неделя, 9 февруари 2020 г.

Романтика в храната: Черен ориз с песто и салата с таледжо / Romantic food : Black rice with pesto and taleggio salad


Ако още не сте разбрали от всичките ми излияния през годините, вашата Люска е романтична натура, и да, наистина не ми е нужно един празник, за да чувствам каквото чувствам или да досаждам с романтични бележки, ястия и послания, но определено няма да подмина повод за да го направя! 
Та аз всяка година чествам нова година, дето нито е нова, нито година, нито пък я разбирам много много, но защо да си затварям очите за хубавите моменти в живота, когато те са пред мен. Пък и с какъв акъл да отказвам повод за вкусна храна, нов десерт и възможност за масаж...на краката да кажем :) ?! 

Image result for romance love gifИ тази година попрегледах кувертите по ресторантите за празника с надеждата да намеря нещо, което да ме накара да го чествам навън, но и този път - греда! Колкото и префърцунено да го опишат, пържолата с гъбен сос ( но този път с конфи от броколи) си все пържола с гъбен сос (същата от Нова Година :) 

Казах си, пак най-хубавият ресторант ще бъде у дома и нямам грам съмнение в думите си! 



Признавам си, този път имах и вдъхновение помощник в лицето на Вера Италия, които ме изненадаха с чудесен пакет, с който да създам романтично ястие. Доволни от представената идея от мен за празника от миналата година, тази година те решиха да ме изненадат! :)

 Звездата в него е черен ориз, който е известен афродизиак. Толкова се въодушевих, защото всъщност с всичките компоненти пак можех да създам ястие, което е в рамките на моята диета, да си хапна невероятно вкусно, да си пийна нещо страхотно и в ПАКЕТА освен десерт, намираш и подарък - стъклена чаша! Всичко за по-малко от цената на един куверт за същата вечер в най-застреляната градска кръчма! Да живее Вера Италия! 

Нямам търпение да ви разкажа малко за всеки един от компонентите на пакета, защото зад всеки се крие нещо уникално (избягвам да използвам любимата дума на плеймейтките, но понякога нещата наистина са такива), което ще ви убеди, че това на пръв поглед непознато ястие е най-добрата вечеря за празника, която може да приготвите ТАМАН за 40 минути. 


Ще се постарая да бъде обрана, но и изчерпателна в информацията, с която да ви убедя, защо си заслужава да си спестите определени усилия, и да се отдадете на приготовления в друга област,  за да може да се насладите още повече на вечерта.

И след като за повечето хора любовта трябва да се показва целогодишно, а не само в един ден, сигурна съм, че такива рецепти ще им трябват за през цялата година. 


Преди да премина към рецептата, която е по-проста от любителите на думата "уникално", искам да подпечатя, че любимата част от пакета ми е именно десерта, който на пръв поглед може да ви се стори странен, но stay with me - това е най-подходящия десерт за такива вечери!



Ето какво използвах в моето меню днес, като поставям линкове към продуктите, ако ви интересува състав и по-подробни информация: 

100 г пилешко месо печено
зелена салата по избор 
твърдо сирене ( пармезан) за поръсване ( аз използвах този, който имах от последната си поръчка) 
600 мл пилешки/ зеленчуков бульон 
ягоди

Още:
Ягоди
Готов пакет ТУК! 



Тъй като най-трудната част от една  специална вечеря е да я сервирате топла, без да се налага да висите край печката, реших тази да е по-скоро студена, за да избягаме от стреса. Черният ориз  е идеален за целта, защото се хапва най-добре в салата или гарнитура. Имах малко останало печено пиле, което пазех за питателна диетична салата и знаех, че ще се съчетае перфектно. 
Черният ориз, или така нареченият Venere, е характерен с уникалния си аромат и цвят, който има благодарение на пигмент в люспата си.

Произлиза от Китай, но благодарение на вкусовите си и витаминозни качества, днес се отглежда в цяла северна Италия. Името си получава от стари вярвания на китайците, че гозбите, приготвени с него, са афродизиак.

Черният ориз е интегрален, малко калоричен, богат на фибри, фосфор и други минерали като калий, цинк, селен. При термична обработка изпуска много специфичен и приятен аромат на прясно изпечен хляб и сандалово дърво.
Сложих около 190- 200 г да се свари на котлона в бульон, което отнема около половин час или повече. ( Съвет - най-добре го накиснете за няколко часа в студена вода)  Имайте предвид, че е по-различен от обикновения ориз и не пуска нишесте. Опитвайте го -омекне ли така, че да го хапвате спокойно, готов е ! 

