сряда, 23 октомври 2019 г.

Бърза туршия / Quick Torshi - pickled vegetables


Настана есенно време, звезди обсипят свода небесен, бидони красят балкони, а мезето за ракия вече е туршия.  Не се чудете, нито тревожете, римувам без да се старая, но и тази сряда на софра ще се посяда :) 

Да, толкова е добра рецептата ми днес, че започнах да се вдъхновявам да творя в куплет.
Наистина си е чудесно, да не се налага всяка вечер да режеш салата и да се чудиш как да гарнираш вечерята. Отиваш на балкона и греб-греб от бидончето ( кофата) и готово - имаш мезенце за дни наред. 


Днес ви представям една чудна рецепта за бърза туршия, която обезателно трябва да си направите. Рецептата може да ви е позната от много места, тъй като е стара българска такава, но аз я имам от една дама на име Силвия и нея ще посоча като парична за днешния пост. 
Любимата ми част от тази туршия е карфиола, който обожавам, особено когато е хрупкав ...мляс, мляс....


Необходими продукти: 
2 кг моркови
5 кг зеле
5 кг карфиол

За саламурата:
2 бутилки оцет ( 2 л от 6 %)
16 с.л. сол
20 с.л. захар
1 ч.ч. олио  ( 200 мл) 
5 литра вода
1 пакетче черен пипер на зърна
5-6 дафинови листа


Зеленчуците се нарязват и се изсипват в подходящ съд.

Прави се саламура от изброените съставки за нея, като се завира на котлона и след това се попарват зеленчуците с нея. За оцета съобразете количеството спрямо киселинността, ние ползвахме от 6 % , по 1 литър бутилката. Ако е повече като проценти, може да сложите и литър и половина.


След като изстине се разбърква няколко пъти и след като престои една нощ, туршията  е готова за ядене! 
Добре е да я разбърквате и всяка вечер в продължение на три последователни дни, но ако така и така си загребвате от нея - няма да е проблем :) 


Аз веднага нападнах анемичното броколи или иначе казано карфиола. Толкава обичам да го хрупкам, а саламурата е с идеално съотношение на кисело и солено. Сладостта не се усеща, а по-скоро притъпява силните вкусове, и зеленчуците все пак остават в центъра на това чудесно предястие.
За тези от вас, които искат да я съхранят за по-дълго време, може да оставите туршията да престои два-три дни, докато стане толкова кисела на вкус, че ви допада. После може да я добавите на тази доза 10 аспирина, за да я пресечете и ще може да спре да вкисва.
 Може да я затворите и в буркани, с по един аспирин на буркан и да ги затворите, без да е нужно изваряване. 
Без да се пресича, в зависимост от времето и къде е оставена да преседи туршията може да изкара до около три седмици, а пък ако дозата ви е много голяма, винаги може да си направите половин такава :) 

Тая шия може да не е от туршия, но тази чиния е пълна с туршия ( Айде, пак се почна с римата :))


Аз ще ида да си сипя и малко за обяд, защото наред с всичко друго туршията е и полезна!
Усмихнат ден, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 

10 коментара:

  1. А как ще се съхрани за по дълъг период?


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Да, допълних го в рецептата :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте може ли да се направи в буркани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светла :) Да, може, допълних го в рецептата :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Слънчо,привет!Ей тая туршийка чаках!Карфиолец до пръсване мога да се тъпча и така като гледам май досегашният ми фаворит,царската туршийка,вече си има конкуренция,още утре бягам за карфиол,зеле и моркови,пък не вярвам и десет дена да изкара в бидонЯ;)),ще изчезне "безкрайно" тази разкошотия;).И тия две сладурски чашки,дето кокетно намигат на препълнената чинийка...Опасно изкушение за душевно потребление,с отворено сърце приемам това благо мезе!;)И аз да бодна някоя рима;))).Прегръдки силни от Сърдечко!;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръщам те супер силно, Марте :) Твоите коментари са ми като обратна връзка със вета, че аз тук съм се завряла в кухнята и офиса и вече не знам дали съществуват други хора - четат ли ме, там ли са, ударят ли си главурката в колата :) Ще се постарая да ти запазя туршийка, но ако не успея, ракийката не се разваля толкова, та ще те чака поне тя. Гушки силни!

      Изтриване
  4. Благодаря ти,Слънчо!;) Само на туршия мога да карам зимата;).Честно казано,поразместили са ми се чарковете в кратунката,хич не ме слуша напоследък,но едно нещо няма да се промени "форевър"-че те обичам и мисля всеки ден!;)Весел празник,с Вси светии, тикви,вещери и вещерки,изпуснах пестото от тиква в Лидл и сега мра от мъка,но на теб се надявам!Ако ти дойде муза да забъркаш такова,а аз знам,че музата ти е свещена:),пък било и със соев сос,първа се нареждам да го пробвам!;)Прегръщам те и аз силно,дерзай,красиво Люсе!;) С обич от Сърдечко;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, откакто съм се прибрала от работа в два, не съм мръднала гъзицата от стола, очите ми стават на понички вече от писане, но ето, че пак искам да ти пиша. Сънувах те тая вече, толкова странен сън и си мислех, че сигурно пак ще ми се матералиазираш в нещо, и ето, че си писала. Ко туй песто от тиква си видяла бе, мило. Ще седна една зимнина за теб да ти затворя специално, не искам като Душко Добродушков да се разминеш с тиквата. Имам баш една останала тука и трябва да я сготвя. Силно те прегръщам, че даже кокалите ще ти изпукат, моя малка баклавичка :) И на сън все така си те обичам и ми ме радваш като те видя.

      Изтриване
  5. Здравейте,
    У дома правихме половин доза и много ни хареса. Сега съм решила да направя цяла доза но с аспирин. Може ли да ми кажете как и кога се слага, тъй като никога досега не съм използвала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Може да го добавите, като го стриете още на следващия ден или да я оставите да повкисне още ден-два, да стане по-кисела, ако така обичате и тогава да го добавите. Може след това и в буркани да я затворите :)Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...