сряда, 23 октомври 2019 г.

Бърза туршия / Quick Torshi - pickled vegetables


Настана есенно време, звезди обсипят свода небесен, бидони красят балкони, а мезето за ракия вече е туршия.  Не се чудете, нито тревожете, римувам без да се старая, но и тази сряда на софра ще се посяда :) 

Да, толкова е добра рецептата ми днес, че започнах да се вдъхновявам да творя в куплет.
Наистина си е чудесно, да не се налага всяка вечер да режеш салата и да се чудиш как да гарнираш вечерята. Отиваш на балкона и греб-греб от бидончето ( кофата) и готово - имаш мезенце за дни наред. 


Днес ви представям една чудна рецепта за бърза туршия, която обезателно трябва да си направите. Рецептата може да ви е позната от много места, тъй като е стара българска такава, но аз я имам от една дама на име Силвия и нея ще посоча като парична за днешния пост. 
Любимата ми част от тази туршия е карфиола, който обожавам, особено когато е хрупкав ...мляс, мляс....


Необходими продукти: 
2 кг моркови
5 кг зеле
5 кг карфиол

За саламурата:
2 бутилки оцет ( 2 л от 6 %)
16 с.л. сол
20 с.л. захар
1 ч.ч. олио  ( 200 мл) 
5 литра вода
1 пакетче черен пипер на зърна
5-6 дафинови листа


Зеленчуците се нарязват и се изсипват в подходящ съд.

Прави се саламура от изброените съставки за нея, като се завира на котлона и след това се попарват зеленчуците с нея. За оцета съобразете количеството спрямо киселинността, ние ползвахме от 6 % , по 1 литър бутилката. Ако е повече като проценти, може да сложите и литър и половина.


След като изстине се разбърква няколко пъти и след като престои една нощ, туршията  е готова за ядене! 
Добре е да я разбърквате и всяка вечер в продължение на три последователни дни, но ако така и така си загребвате от нея - няма да е проблем :) 


Аз веднага нападнах анемичното броколи или иначе казано карфиола. Толкава обичам да го хрупкам, а саламурата е с идеално съотношение на кисело и солено. Сладостта не се усеща, а по-скоро притъпява силните вкусове, и зеленчуците все пак остават в центъра на това чудесно предястие.
За тези от вас, които искат да я съхранят за по-дълго време, може да оставите туршията да престои два-три дни, докато стане толкова кисела на вкус, че ви допада. После може да я добавите на тази доза 10 аспирина, за да я пресечете и ще може да спре да вкисва.
 Може да я затворите и в буркани, с по един аспирин на буркан и да ги затворите, без да е нужно изваряване. 
Без да се пресича, в зависимост от времето и къде е оставена да преседи туршията може да изкара до около три седмици, а пък ако дозата ви е много голяма, винаги може да си направите половин такава :) 

Тая шия може да не е от туршия, но тази чиния е пълна с туршия ( Айде, пак се почна с римата :))


Аз ще ида да си сипя и малко за обяд, защото наред с всичко друго туршията е и полезна!
Усмихнат ден, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 

13 коментара:

  1. А как ще се съхрани за по дълъг период?


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Да, допълних го в рецептата :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте може ли да се направи в буркани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светла :) Да, може, допълних го в рецептата :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Слънчо,привет!Ей тая туршийка чаках!Карфиолец до пръсване мога да се тъпча и така като гледам май досегашният ми фаворит,царската туршийка,вече си има конкуренция,още утре бягам за карфиол,зеле и моркови,пък не вярвам и десет дена да изкара в бидонЯ;)),ще изчезне "безкрайно" тази разкошотия;).И тия две сладурски чашки,дето кокетно намигат на препълнената чинийка...Опасно изкушение за душевно потребление,с отворено сърце приемам това благо мезе!;)И аз да бодна някоя рима;))).Прегръдки силни от Сърдечко!;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръщам те супер силно, Марте :) Твоите коментари са ми като обратна връзка със вета, че аз тук съм се завряла в кухнята и офиса и вече не знам дали съществуват други хора - четат ли ме, там ли са, ударят ли си главурката в колата :) Ще се постарая да ти запазя туршийка, но ако не успея, ракийката не се разваля толкова, та ще те чака поне тя. Гушки силни!

      Изтриване
  4. Благодаря ти,Слънчо!;) Само на туршия мога да карам зимата;).Честно казано,поразместили са ми се чарковете в кратунката,хич не ме слуша напоследък,но едно нещо няма да се промени "форевър"-че те обичам и мисля всеки ден!;)Весел празник,с Вси светии, тикви,вещери и вещерки,изпуснах пестото от тиква в Лидл и сега мра от мъка,но на теб се надявам!Ако ти дойде муза да забъркаш такова,а аз знам,че музата ти е свещена:),пък било и със соев сос,първа се нареждам да го пробвам!;)Прегръщам те и аз силно,дерзай,красиво Люсе!;) С обич от Сърдечко;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, откакто съм се прибрала от работа в два, не съм мръднала гъзицата от стола, очите ми стават на понички вече от писане, но ето, че пак искам да ти пиша. Сънувах те тая вече, толкова странен сън и си мислех, че сигурно пак ще ми се матералиазираш в нещо, и ето, че си писала. Ко туй песто от тиква си видяла бе, мило. Ще седна една зимнина за теб да ти затворя специално, не искам като Душко Добродушков да се разминеш с тиквата. Имам баш една останала тука и трябва да я сготвя. Силно те прегръщам, че даже кокалите ще ти изпукат, моя малка баклавичка :) И на сън все така си те обичам и ми ме радваш като те видя.

      Изтриване
  5. Здравейте,
    У дома правихме половин доза и много ни хареса. Сега съм решила да направя цяла доза но с аспирин. Може ли да ми кажете как и кога се слага, тъй като никога досега не съм използвала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Може да го добавите, като го стриете още на следващия ден или да я оставите да повкисне още ден-два, да стане по-кисела, ако така обичате и тогава да го добавите. Може след това и в буркани да я затворите :)Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Здравейте, прекрасна Люси! Всичките ви рецепти са за адмирации! Но много ми харесва стила на коментарите ви! Успех!

    ОтговорИзтриване
  7. Какво количество излиза от тази доза?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...