петък, 11 октомври 2019 г.

Мексиканска торта "Трите млека" с плодове / Mexican Tres Leches Cake



Няма да е петък, няма да съм, няма да е блогът на Люси, ако изневиделица не ви стоваря неустоима торта за правене точно за почините дни, когато вече сте решили, че ще си отделите време за почивка, кърпене на чорапи и например тотално безсмислена епилация. 
(Ако не знаете,  епилацията  е обратното на изолация, а точно от това ще имаме нужда през предстоящите студени седмици. )

Вместо да се облепвате с гипсокартон, просто си хапвайте вкусно и здравословно, така че от време на време да може да си позволите и нещо ето такова - безмилостно жестока мексиканска торта "Трите млека". 



Някои от вас ще я сравнят с други десерт, и дори торта, която самата аз правих преди време, но сега е ред на тази чудесия на чудесата в пълният й блясък. Виновникът за този десерт този път не е познат за мен човек, а клип на Buzzfeed, на който попаднах преди време. 

Част от рубриката им, в която обикалят различни ресторантчета за хапване, Стивън и Андрю тестват едно ястие на три различни цени - евтино, изгодно и безумно скъпо, а след това избират кой е бил любимият им от тях. Много често не това, което е най-скъпо всъщност е било най-вкусното, колкото и скъпи продукти да има  него. 

Истината е, че дълбоко в себе си всички ние искаме ястия, които да ни пълнят душата и да ни карат да се чувстваме като в прегръдката на баба, пък било то да са пропити с мазнина и захарен сироп :) 



Та в тази серия, Андрю и Стивън опитваха три вида торти на същия принцип и накрая макар да отдават заслуженото на всяка от тях, ясно си личеше, че фаворитът е точно тази супер семпла и истинска мексиканска торта "Трите млека" с плодове.

Сочна, сочна, сочна е думата, която я описва най-точно, а три пъти е казана, защото само веднъж не е достатъчно да обясни точно колко сочна е всъщност тя!

В клипчето тортата, която опитваха беше с микс от горски плодове, но аз има у дома свежи праскови и реших да използвам тях. Макар сезонът им да приключи, споделям тортата защото вярвам, че може да я направите с различни видове плод, а свежите праскови може да замените с такива от компот. Смятам, че ще и отива много манго като това ще е следващия вариант в който ще я направя.                                                                                                      

Тортата е толкова мека, че може да се яде с лъжичка, а всяко парченце от това пухкаво облаче ще изпълни устата ви с експлозия от вкусове и сокове. Направо си покапах клавиатурата. Но за да не ви бавя повече, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:

За блата:
5 бр яйца
200 г захар
80 мл прясно мляко
1 пак. бакпулвер
1 щипка сол 
1 бр ванилия



За сиропа:
230 мл евапорирано мляко  (течното неподсладено кондензирано мляко) 
270 мл кондензаторно подсладено мляко
60 мл течна сметана

За декорация:
Около 600 мл течна сладкарска сметана
2-3 с.л. захар
400 г ароматни плодове ( праскови, горски плод, манго и т.н) 

Тората сама по себе си се прави много лесно, но аз нащрапах повечко снимки, защото знам, че така се чувствате по-сигурни за всеки етап от процеса. Започваме като разделяме белтъци от жълтъци. Първо разбиваме на твърд сняг белтъците и солта със 100 гр от захарта.

                             

Изваждаме ги в друг съд, а в съшия слагаме жълтъците с останалата захар и ги разбиваме до побеляване. 

Прибавяме към тях ванилията, бакпулвера, млякото, и половината от брашното. След като всичко стане на еднородна смес, започваме да прибавяме постепенно от разбитите белтъци, като разбиваме на ниска степен с миксера или бъркаме бавно на ръка за да запазим въздушността на сместа. Постепенно пресяваме и останалата част от брашното. Може да добавите цялото брашно към жълтъчната смес, ако така ви е по-лесно, но аз искам да направя възможно най-въздушен блат. 

                            

След като сместа е готова, я прехвърляме във форма за торта с махащи се стени с размери 25-26 см. На дъното сме сложили хартия за печене в кръг,  като и нея и стените намазваме с олио. 


Пъхаме блата да се печене на 150 градуса с обдухване и се заемаме със соса за сиропиране.


