събота, 18 януари 2020 г.

Торта "Киев" и 7 години Lussi`s world of Artcraft / Kiev Cake


През януари доста хора имат поводи да черпят ( например Атанасовците днес), но не и аз. Защо тогава съм се захванала да правя торта, освен това, че от време на време трябва да ви приготвям по една такава прелестна рецепта, за да не забравяте, че аз споделя ли торта, значи е нещо необикновено. Но и друг е въпросът - с какъв акъл човек на диета прави торта, която няма как да опита, а ще раздаде на хора, близки, познати и непознати ( Да, правя го.. последния път занесох коледни сладки на служителките в моя пощенски клон, които също имат нужда от усмивки).

Истината е, че днес е спокойна събота, малко мрачна и освен, че вече съм свикнала да ставам по това време за работа, друга причина нямах да стана от леглото, освен тази, да ви напиша следните думи. 


Винаги съм искала да обичам толкава силно, че хората да се заразят с тази емоция. Може да ставам малко за смях понякога, може да ви се струвам твърде неестествено мила и че нещо не е наред ( у мен неща не наред с лопата да ги ринеш, но гарантирам ви - не са свързани със сърцето ми), но чувството за любов е това, заради което живея. И не говоря само за красивата, романтична любов, а  за тази на хората помежду си. Искам да я виждам, искам да я провокирам, искам да я създавам, с каквото мога.
В тъжните дни, във веселите, да изкопая от някъде история за чудесен човек, която да ви усмихне и да знаем всички ние, че въпреки мрачните събития и не толкова розова действителност, животът трябва да продължи, трябва да се вижда, оценява и да сме благодарни за него.

world love GIFБлагодарност е чувството, което се опитвам да развивам дори за най-малките неща, които имам щастието да изпитам, защото ако не си благодарен на малкото, няма да бъдеш и за голямото. Празнината в нас не се запълва с нищо, освен любов, а тя трябва да дойде първо от нас самите, за да може хората да отвърнат на същото. И нека да не обръщаме толкова внимание на факта, че винаги ще има хора, които няма да виждат това, които ще ни убедят, че предадени, изоставени, наранени или с тъмни мотиви, могат да стигнат по-далеч и с чувствата си сме само по-уязвими и слаби. Нека кратките мигове на завист, яд и гняв, да не ви заблуждават, че и вие сте един от тях, защото и аз ги имам, но не това ни определя, а какво ще направим накрая. Не мислите, а действията! 

Затова съм благодарна, че имам красиви хора около себе си, и фактът, че те се увеличават  с всеки изминал ден показва, че повече хора имат нужда от такъв приятел. Благодарна съм за всички вас, които успях да видя и да се запозная лично през изминалата годна, които ме спряхте и казахте мила дума, за тези, които ми писахте писма, картички, за тези,които споделиха своите лични моменти и просто искаха да кажат нещо на някого, които ги е накарал да го почувстват близък, макар да не са виждали никога. Това ми дава сили, за да продължа. 


Знаете, че в храната човек влага много енергия и емоция и  вярвам, че наистина едно приготвено с любов ястие може да излекува тъга, да усетиш грижата на мама и обичта на любимия. Вярвам,че и най-скъпото гурме ястие, идващо от ръцете на разтревожен готвач може да не ни се услади. Стремя се тук на страничките на блога да намирате и храна за душата,  с думите, които пиша за вас и себе си, ден след ден. Да си припомня какво има значение и защо, колкото и да живеем в сват на етикети, не съм просто момиче, жена, инфлуенсър, блогър, кулинар, блондинка, благоевградчанка, провинциалистка, българка или друго, а съм човек, който като всеки един от нас носи много в себе и и просто иска да бъде себе си, да се радва, да чувства, да има приятели и да създава и усеща любов и подкрепа. 

След като преживях доста разрушителна раздяла през 2018-та, 2019-та трябваше да положа всички основи на това да си стъпя на краката по възможно най-бързия наличен начин. Все още събирам парчетата, защото за съжаление сърцето не е винаги само това, което е пострадало.

 За мен изминалата година бе толкова натоварена и изпълнена с толкова препятствия и предизвикателства, че ме беше страх да споделя с който и да е било, че нямам идея как живота ми стигна до тук. Нали съм вече голям човек и всички имаме проблеми, не би трябвало да обръщам внимание на тези неща. 

Ето защото отново избрах да показвам хубавите неща, не защото ме е страх да говоря за лошите, а защото знам, че те така и не ме промениха. Аз съм си същия човек, все така силно обичам, и все така искам да се радвам на живота и ако има нещо, което ми донесоха е още по-голямо желание да показвам на хората, че лошото не побеждава доброто, докато ние не му позволим. 



