понеделник, 16 декември 2019 г.

Шоколадов крем с маскарпоне и Бейлис / Dark Chocolate Mousse With Baileys And Mascarpone


И вие ли сте от хората, които си записват? Говоря за всичко. Аз постоянно записвам неща на тефтери, списъци, хвърчащи листа, бележки по джобовете, от списък за пазаруване, до задачите за деня, на кой да се обадя, размери за дадена мебел или уред, който търся и много често си забравям списъците. Познато ли вие? Баба ми например си има едно тефтерче " да не забравя"  и постоянно забравя тефтерчето. Разбираемо за баба, която тази година ще стане на 80 навръх Коледа, но нейната внучка, която би трябвало да е в разцвета на силите си, не се връзват нещата.
Онзи ден попреглеждах трите тона документация и листа по бюрото, опитайки се да подредя, гледайки колко неща от списъците съм изпълнила и ми попадна един от миналата година по това време.



Моята приятелка Марето ( или Сърдечно както й казвам, защото е най-сърцатото същество, което знам) ми подари бутилка Бейлис за коледен подарък. Беше толкова мило и изразяваше нашето вътрешно желание да се видим с нея в един и същи град, да се натряскаме и да си говорим безкрай.  И така 365 дни вече, в които така и не се случи. Хвана ме една такава надъхана яд и реших, че ще отворя тази бутилка и ще ударя един шот, ей така, в името на идеята. И като тръгна по гърлото тази сладост, веднага в главата ми се зароди рецепта.

Image result for having idea gif
Да, ама аз вече кажи-речи съм планирала какво искам да пусна за декември, а  с този ремонт няма място много за готвене. И все пак, то ме човъркаше така силно, все едно се чудя къде съм си забравила тефтерчето "не забравяй".
Исках да създам един изкусителен шоколадов крем, с маскарпоне, бейлис и напоени амарети.
Знам, че по празниците се правят десерти, но истината е, че след всички тежки ястия, рядко ни остава място и за тежък десерт Един добре охладен крем от хладилника, с ухание на затоплящ гърлото алкохол и високо качествен шоколад обаче е друго нещо и за него ще се намери място дори  след най-обилната вечеря.


Да, обаче, нали като ми хрумне нещо, трябва да е като хората и исках да направя този десерт с истинско, вкусно италианско маскарпоне. Писах на любимците си от Вера Италия дали имат още налично, защото знам, че зареждат само по Коледа от това маскарпоне. Не мога да ви обясня каква е разликата, но че има разлика с това от магазина - има. Така и така амаретите и шоколада също са ми от Вера Италия и ги ползвах за Новогодишното меню тук, оставаше ми само истинското хубаво маскарпоне.


Image result for italian gifGalbani е една от наистина старите и уважавани марки в Италия, която съществува още от далечната 1882 г. Продуктите им са избор на 9 от 10 италиански семейства. Всеки техен артикул се създава с уважение към традицията и с гаранция от над 6000 проверки на ден. Аз пък нали съм си любопитна и се поразрових всъщност малко за историята на маскарпонето.

Оказва се, че данни за него има още в 12 век като е създадено за да може да се консервира млякото в излишък. Има малко разногласия относно името му, но най-популярната легенда разказва, че през 12 век  млад испански благородник, опитвайки го възкликва “Mas che bueno” (Più che buono) - Повече от вкусно и така става известно като Mascarpone, което пък на ломбардски диалект означава извара.



Аз мога да гарантирам, че днешният ми крем е повече от вкусен и направо ще си оближете лъжичките, чашките и устната кухина, веднага щом го опитате. Рядко мога да гарантирам, че един десерт ще се хареса на всички, но честно казано, ако това не ви хареса, не сте хора :)
От сега си знам, че същия ще направя и във формата на торта, само и само защото тази вкусотия трябва да се разпространи като политика в България :) Само вижте отблизо тези пластове!!!



