четвъртък, 7 май 2020 г.

Известната торта за бебета и малки деца / How to make baby cake - Smash cake recipe


Не мога да повярвам, че най-сетне реализирам тази отдавна запланувана, желана, обещана и чакана от приятели, читатели и кой ли не рецепта. През годините не малко пъти са ме питали за рецепта, подходяща за първата годинка на бебето - без захар, без алергени, подходяща за хапване от бебчовците, но и да бъде достатъчно празнична за отбелязването на този така важен и вълнуващ момент. 
Цял племенник ми се роди от тогава, който вече ще направи 4 годинки, а леля му още отлага тази публикация, But no more!!! Тя е тук и може би няма да бъде най-търсената торта в блога и може би няма да ми донесе Viral статус ( освен ако всички мами, не я споделят), но истината е, че се стремя да изпълнявам желанията на всички мои читатели - колкото и голяма да всяка отделна група.

 С всеки един ден някой бебчо става на 1 и ще покаже цифрата с пухкавото си пръстчета, а видя ли тази гледка от чревоугодник се превръщам в човекоядец, защото не може да ми кажете, че сладките бебета не ви карат да ги изядете. Толкова са бузести и миришат на прегръдки(е, не винаги) 
Не, не ме тресе baby fever, но подкокоросвам сестра ми, ако може да "опече" второ, защото да бъдеш леля е просто страхотно :) 


Днешната торта вярвам, че се хареса на мамите по ред причини, и може да я използвате не само за този, ами и следващите рождени дни, а украсата сведох до минимум, защото всички знаем колко са ангажирани мамите и а не бива да вдигаме летвата толкова високо още първата годинка. За сметка на това заложих на готова декорация от любимото си магазинче Reia.bg, от където закупих тази страхотна парти украса, която може би е повече за baby showеr, но пък защо не - тъкмо рецептата ще е с един куршум, два заека. Украсата е на шведската фирма Jabadabado, и за разлика от тези в левчето е много по-плътна и качествена. 


Тортичката пък направих с пълнозърнестото брашно на София мел, защото проучвайки въпроса за този тип торти се оказа, че пълнозърнестото брашно е най-предпочитания вариант. И преди да преминем към рецептата, знаете ли че този вид торти си имат име - казват се smash cake :)

Но ето и рецептата: 


Необходими продукти: 
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
 1 1/2 ч.ч. банани пюре ( около 3 бр)
3 яйца леко разбити
1 ванилия
1/4 ч.ч. кокосов масло или краве масло ( леко разтопено)
1/4 ч.ч. кленов сироп или агаве сироп

за крема:
300 г безсолно крема сирене/ маскарпоне
150 мл хубава истинска животинска сметана  
подсладете с агаве. кленов сироп или пък само плодове


1 ч.ч= 200 мл


Както казах пълнозърнестото брашно е предпочитано в този вид рецепти, а аз мога да ви препоръчам да използвате и някои от Био линията на София мел. Може да сложите само чаша и половина брашно и още половин чаша кокосово брашно или стърготини,ако искате да има още по-тропически и лек вкус.
На мен и в този най-семпъл вариант ми хареса. В рецептата може да използвате чудесно и стари и потъмнели банани, които покрай децата често се 
намират. 
В купа слагаме първо сухите съставки, после подсладителя ( агаве/ кленов сироп, и ако е за малко по-големи деца, които вече са хапвали може и мед, но както знаете той не е препоръчителен за малките деца поне до една годинка) 


Прибавяме после леко разбитите яйца, най-добре домашни, 


и пюрето от банани. Прибавяме и леко разтопената мазнина, като вие може да изберете дали да заложите на растителна или животинска, но най-важното е да бъде с естествен и качествен произход. 


Разпределяме сместа в две тавички с диаметър от 20 см  и пъхаме да се пече на 180 градуса за около 30 минути. 


