сряда, 22 април 2020 г.

Великденски патладжани / Stuffed Eggplant Easter Recipe


Празниците приключиха, най-вкусната храна се изяде веднага, а тази, която бе повече за ганитура или имаше голямо количество още се "излежава" по хладилника. Мислех си да си продължа диетата, ама как като има толкова за дояждане. Сега и без това се намирам в едно странно ментално състояние между хубавото и лошото, надеждата и тоталната депресия, отпочинала "с единия крак", а "с другия" още потропвам нервно. Нито се наспах, нито си отпочинах, нито с роднини се видях този Великден, но пък се радвам, че го изживях! 

 И по-лоши неща се случиха на други семейства, така че животът го живея, а ако тялото ми не може да навакса с амбициите си за съотношение тегло/ височина, то се надявам голямата ми усмивка да го направи. 


Бавно и плавно ще започна да си правя разни диетични ястия - не толкова, че да ме стреснат, но достатъчно така че хем да премина към консумацията на повече зеленчуци, хем и да са все по-леки. 
Не искам коремчето да се усети как искам да го заблудя и му ограничавам доставките на сладко и тестено, затова е хубаво да му давам наистина вкусни неща.

 Най-вкусното за мен е когато храната е най-прясна, а не претопляна от вчера, затова обичам бързи и лесни рецепти, които мога да приготвям набързо. Днешната рецепта е за пълнени патладжани на принцип "изпразни хладилника" и " не надебелявай повече" - две в едно. 

Вярвам, че ще ви харесат, защото макар и да не броя калории, смятам рецептата за диетична и подходяща за режимно хранене сама по себе си. Нарекох я "великденски патладжани", защото ми приличат на пъстро яйце, а и зелнчукът има такава форма. 


Украсявам ги и с резенче варено яйце, което вярвам, че все ще намерите у дома ;) Ако рецептата ви изкушава, хвърлете й едно око как да си я приготвите: 

Необходими продукти:
2 бр. малки / средни патладжана ( 400 г) 
1 глава лук
250 мл млени домати
1 малък морков* по желание
1 топка скирела/ моцарела
1 с.л. масло
1 бр. варено яйце
олио
магданоз
сол, черен пипер, червен пипер


Супер-дупер лесно се правят. Започваме като измиваме патладжаните и ги разрязваме по дължина. Издълбаваме ги с помощта на лъжица и ги накисваме за няколко минути в студена, подсолена вода. През това време отделно нарязваме на малки кубчета вътрешността им.

В чопър пък смиламе доматите и лука на сос. Може да ползвате консервирани домати или пресни. Аз добавих и съвсем малко морков,тъй като  имах останал от друга рецепта. 

                         

Слагаме маслото и малко олио в тиган да се загреят и запържваме нарязания патладжан докато омекне, 

                         

 а след това и кашата от доматите и пържим, докато всички компоненти се готвят.


Овкусяваме с подправките на вкус и слагаме една четвърт от нарязаната скирела/ моцарела.

(Може да използвате и обикновен кашкавал или сирене) 

                       

Скирелата е вид прясно сирене, което се прави от скир ( продава с в Лидл) и е много хубаво за диетични ястия. Не е скъпо, но не се и запича както повечето кашкавали, затова ако не държите да е диетично, може просто да замените с моцарела или друго по желание. 


След като плънката стане готова, пълним патладжаните с нея, а отгоре нарязваме резенчета скирела, 

                            

и завършваме с още малко от плънката на места ето така: 


Поставяме последно резенче варено яйце по средата, малко магданоз, щипка сол и поръска от олио/ зехтин.


Сложете малко водичка в тавичката, за да не загори много кожата на патладжана. Завийте ястието добре с фолио и пъхнете във фурната да се пече на 180 градуса за около 40 минути. След като се изпече добре, махнете фолиото и запечете около 5-10 минути отгоре, за да хване хубав цвят. 


При поднасяне може да сложите още свеж магданоз за цвят, соев сос за овкусяване, а защо не и нарязан зелен чесън, който е чудесен за сезона! 

Ястието е много лекичко, свежо и вкусно и опредено е пъстро като Великденско яйце! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





4 коментара:

  1. Люси,
    Христос Воскресе !
    Прекрасни патладжани, лесна и красива рецепта.Не съм обръщала внимание за това сирене от скир.Но щом го описваш ще проверя.Прекрасно и много вкусно !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че намина и с обади, Лени :) Ще се радвам да чуя мнението си за скирелата! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Здравейте. Харесвам тази рецепта и я приготвям често. Искам да попитам мога ли да подготвя патладжаните и плънката в един ден, а да опека и завърша ястието на следващия ден? И как да съхраня полуготовите патладжан и плънка до окончателното печене, така че да запазят качествата и външния си вид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси. Мисля, че няма да има проблем. Може директно да си ги направите и да ги сложите в тавичка, като я покриете с фолио и така да остане за една нощ в хладилника ;) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...