сряда, 25 март 2020 г.

Мароканска супа с червена леща / Moroccan Lentil Soup


След благичко- сладичко и топло хлебче-бебче, идва ред на супичка - вкусничка! Забелязвате ли колко вече ми е прегряла плочата, а ? Опитвам се да скрия този факт от вас, но той избива като пъпка преди важна среща. Забелязвам, че на някои хора им е скучно даже у дома, а как е възможно - не знам. Толкова ястия има за опитване, толкова проекти за творене, пък  ако  толкава не ви се твори, е го на - пролетното почистване и то чака. Аз нали съм си умна го отложих за по-натам, а то и пролетта се отложи, затова се отдадох само на похапване. 

Не мога да се оплача от скука и това е. Още си ходя на работа, още се налага да излизам, работя с пълна пара и въобще не усещам разлика, освен че телефонът не звъни толкова често, за да мога да казвам на приятелите, че нямам възможност да изляза. А, как ми липсват те само? 


Сладките приказки на Марта и да се взирам с греещите й се очи и нежна бенка на бузата, невротичните размишления на Ванчето с голяма доза сарказъм и самоирония, новите музикални проекти на Коцето, който ми подава слушалки да чуя най-новата му песен, шегите на Давидко, енергията на Алекс и греещата усмивка на Лин, която пък подробно ми описва някоя случка от ежедневието си, докато избухва в смях. ( Трябва скоро да й се обадя, защото все го отлагам) 

Хубаво нещо са приятелите и сега повече от всякога усещаме нуждата на "статистите" в живота ни. Не всеки ден може да се виждаме, не винаги можем да си кажем какво мислим и какво ни се е случило, така не ни достига време, но пък със сигурност усещаме липсата им. Те са като "пилешка супа за душата" или в моя случай мароканска супа за душата! 


След всички вкусотийки, време беше да загреем стомахчето и с така обещаната от мен Мароканска супа, с която си облизвахме пръстите няколко дни у дома.  Топихме в нея от вкусния Домашен хляб без месене, който виждате и на снимките.

Самата леща получих като подарък от Кауфланд България и е част от тяхната Био линия. Ето как я приготвих: 



Необходими продукти:
1 по-голяма глава лук
1 по -голям морков
3 скилидки чесън
1 малък стрък праз
олио/ зехтин
2 ч.л. млян кориандър
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. червен пипе
2 ч.л.черен пипер
сол на вкус
400 г млени домати
2 ч..ч червена леща
около 1, 2 л зеленчуков (ли месен ) бульон или вода

За поднасяне:
магданоз, лют пипер на люспи, лимон

Препоръчваме ви да започнете като си приготвите всичко необходимо на масата. Нарежете на ситно ( или в чопър) лука, морковите, праза и чесъна. 
Измийте добре лещата и я отцедете от водата.


В подходящ дълбок тиган или тенджера сложете олио или зехтин на дъното и загрейте на средна степен. Сложете нарязаните не ситно зеленчуци да се запържат докато омекнат, като разбърквате периодично.  

                            

Прибавяме подправките и разбъркваме докато се усети аромата им. 


След това прибавяме бульона и лещата и оставяме супата да къкри на тих огън, докато лещата и зеленчуците се сварят. Накрая прибавяме млените домати и оставяме да покъкри още десет минути. Подправяме с още сол, ако е необходимо.  

                          

Пасираме лещата с пасатора, но може да не е всичко, за да не е като крем супа, а на места - тоест да с останат и парченца от самата леща. Един начин е да прехвърлите половината супа в отделен съд и там да я пасирате и после да върнете е при не пасираната част, но според мен е излишно цапане на съдове ;) 

Щом е готова поръсете е нарязан пресне магданоз, лют пипер и изстискайте малко лимонов сок а свежест. 


Просто става идеална за топене - не можах да се въздържа да я опитам докато е още гореща тази леща :) 


Не пропускайте лимона - направо е game changer, както каза половинката! 


Така и така зимата се завърна, време е да се затоплим с малко ароматна супичка, а пък скоро ще имаме време и за приятелите, надявам се.


И вие сте част от тях, така че надявам се и на вас да се е усладила. Ако е така, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята

До нови срещи, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!

14 коментара:

  1. Слънчево момиче, благодаря за прекрасните творения, стопли ми душата със снимките и думите ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за думите, Мария :) Ти пък ме стопли с тях! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Люси,
    страхотна е супата, едно прекрасно предложение за Великия пост.Благодарности за идеята, чудесните снимки и представяне.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, мила! Мисля, че в това променливо време е хубаво да имаме нещо топличко с лъжичка да ни чака у дома ;) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много добре изглежда. Аз я правя доста по-рядка. Харесва ми как е станала - като кашичка! Благодаря! Виолета

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте Люси,
    Супичката е изключително вкусна, засищаща и питателна. Вече мароканската супа става част от ежеседмичното ни меню, заедно с хляба!
    Благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Слънчо,сладките ти думи,като гарнитура към вкусната супичка,направо ми стоплиха душицата:) Колко е хубаво да знае човек,че има толкова скъп приятел,на когото да му липсва!Макар и на далечно разстояние,но дълбоко в сърцето! Какво повече да искам!:) Обичам те,мила приятелко! Почти всеки ден тази седмица приготвям по някое твое шедьовърче и си правя Люси-кулинарно-маратонче с твоите публикации,всяка свободна секунда,в която не ме дърпат чавенцата на три страни,и когато не зяпам нутеления красавец Бурак Йозчивит "телевизора":))),както ти писах,че от скука до турски сапунки опрях;). Често в Турция приготвях "езогелин чорба"-турският прочит на тази чудесна чорбичка:). Варях лещата с морков и картоф,правех запръжка от кромид и праз лук,пусто да опустее:))),обичам запръжката, напук на всяко здравословие:)...После пасирах супата и поднасях с препържено масло с пул бибер-техният лют червен пипер на едри люспи. Само такава супа ме блазнеше в студените дни...и само тя и твоите рецепти ме спасяваха от депресията...Ангел-спасител мой си,Люсе! Обичам те и още веднъж ти благодаря за милите думи! Липсваш ми!!!Дано скоро пийнем пак смути на сладки-сладки приказки,Сърдечко!:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти пак за "вкусното" включване, Марте! И по сто такива коментара ада ми пишеше - никога няма да ми писне да ги чета. сестрица по душа и по лъжичка, както изглежда! с теб ще си дебелеем яко, но пък който хапва и той зло не мисли, защото е зает с плюскане :) Прегръдки най-сърдечни!

      Изтриване
  6. Здравейте, какво е количеството на лещата?

    ОтговорИзтриване
  7. И аз ще опитам да я направя.Досега я правех по нашенски -с чубрица и чесън само.зНе зная дали вкусът на куркумата ще ми хареса-непривичен мие,както и кориандъра.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Ще се радвам да ви хареса и този вариант. Нас определено ни очарова. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...