                             

Овкусих го съвсем леко с готовото песто Дженовезе. Сами знаете, че истински хубавото песто се прави с пресен босилек, кедрови ядки, висококачествен зехтин и пармезан, който може да ви отнеме много повече време и средства, отколкото този готов вариант. 
Сложих две чаени лъжички в отцедения ориз, така че да ми хареса на вкус и разбърках добре, за да го овкуся. Може да добавите и повече по желание, но аз знаех, че ще добавя и към салата от него, и реших да не прекалявам. 

Следващата стъпка - нарязах таледжото Първо го нарязах на кубчета, но го изядох! :) 
 Обожавам това сирене, какво да се прави. После реших, че ще седи по елегантно да е на слайсове и тъй като е много маслено, ще видите, че с ориза и салатата, това ястие ще ви засити достатъчно, без да ви става тежко. 

                                   
В подходяща чиния слагаме ринг и запълваме с вече овкусения ориз и притискаме добре, така че да запълни формата. Издърпваме го нагоре и готово - вече вдигнахме цената на яденето с девет лева :) 



Нареждаме около него свежа салата - маруля, рукола, бейби спанак, а в единия край, като ветрило слайсовете таледжо и нарязани ягоди. 

Поръсваме всичко с малко размито песто (в още зехтин или пък вода) и балсамико, за да има и кисела нотка.



Слагаме върху ориза нарязаното на кубчета пилешко месо, завършвайки с още малко песто, а отгоре рендосваме от твърдото сирене / паремзан. 



Балансът  на вкусове в тази салата/ ястие е просто божествен и най-хубава част е, че не идва от часове готвене, а просто от употребата на висококачествени продукти, които са вкусни сами по себе си! 


Не пропускайте да сложите допълнително от останалите сирена на масата, за да се "подслаждате" докато си пийвате от виното :) 

Изборът на вино също не е случаен, защото Paladin може да намерите само във Вера Италия в България! 

Деликатната мекота на Malbech и богатата тъкан на Cabernet са съчетани в много приятното вино, с перфектен баланс, който се адаптира към всеки случай. Той задоволява нуждата от леко ежедневно хранене, често състоящо се от едно ястие. Поради своята пивкост и свежест (температура на сервиране 14°) е идеално, за любителите на червено вино, дори и в горещите летни месеци. 

                          

И след като всичко е толкаво лесно, вкусно и чудесно, защо да се затормозяваме  със сложен десерт ??!!


И тук не мога да взема кредит за идеята, защото от магазинчето сами са съобразили, че лекият десерт е по-подходящ за романтичните вечери :) Захаросаните портокалови корички покрити с този страхотен тъмен шоколад бяха като наркотик, към който се пристрастих веднага. Толкова вкусни различни от всички, които съм опитвала подобни продукти на нашия пазар. 

                      

 Напълно в духа на празника, към пакета си взех и една чашка от магазина, на която да оставям бележки на половинката сутрин, макар да не са това, което може би той се надява :) Но пък са си самата истина! В секцията "Изгодни предложения", пък може да намерите също чудесни пакети, както и този, който ви представих! 

И така, дали с идея за гозба за подарък, за нещо друго, все се надявам да съм била полезна, защото за Бога, беше супер вкусно! 

Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!



5 коментара:

  1. Мило Люсе,с тази салата-афродизиак ми иде да запаля колата и да ти дойда на гости,пък те децата си имат баба в случая,и аз съм "хора":))). Този страстен Паладин и този нежен Паледжо много красиви италианци, бре,като Раул Бова на визия,а ми се струва,че и разтърсващия тембър на Рамацоти дочувам:))) Веднага се размечтах за наше си, женско кулинарно бягство в Италия,пък дори и само за ден(няма само Джейми Оливър да бяга към Ботуша,я:)))... Прегръдки силни!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, и аз си мислех за нашия така заплануван чревоугоднически обяд, когато похапвах от салатата. Викам си" Това и на МартетУ ще се хареса". Айде, живи здрави, тази година да е! Прегръдки, приятелко!

      Изтриване
  2. Точно в десятката е тази прелест, мила моя,уцели ме право в романтичното сърчице,в което имаш огрооомно място! Живи и здрави,скоро да е! Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси,
    прекрасно предястие, чудесна аранжировка както винаги.Ползвала съм черен ориз, наистина е вкусен когато се приготви както трябва.Благодаря за идеята,снимките са чудесни.
    Лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Лени! Спорна и успешна да е и за теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...