В купа с смесваме кондензираното мляко, евапоризираното мляко и сметаната. Може да замените последното е прясно мляко, а евапоразиринато мляко може да заменените с кондензирано мляко, което не е подсладено или е много течно. 

Кондензираното подсладено мляко е тежко само по себе си и ще го познаете в магазина, защото като вдигнете консервата ще я различите по това, че няма да искате някой да ви метне с нея. :) 

Казвам го защото на пазара има подсладени кондензирани млека, но те са все пак течни и се чуват как се "плискат " в консервата. Моите консерви бях сложила в шкафа и от топлината се бяха "посварили: това лято, затова имат лек карамелен цвят, но така пък стана още по-вкусна тортата :) 



Разбиваме ги добре в купата.

След като блатът е готов и изстине, го разрязваме на две. Слагаме едната част отново във формата за тортата и го напояваме с половината сироп. Слагайте щедро и смело Като натиснете с пръст да излиза течност отгоре. 


През това време в миксера нека се бърка сметаната със захарта на твърд сняга, а отстрани си подгответе и измитите и нарязани плодове. 


Сложете сметана върху блата, после от плодовете, а отгоре пак сметана. Накрая завършете с втората част на балта, която също синкопирайте. Може да го направите директно върху плосък поднос, така че да  го приплъзнете върху тортата лесно,  тъй като ще е вече мокър и тежък. 


Украсете тортата по желание, като дори само сметана и плодове ще е достатъчна за да подчертае тази вкусотия ;) 


Аз добавих и едни бисквитки, които си нося от Холандия и така и не мога да им се наканя да ги изям просто ей така. Затова пък с тортата си паснаха идеално.


За да ви покажа колко е сочна, направих тава гифче като прокарвам лъжичката по блата и ясно се вижда как изтича невероятния сироп на тортата.


Веднага след това трябваше да направя тест-хапка, за да се убедя, че е станала като хората и от там насетне нищо не помня. Свестих се един час по-късно, приятно дремнала на дивана, изяла две мощни парчета и потънала в неземно блаженство.


Надявам се да съм ви убедила вече, че човек заслужава такава почивка и удоволствие и понякога трябва да запретнем ръкави за един час, а после да се чувстваме като царе с дни :) 


Нямам търпение да науча за вашите варианти и отзиви, а аз отивам да си отрежа парченце, преди съседите да са научили, че пак има торта :)
Усмивки,приятели! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




8 коментара:

  1. Бихте ли обяснили какво е "евапоризираното мляко" (дори Google не знае). А тортата е супер изкушаваща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, има доста информация в гугъл, просто напишете на "evaporated milk". С повече от половината отстранена вода, текстурата на изпареното мляко е малко по-гъста и кремообразна от прясното мляко. Ето защо често се използва за подобряване на кремове, замразени десерти, пълнеж за пай и богати сосове. Може да закупите от Метро, Билла и Кауфланд или като го замените с течно кондензирано мляко. Поздрави :)

      Изтриване
  2. Еее,,изтрепа рибата", както се казва! Тооолкова вкусно изглежда, че и така си я описала... ох, ще се прави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Бони! Ще се радвам да споделиш впечатления ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Здравейте , може ли да ми кажете дали трабва да сваря кутиките със кондензираното мляко, евапоризираното мляко? Преди да приготвя сиропа. И ако трабва да се сваряват колко време трабва да се сваряват?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Не, няма нужда да варите нито една от консервите, използват се направо както са закупени. И все пак, ако искате сиропът да има по-карамелен вкус, може да ползвате варено подсладено кондензирано мляко, но за да си спестите варенето на котлона три часа и половина, и целия ток, по-добре си купете направо готова такава от Биллата или някой руски магазин, само няколко стотинки разлика от несвареното. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Люси, презентацията и описанието на тортата е трепач, винаги се хиля на гифчетата. Но понеже в къщи не сме големи почитатели само на сметаната, кажи дали има вариант за друг крем, който ще пасне на сочните блатове. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нели :) Винаги може да измажеш тортата с вкусен шоколадов ганаш или домашен крем, каквото ви допада на вкуса. не бих казал , че е придирчива тортата, може би не бих препоръчала само маслен крем, тъй като е подходящ повече за друг вид торти :) Даже и маскарпоне може да "й турите" , ако го обичате :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...