - да е пъстра, да е хрупкава или да на малки хапки. 
В днешното ми предложение съм вмъкнала и трите, а причината да я съставя е не само моето желание, но и една наистина хубава кампания на "Нестле за по-здрави деца" и Маги , в която реших да се включа. наясно съм, че много от вас гледат скептично на такъв вид готови подправки,бульони и фиксове, но аз не веднъж съм ви казала, че съм посягала към тях и това. най-вече бульончетата.

 Дали ще ползвате от тях в рецептата ще оставя на вас да решите и ако не съвпада с вашата философия на хранене,опитайте се да видите целта и идеята зад рецептата и без тях. истината е, че доста добра и показва в какво съотношение е добре да приготвяме храната за най-малките в чинията. „Порция Баланс“ показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря и е предназначена за деца между 4 и 12 години.

Хартиена подложка Порция Баланс

Вътрешността на чинията е разделена на 3 (три) части, които указват, че половината от чинията трябва да е с изпълнена със зеленчуци; четвърт от нея с храни, богати на протеини; и четвърт със зърнени храни, макаронени изделия, ориз и други въглехидрати. Може да се запознаете с нея повече тук:

Ето я и моята рецепта в проекта, като направих едни чудесни пилешки кюфтенца, тъй като знаете, че децата обожават пилешките хапки. Печени на фурна и пъстра и вкусна гарнитура от булгур и зеленчуци.
Половената чинийка пък е заета от свежа салата, с хрупкави елементи от краставички, моркови и репички в сладки мотиви.



Ако искате да разберете как приготвих всичко стъпка по стъпка вижте рецептата:

500 г пилешко месо
1-2 с.л. MAGGI Щипка вкус
1 яйце
1/2 ч.ч. булгур
1/3 ч.ч. зеленчуков микс от грах, царевица и чушка ( консерва)
зелена салата, морков, репи, краставица и домат ( колкото по-пъстро, толкова по-добре)


Нарязваме пилешкото месо на малки парченца, колкото по-малки, толкова по-добре. Слагаме ги в купа и прибавяме около супена лъжица Маги щипка вкус и едно яйце.



Пасираме леко с пасатора пилешкото, така че да стане на кайма, но не цялото, тъй като е добре да си има цели парченца месо, а пасираната част да действа като лепило за кюфтенцата.



С мокра ръка оформяме кюфтенцата - ще ви излязат 11-12 бройки от тази порция, но все пак няма да си цапате ръцете само за 2-3 кюфтета я :)



Редим ги върху хартия за печене и печем без никаква мазнина на 200 градуса за около 20 минути.

През това време сваряваме булгура в малко вода - отнема буквално 10 минути. Към готовия булгур добавяме зеленчукови микс от грах, царевица и чушка и овкусяваме отново с малко Щипка вкус. Разбъркваме.


Подредбата в чинията е една четвърт от булгура, една четвърт кюфтенца и половината да е от зелената салата. Постарайте се да направите зеленчуците в различни форми и нека да канят децата да хапват от всичко.




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  



 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

4 коментара:

  1. Люси,
    прекрасно лятно предложение, свежо и много красиво.Интересна комбинация от кюфтенца с пилешко, салата и булгур със зеленчуци.Булгурът от едрия или от дребния е ?
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! мисля, че ползвах от ситния булгур и честно казано ми е е едно от най-любимите неща напоследък. Поздрави и и усмивки!

      Изтриване
  2. Това е прекрасно предложение! Редовно приготвям храна за училище и това е чудна идея! Със сигурност ще я опитам с малка вариация :) Ще се радвам на всякакви нови попълнения в графата "За училище" :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите, Анна :) Ще се радвам да пусна и още рецепти. От същата кампания направих още и пълнени тиквички за деца, надявам се да ви харесат :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...