петък, 20 декември 2019 г.

Постни зелеви сарми / Vegan Cabbage Rolls


Дойде и това време от годината, когато постната храна сякаш има своето магическо ухание и ни носи спокойствие, надежда и някакво вътрешно смирение. Дори като дете обичах Бъдни вечер, въпреки че мама цял ден ме следеше да не се облажа с нещо сладичко и да не си наруша постенето. Може да е за един ден, но държеше да можем да усетим значението му. Още по-трудно ставаше, когато цял ден от кухнята се носеше уханието на къкрещето бобче, малките сармички на мама, печените тиквеници, пълнени чушки с боб и какво ли още не, което само ме караше да си представя как вечерта ще се насладя на една от най-любимите си вечери в годината. И то без месо!!! Възможно е и още как. Лично аз си признавам, че обичам повече сармичките без месо, отколкото с. Напоследък, като че ли във всяко ястие преобладава месото и ако случайно го пропуснем, значи нещо сме или сбъркали жестоко или пък както моята половинка понякога се шашка и ме пита "Сърдиш ли ми се нещо, че ядем таковО?"


Аз обичам традициите обаче и си признавам, че  ритуалът прави и вечерята по-специална. Преди да седнем на масата, мама казва молитвата, като сме се наредили по възраст, прекръстваме се, а телевизорът е изгасен, както и всякакви разсейващи звуци. Масата е отрупана и сякаш усещаш най-сетне времето за миг да спира и да можеше да се потопиш в уханията на ястията и въобще в целия обред.


След като разчупим питката и потърсим паричката, започваме да си подаваме ястията, като знам, че моята чинийка пак ще се напълни със сармички. Мама прави най-хубавите сармички, с големина на бонбонки, като всяка е само една хапка. Обожавам това ястие и колкото и да се прехласвам върху кулинарните шедьоври на Гордън Разми и други известни готвачи, ако трябва да избера да ям едно ястие веднъж седмично до края на живота си, пак биха били сармичките на мама. Тази година, реших да ви споделя и нейната рецепта, защото и Крина ме снабди с подходящия ориз за целта - Ориз Екстра. Това е висококачествен бял ориз с едри бляскави зрънца, който се сварява равномерно и е много подходящ за ястията от българската национална кухня.


Какъв по добър избор за рецепта от тези апетитни самички за Бъдни вечер. Ето и рецептата: 

Необходими продукти:
1 бр. голяма кисела зелка
1 голяма червена чушка ( или 2-3 прясна или суха)
1 голяма глава лук
2 глави чесън
1 ч.л. червен пипер
2 бр. дафинов лист
кимион на зърна и черен пипер на вкус
олио
не слагаме сол!

Започваме като си изчиства ориза, защото мама винаги държи, макар този да бе толкова чист, че направо нямаше нужда. Измиваме го, докато водата стане бистра.


Тъй като в този момент нямахме сухи чушки, ползвахме прясна, но със сухи е по-вкусно. Нарязваме чушките и кромида на средно ситно и около една глава чесън , обелена на скилидки.

В тиган слагаме олио ( достатъчно, че да покрие тигана, така че не е малко, както обикновено) и след като се загрее, запържваме лука докато омекне. 

                             

След това прибавяме чесъна, само дотолкова че да пусне уханието си и прибавяме чушката и кимион на зърна и млян черен пипер на вкус.


Разбъркваме един-два пъти и прибавяме измития ориз, който също запържваме съвсем за кратко - може би минута, а накрая прибавяме и червения пипер.


Разбъркваме всичко добре и дърпаме от огъня. 


Взимаме от листата на зелето, като изрязваме дебелата част от тях, която е като стъбло по средата. Заделяме го, защото  ще го сложим на дъното на съда, заедно с едно голямо листо, докато се варят и ще се сготви също. 


От останалата част на листото, режем, малки парченца ( около 4 или 6 ), в зависимост от големината му), в които слагаме по около половин или една чаена лъжичка от плънката с ориза. 


Завиваме първо от двете страни леко, а след това навиваме плътно нагоре , като ролце.


Важното е да е мъничко, стегнато и с размерите на хапка. 


Редим върху поставеното листо, като може да сложим около половин или една чаена чаша хладка вода преди това отдолу, за да не ни загори дъното. 

При нас за това количество ни излязоха около три реда сармички с около 40 бр на ред, като между всеки слагаме от останалите ни скилидки чесън, дафинов лист и още кимион на зърна


Прибавям по етапно и водичка, като всичко пое около 4-5 чаши вода, тъй като самия ориз не се нуждае от много вода  


Най-бързо сармичките се варят в тенджера под налягане - за около 20-30 минути,като независимо дали е в такова тенджера или обикновено, ще трябва да сложите подходяща чиния отгоре, която да пристиска сармичките докато къкрят.


В обикновена тенджера може да ги варите за около час, или поне ги проверявайте през това време,защото ги варим до сваряване. Това време ще варира от много фактори - какво е зелето, колко са големи сармите и колко са на брой. 


Щастлива съм, че успявах да ви представя тази рецепта, тъй като се каня от много време, но явно тя си знае сама кога й е дошъл мига. :) Ще се радвам да се доверите на мамината рецепта, защото както и тази за меденките - просто е най-добрата,която съм опитвала.


Оставам ви с тези вкусни кадри, а вие не пропускайте да ми пишете повод и без повод, да ми изпращате снимки от вашите рецепти, а пък аз ще съм повече от щастлива да ги споделям.
 От сърце ви желая весели и светли празници, приятели! 


п.п.Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


10 коментара:

  1. Прекрасни, освен рецептата ми предадохте и Коледно настроение, аз правя съвсем различни сърми, с месо, но уверявам Ви, също са страхотни и по рецепта на моите майка и баба, с удоволствие, ще ги споделя с Вас! Светли празници за Вас и семейството Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставения коментар, Ася :)Поздрави от сърце и пожелания за светли и весели празници <3

      Изтриване
  2. Люси,
    постните зелеви сарми ги правя със стафиди и орехи, а тези от месо ги правя много големи.Така ги обичаше татко, Бог да го прости.Не ядеше зелето, а само плънката.Ще опитам и твоя вариант - дафинов лист и кимион не съм добавяла затова ми допадна едно по - различно и вкусно предложение.
    Поздрави и Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени! Наистина ще се радвам да опиташ, за мен това са традиционните за нашето семейство сарчмички и честно казано наистина са ми най-вкусни. Не бих променила нито една от подправките, Не съм яла с орехи и стафиди, но може някоя година да опитам. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  3. Току що направих и аз от тези сармички.Е,наистина са уникални,Люси.Обожавам сарми по всяко време от годината,но тези ще са фаворит!
    Весели празници,Люси!
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря. Обичам точно съчетанието на вкусове в тези сарми и се радвам, че си ми се доверил/ а :) Поздрави, усмивки и много сърдечни пожелания за Весела Коледа!

      Изтриване
  4. It was so good to see Christian symbols in your blog. I am late for a Xmas greeting, but can wish you a happy new year and knowing God better. You are an outstanding good cook. Congratulations.

    ОтговорИзтриване
  5. Различни от моите, но сигурна съм - неустоимо вкусни, предадени по наследство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весе. Ще се радвам да ги опиташ някой ден и наистина да се затвърди мнението :) Поздрави от все сърце и за много години още веднъж!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...