И докато през изминалата 2019-та година не успях да отбележа годишнината на моя блог, поради ред причини, реших, че торта трябва да има, макар и по-късно. Празник трябва да има, макар и по-късно. Трябва да благодаря на хората, макар и по-късно, защото вие не сте никак малко: 

     и 1 изключително благодарен и обичащ човек в мое лице


Благодаря на всеки, които застава зад мен, гласува за мен, пише ми, отнася с мен преди всичко като с човек. Зная, че понякога на успявам да отговявам на време, но не съм така неангажирана като преди,. Зная, че понякога в бързината допускам технически грешки, но докато за някои от вас е трети или пети коментар за деня, за мен това е сто и десетия, като пиша текстове на работа, пиша в къщи, пиша навсякъде и понякога мозъкът ми се уморява. Зная, че не мога да се харесам на всички, и че колкото и да се опиташ да показваш най-доброто от себе си, може самото ти съществуване да дразни някого, но и това е нещо, което няма как да променя. 

Благодаря на всеки един, който е допринесъл за тези числа по-горе, защото макар да са просто числа за някои, за мен това сте вие, до последната цифра. Благодаря на всеки, които иска да вижда повече такова съдържание около себе си в Интернет, по телевизия или в пресата, само с вашата подкрепа и интерес може да стане това! Споделяйте рецептите, пишете на марките какви продукти искате да имате у дома, пишете на  книжните издателства какво искате да виждате, да четете, да гледате по телевизията. И моля, това да не се приеме като някаква политическа или пък амбиция за телевизионна кариера от моя страна ( там ще ме изядат с парцалите с моята душичка), просто искам да обърна внимание, че хората са по- склонни да коментират нещо, когато не им харесва, когато "зле"," тъпо", "този човек не е подходящ" или да укоряват, вместо да предлагат неща, които те искат да видят. Не е нужно да вредим на някого, за да получим това, което искаме. 

Благодаря на всеки, които и да е той, ако чете това и думите ми предизвикват разбиране. 
Благодаря ви, приятели, днешната торта е за вас, и защото знам, че  някои може да имат алергия към фъстъци, ще ви черпя през екрана :) 

Обичам ви! 

Ваше Люсе



Необходими продукти:
За блатовете:
4 бр. яйца
3/4 ч.ч. захар*
2 с.л. масло
3/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. тъмно какао
1/2 пак бакпулвер
щипка сол

За крема:
250 г меко масло
1 консерва варено кондензирано мляко ( карамел) 
250 мл сметана

За сиропиране:
1 ч.ч. вряла вода ( може и повече течност по-влажна торта) 
3 с.л. захар
1 с.л. ликьор
1 ванилия

Още: 
13 бр. средно големи целувки
100 г печени фъстъци ( моите бяха с мед) 


ч.ч = 200мл

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес. През това време в купа смесваме сухите съставки и добавяме постепенно при яйцата. 

                         

Прибавяме и разтопеното масло и разбиваме отново, докато получим плътна, шоколадов смес, която разпределяме в две намазани с олио и с хартия за печене на дъното тавички, с размер 20 см ( Може и едни блат с размери около 24 см диаметър) 

Пъхаме да се пекат едновременно в предавателно загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 20-30 минути или до тест със суха клечка. 

                         

През това време разбиваме карамела с мекото масло, докато стане на крем, а след това смесваме с предварително разбитата на твърд сняга сметана. Получаваме много карамелен и вкусен пухкав крем.

                        

Когато блатовете са готови и изстинали напълно  ги разрязваме на половина по ширина.

Подготвяме си и сиропа за сиропиране на сладкиша като кипваме водата със захарта, а след това го овкусяваме  с малко винила и ликьор по желания. Всъщност тази стъпка е най-възможно да направите по свой вкус, защото може да бъде алкохолен ликьор с вкус на кафе или просто да сложите някакъв компот за напояване на блатовете, който смятате, че ще съчетае добре като вкусове с останалите компоненти. Аз винаги препоръчвам светли и нежни компоти като от кайсии, дюли или праскови. Може да сиропирате и с обикновен захарен сироп.


Сглобяване на тортата: Тъй като кремът е много стабилен, нямах нужда от ринг. Слагаме една част от блата, сиропираме и разпределяме част от крема. Поставяме втората част на блата, сиропираме отново, слагаме крем и счупваме отгоре от целувките, завършвайки с богата порция от фъстъците. Слагаме още малко крем и отново блат. След това сиропираме, слагаме крем и последния блат. 
Да поясня, целувки и фъстъци има само в средната част на тортата, но се стремим тя да  е по-обемна и целувките да са по-едри парчета, които да се вижда и да не се стопят в крема. 