А ето и рецептата:

Необходими продукти:
300 г маскарпоне Санта Лучия
3 бр яйца
120 г захар
150 г тъмен шоколад
150 мл Бейлис
мини амарети

 

Започваме като нарязваме шоколада. След повече от три рецепти, най-сетне му видях сметката на този шоколад - много добра инвестиция за такова качество, грамаж и цена. Отделно в купа отделяме жълтъците от белтъците, като кипваме малко вода на котлона, тъй като ще работим на водна баня. Оставяме и маскарпонето на стайна температура.

                            

Прибавяме 50 г захар към жълтъците и ги разбиваме на водната баня, докато поличим хубав крем, а захарта се разтопи. Така няма да ви притеснява, че ядете сурови яйца, защото на практика те вече са преминали нужната термична обработка, за да бъдат безопасни. 


 Прибавяме към тях шоколада и разбъркваме докато се разтопи, а


след това прибавяме и 100 мл от Бейлиса. Получаваме супер изкусителен и вкусен шоколадов крем. Докато се поохлади, се заемаме с белтъците.


В друг съд, отново на водна баня поставяме белтъци и останалата захар, и разбиваме на ръка с телена бъркалка, докато отново захарта се разтвори ето така:

                             

След това прехвърляме в купата на миксера и разбиваме на сняг.


Към вече малко поизстиналия шоколадов крем, прибавяме маскарпонето. Не мога да ви опиша за какво става въпрос..изядох поне няколко лъжици, докато е още в купата. 


На дъното на подходящи , десертни чаши или купичка, поставяме малко от мини амаретите. Нямат равни с бадемовия си вкус и просто са "родени" за този десерт. Сипваме малко Бейлис отгоре, като аз си слагам малко повече, защото искам да си има алкохолче на дъното на чашата - повярвайте ми, след тази година съм си заслужила ;) 


Разпределяме от шоколадовия крем, слагаме още някоя и друга амаретка отгоре, и разпределяме от разбитите белтъци. Аз имах още крем в купата, а чашките ми свършиха, затова украсих и отгоре с шоколадовия. 

                   

Пъхаме в хладилника да пренощуват и да стегнат. 


Определено охладени са още по-вкусни, а шоколадовия крем стяга и става нещо като мус, а отгоре 


пухкавите белтъци допринасят още повече към елегантността на десерта. Амаретите пък носят леко хрупкаво усещане и ухание на ядки,  което не може да се замени с друго. Хубаво е да има достатъчно алкохол, така че да не попие само в амаретите, а да може да загребвате и от соса.  


Още веднъж покупката ми от Вера Италия се оказа успешна, като сега съм хвърлила око на тази супер красива, метална мелничка за кафе в ретро стил, защото си умирам да си направя кафе у дома,  прясно смляно, а няма такава машина.  Още повече, че този месец процент от продажбите отиват за да спасят човешки живот, затова сега е чудесен момент да помогнем на някого! 

Аз ви оставям с още няколко изумителни кадъра и пожелание за много сладка и предпразнична седмица!!!

 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


6 коментара:

  1. По отношение на списъците съм абсолютно същата, по отношение на десерта може да ме обявиш за нечовек:), просто не съм почитател на суровите яйца, гледам да ги избягвам, бих ги заменила със сметана тук, дори да навреди на вкуса, с останалите съставки съм ок!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем, Весе, стига вкусът да ти допада, според мен и двата вида яйца преминават достатъчна термична обработка, но щом това не е за теб, важното е да угодим на собствения си вкус все пак. Поздрави от все сърце и благодаря, че намина :)

      Изтриване
  2. Страхотно привлекателен десерт, но откъде купувате амаретките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Написано е в поста и има линк от къде съм ги взела в самия списък на продукти :)

      Изтриване
  3. Здравейте Люси! Благодаря за вкусните рецепти, които споделяте с нас! Имам един въпрос- от къде закупувате бисквитките Амарети. Смятам да напарвя този десерт за Нова година , но се притеснявам, че няма да намеря бисквитките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Написано е в поста и има линк от къде съм ги взела в самия списък на продукти :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...