Блатовете са плътни, ароматни, но и не са глетави - излиза суха клечка :) Оставяме ги да се охладят.


Кремът е много лек и лесен - просто разбиваме малко млечна сметана на сняг и прибавяме домашно/ био или пък качествено крема сирене, което само да предаде свежест на тортата и вид на празничност. Подсладете го с малко сироп от агаве или пък добавете парченца плод :) 


Тъй като украсата ами бе достатъчно крещяща заложих на семпла naked cake, но според мен се получи ефект WOW колкото и скромна да е. Вярвам,че малките детски очички ще бъдат толкова развълнувани от празничността на тортата,



 

Никога няма да сбъркате да украсите торта с плодчета, а за децата - това е най-добрия вариант!
Ето отново и отново информация за украсата тук, а тук може да разгледате и останалите парти артикули


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!








18 коментара:

  1. Ох, как ми се иска да бях попаднала на тази рецепта навреме за първия рожден ден на чавето, на 6ти май. Убих се да търся изпълнима рецепта за смашкейк, но така и не намерих, та се наложи да експериментирам, но тъй като в пекарството съм кръгла нула, резултатите бяха малко смесени. Но ето, вече ще имам тази чудесна рецепта предвид, ако в бъдеще ми дотрябва пак да правя смашкейк.. благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че тортичката си е намерила своята публика, и макар по-късно тя ще е тук завинаги, за да бъде под ръка, когато е необходимо. Благодаря за оставения коментар. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Здравейте, страхотна торта със сигурност ще направя за рождения ден на племенника си, който ще стане на 1 год. сеотември😊 Но само да ви питам откъде сте купили надписите на клечка, които са забучени върху тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Меги. В статиата е описано и има линкове към магазина. Поздрави :)

      Изтриване
  3. Здравейте, прекрасна рецепта. Възможно ли е в блата да не се слага агаве или кленов сироп, или пък може ли да се замени със захар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто бялата захар не е добра за малки деца. Може и самите банани да са достатъчни като цяло, или да избереш някаква по-хубава захар като захар от фурми например. Пасифлора имат такава :)

      Изтриване
  4. Чудя се дали няма да останат сухи блатовете. Как бяха на влажност?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, моето бебе за съжаление е алергично към протеина на млякото. Може ли да предложите вариант на тортата без млечни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Алис. Ще се постарая за в бъдеще да предложа и такава рецепта. Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравейте Люси, може ли марка на сметаната и маскарпонето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Беше преди време и не помня кои съм използвала тогава. Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте, в какъв размер форма е направена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Написала съм "Разпределяме сместа в две тавички с диаметър от 20 см и пъхаме да се пече на 180 градуса за около 30 минути. "

      Изтриване
  8. Здравейте. Направих тортата, но блатовете ми останах сухи. Могат ли да се сиропирани с нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако искате да са сиропирани, може да го направите с някаква течност като мляко или ядкова напитка. Според мен от бананите си стои достатъчно влажна.

      Изтриване
  9. Привет, направих блатовете и се мъча с крема. Извинявам се за глупавото питане, но хич ме няма със сметаните. Понеже се опитвам да правя торта за годинката, не му даваме захар, та предположих, че търсим такава сметана. Само че битите и сладкарските сметани за разбиване са все със захар. Опитай два пъти с готварска сметана, но успях само 2ия път да я разбия на масло и вода. Остава само заквасвната сметана, която е в кофичка като за кисело мляко, с такава ли е правен крема? Моля за помощ, че утре е големия ден, а аз съм доникъде. 🥺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и съжалявам за късния отговор. Бях в отпуска. Питането не е глупаво:) има смятани за разбиване, които не са подсладени, може да ги намерите в Метро, но и не само там. Готварската няма как да се разбие, но има такива, които са с повече масленост, но без добавена захар, повечето на растителна основа. Има и животински, а може да ползвате и кокосова или други, които отговарят на диетата на детето. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...