                       

Измазваме тортата с крема и прибираме в хладилника да "спи".

На следващия ден я заливаме с щедра порция ганаш от черен шоколад ( към който също може да добавите ликьор, ако искате да сгрее душата в тези студени дни) и украсяваме с още малко натрошени фъстъци с мед.


След толкова много писане, сигурно си мислите, че едва ли имам още думи, но причината да нямам е защото тортата е безумно вкусна. 
Такава комбинация на хрупкаво, леко солено от фъстъците, но и въздушните и леки целувки, в комбинация  с карамел и шоколад, просто е торта, която ще ви засити, където и да е останало празно местенце - в стомаха или душата :) 


Споделям я с вас, в този скромен блогорожден ден и  ще се радвам на всеки, който се присъдени, да се почерпи. 

Бъдете живи, здрави и се обичайте! 



Подкрепете ме като ме последвате и споделяте публикации от моя Инстаграм акаунт:   https://www.instagram.com/lussievtimova/ 
и блога 
или фейсбук страницата на блога - https://www.facebook.com/Lussis-World-Of-Artcraft-492229107474274/


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





51 коментара:

  1. Люси,прекрасна си ,знаеш как да сгрееш душата и поглезиш сетивата.Тортата e много съблазнителна,отмятям да я направя,защото и аз обичам да дарявам сладки удоволствия на близки и познати.Поздрави,Ани:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, мила Ани <3 Ще се радвам да ти хареса и да ми пишеш с отзиви <3 Прегръдки!

      Изтриване
  2. Люси, ти си страхотно момиче! Не зная как някой може да ,,разбие сърцето ти", но ти наистина раздаваш любов и позитивни емоции! А сладкишите ти са възхитителни! Честит блогорожден ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Бони! Радвам се, че мога да зареждам с хубави вибрации :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Тортата изглежда феноменално, описана изглежда да е точно мой вкус :) А колко се възхитих на силата да не я опитате..Аз ще я направя, макар и да не правя торти често. Благодаря за вдъхновението! Пожелавам здраве, сили, идеи и любопитство към необятното - в търсене на нови вкусове и усещания. Бъдете здрава,смихната и най-вече - щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за милите думи, Анонимен <3 Прегръдки и пожелавам пожеланията да ви се връщат стократно!

      Изтриване
  4. Честита годишнина! Бъдете жива и здрава ! Пожелавам ви още много успехи занапред както в кулинарията така и в личният ви живот.Тортата е невероятна и през февруари ще я направя задължително,а резултатът ще покажа в групите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Катерина <3 Ще се радвам да ви хареса <3 Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Поздравления за тези 7 години, за съхраняване на усмивката и доброто теб! Продължавай все така да ни радваш с шедьоврите си! Замислих се за годините и си имам фаворити от твоите творения-торта с кестени и крем от халва, червено кадифе и шаран върху лозови пръчки. Здрава бъди и все така дейна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, мила Теди <3 Много мили думи и винаги е хубаво да ги чуеш<3 Прегръдки!

      Изтриване
  6. Люсе😁,
    ти си такова съкровище, че с неимоверна радост съм част от твоите 40000 ... следвам те, споделям те и гласувам за теб, защото при теб грешка няма...
    Пожелавам ти съдбата да ти поднася още много сладки(като твоите тортета)изживявания и много дръзки( като твоите експерименти)моменти.
    Не спирай,мила!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти скъпа, Кате, за толкаво за милите думи! Даде ми такава усмивка и сила <3 Прегръдки стотици!

      Изтриване
  7. Честит празник, Люси. Признавам си, че те следвам не само заради рецептите, много малко от тях съм правила, а и заради душата си, която изливаш във всеки пост. Обичам да чета всичко, което те е вълнувало докато си забърквала съставките. Бъди все така прекрасна, усмихната, вдъхновяваща, мила, добра, творяващ и всичко, което си.

    Ще си взема 2 парченца, мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите ти и окуражителни думи, Краси! Направо си си вземи три парченца - за щастие :) Прегръдки!

      Изтриване
  8. Вълшебно момиче си!!! Моля те когато имаш време поясни малко за тази сметана. Например никъде не съм срещала да се продава животинска ( може би не гледам внимателно) С uht става ли? Каква марка използваш и т.н. Веднъж се пробвах да разбия и нищо не стана, не се сгъсти. Накрая сложих нишесте за крем без варене...От тогава я ползвам само за готвене. Ще ти бъда благодарна. Вълшебна година ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат и много благодаря за думите, прегръщам те за тях., Животинска сметана има така актуалната напоследък Билла :), както и в Метро. Цената й е по-висока, затова понякога си взимам растителна на Мегле и си става също добре. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. Честити 7 годинки на блога ти, Люси! Прекрасно, полезно и вдъхновяващо място, което е такова благодарение на теб. Желая ти нестихващо вдъхновение, успешни реализации и все така лъчезарна и изпълнена с позитивизъм да си. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Тортата стана СТРА-ХОТ-НА!!!Благодаря за прекрасната рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения отзив, Мира :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  11. откъде да взема фъстъци печени с мед

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Аз ги купих от Кауфланд , но има в различни магазини на различни марки :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Честит празник, мила Люси! Бъди здрава и продължавай все така да ни радваш с твоите страхотни рецепти! По отношение на тортата искам да те питам, може ли вместо карамеленото мляко да сложа обикновено мляко, и ако е да какво е количеството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Роси и благодаря :) за кондензираното мляко, то е една идея по-течно, а карамела е гъст. В краен случай може да си свариш консервата и ще стане същото. Описала съм как става в торта Сникерс в блога :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Поздравления Люси! Уникална торта(както винаги) Аз съм ти голям фен,правила съм много торти по-твои рецепти,Рафаело ,Фереро,Червено кадифе и мн.други и винаги съм обирала овации благодарение на теб! Сега съм решила да правя торта Киев,формата ми е 26см.Чудя се каква доза трябва да направя,имам повод и искам да се получи добре. Благодаря и поздрави..Ивана😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивана! Мисля, че двойна доза ще ти е достатъчна. Блатовете няма да станат много дебели, нов се пак направи един и прецени дали можеш да го разрежеш на две , за да знаеш как да продължиш. Обикновено казвам двойна доза за тава от 24 см, за да се получи дебел блат, но и за 26 ще стане, просто ще са по-тънки, Надявам се да си умела в рязането на такива;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Здравейте Люси! Направих тортата по тази рецепта и стана уникална! Всички твои рецепти, които съм приготвяла (и ястия, и питки, и козунак) са изключителни, добре описани и унагледени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставения отзив и за думите! За мен е голям комплимент! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  15. Здравейте,днес направих тортата .Получи се .Довечера ще я опитаме и на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса :) поздрави и усмивки!

      Изтриване
  16. Здравей, Люси! Каква може да бъде причината да ми се пресече крем, след като прибавих сметаната в последния етап? Дано се стегне след престоя в хладилника, иначе се изложих....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светлучице! Най-вероятно е имала голяма разлика между температурата на компонентите за крема и затова се е получило така. Трябва да са с еднаква температура. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Здравей. Благодаря за отговора, след като престоя в хладилника, изглеждаше по-добре, и все така вкусна. Но ще опитам пак.

      Изтриване
  17. Мога ли да съхраня от тези блатове по някакъв начин и колко време? Излязоха ми за 2 торти 2на доза 😆

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светлана. може да ги увиеш един по един добре в стреч фолио и да ги замразиш във фризера. :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Эдравей Люси ще правя тортата в форма 24см.и сами един блат,дали да го раэрежа на 4 или 2 ?благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вили. Зависи от твоите умения за рязане на блат, Мисля, че на две ще ти е достатъчно :) Поздрави!

      Изтриване
  19. Здравейте, сметаната подсладена ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е задължително , може да е и от неподсладените и да добавите захар на вкус, но трябва да е сладкарска за разбиване, а не само готварска. Поздрави!

      Изтриване
  20. Благодаря ти, Люси! Няма торта, която да направя от твоите и да не е станала, цялото семейство е в екстаз след опитването им. Днес изненадата за РД на девойчето е торта Киев, стана перфектна. Ти си моето гуру в кулинарията ❤️.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце Галя <3 Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  21. Прекрасна,Люси!
    Неописуем вкус и аромат лъха от всяко парченце на този шедьовър!
    Благодаря за споделената рецепта!🙏Днес (най -накрая) реших да изпробвам, мисля че се получи много добре...
    Бъди здрава и благословена! 💗

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря <3 Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  22. Честит блогорожден ден и от мен, Люси! И ние те обичаме, а ти не спирай да ни предизвикваш! Целувки! Ива

    ОтговорИзтриване
  23. Люси благодаря,страхотна торта се получи

    ОтговорИзтриване
  24. s kakva vmestimost e 4aenata 4asha?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, това е уточнено при списъка с продукти.

      Изтриване
  25. Получи ми се много добре тортата! Благодаря за рецептата!Винаги когато реша да направя нещо,търся твоите рецепти!Обяснени разбрано и със снимки винаги се получават!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря, че ми остави коментар :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...