петък, 25 октомври 2019 г.

Кето лазаня със зеле / Cabbage Lasagna (Low Carb, Keto, Gluten Free)


Отново сме в края на работната седмица и по това време се опитвам да ви настроя за почивка с нещо сладко, така че почивните ви дни да изглеждат още по-желани. Голямо уютно легло, домашна торта и излежаване - такива са бъдещите ми творчески планове....in my head.
На практика обаче се оказват съвсем различни - планиране, готвене, снимане, чистене, писане, отговаряне на мейли, запитвания, пране, подреждане и задължителната баня, която да отбележа при мен не е само в неделя. Така ми се иска обаче наистина да си подаря някой и друг ден почивка, да изляза с мама, да направим един тигел по града и да си наваксваме с приказките за седмицата. 

И нейният график напоследък е препълнен с работа, зъболекар и други "удоволствия", така че последния път, в който излязохме беше преди седмица. За някои може да не е далеко, но аз лично страшно си отпочивам в комканията на мама и винаги намира начин да ме разсмее дори и в най-гадния ми ден. 

Последния път например, се набутахме в магазин втора употреба, където тя винаги ми изнамира някоя елегантна рокля да премеря или бяла нежна блузка, а аз пък се спрях на пънкарски панталони. Единия крачол е черен, а другия - червено каре. 


Майка ми винаги се опитва да ме набута в нещо изискано, каквато е самата тя, но магарето в мен си знае, че не може да носи бяло повече от пет минути без да го изцапа и затова ги избягвам тези дрехи с трудна поддръжка.
Мерих каквото мерих и накрая като си сложих пънкарския панталон така се влюбих, че и майка ми видя щастието на лицето ми. Разбрахме се да го вземем, но като й казах, че искам да го занесе да го маркират и да го обуя веднага, че да изляза с него, тя се ококори. 

Ама ти с него навън ли ще излизаш??!!
Да - казах аз, ама вече и аз се учудих 
Майка ми: "Ами аз си мислех, че за вкъщи си го взимаш. 
А аз: "Не, виж колко е готин, и на концерт и ще си го нося. Защо? Да не те е срам от мен" 
И тук майка ми ме закопа" А, теб да не те е срам. Просто защото са малко циркаджийски" 

И така дами и господа, майка ми пак ме вкара в трета глуха, таман докато вече ми маркираха картата. Излязох си с новите яки панталони, до страхотната ми стройна и красива майка, но тя си знае дъщерята - винаги ще си бъде щурачка, но пък ще я обича от все сърце. 

За да се намъкна в още повече дрехи, на които хвърлям око, ама не ми стават, гледам някои дни да се ограничавам и да си приготвям както вече ви казах, малко по-полезни ястия. 

Може да застудява, но тази зима, съм решила да не дебелея...повече!! Ето защо се влюбих веднага в рецептата за кето лазаня, която видях от публикация на Asya Callaku в една от кулинарните групи във фейса.

Така и така ми бяха подарили една зелка, която се чудех какво да я готвя и тази рецепта направо ми дойде като по поръчка. Става много лесно и определено ще я приготвям и друг път. Толкова много ми хареса, че изпратих една кутия и на майка ми, която този път нямаше възражения, а си я омете като едното нищо. Ястието е много по-леко от класическата лазаня, но на вкус си е почти същата.
 Не съм сигурна, че снимките успяват да покажат целия му вкус в детайли, но понякога трябва да ми се доверите! И тъй като почивните дни освен за десерт, са подходящи и да си приготвим хапването за седмицата, предлагам ви да я стартирате с една такава лазаня. Аз самата си хапвах по парче няколко дни подред и не ми втръсна, което говори много. 
Ето и рецептата: 



Необходим продукти;
1 средно голяма зелка

500 г кайма ( аз избрах телешка) 
2-3 средни глави лук
2-3 скилидки чесън
400 мл млени домати
400 мл сметана за готвене
150 г кашкавал ( пармезан)
80 г масло
подправки: черен пипер, кимион. чубрица, червен пипер, щипка кимион и т.н
зехтин


Започваме като нарязваме на средно ситно лука и чесъна. Загряваме зехтин в тиган на котлона и слагаме зеленчуците да се запържат докато омекнат. На на другия котлон кипваме вода и оставяме да къкри. Отделяме листата на зелката, като изрязваме средната, дебела жилка от основата. Аз ги редя предварително в съда, в който ще сглобявам лазанята за да видя колко листа ще ми трябват. 

Слагам по няколко листа да се бланшират в горещата за вода за три-четири минути.

                             

След като лукът омекне, прибавяме каймата. Аз се спрях на телешка, но може да ползвате и смес. Запържваме и я раздробяваме добре,а в същото време продължаваме с бланширането на зелевите листа, за да могат да омекнат леко, преди да ги наредим. Отцеждаме ги след като ги извадим от водата слагаме следващата порция листа. 

                             

След като каймата се запържи, прибавяме доматите и оставяме ястието да се къкри така, че водата от тях да изври и да остане само соса. Овкусяваме с подправките на вкус и разбъркваме периодично. 

                            

След като сосът е готов, правим бързо фалшивия бешамел ( или ако не искаме да е кето, направете си обикновен - една-две супени лъжици брашно не е кой знае какво). Разтопяваме  маслото, прибавяме 50 г пармезан ( или кашкавал) и доливаме сметаната. Оставяме да се сгъсти и охлади леко. 

Глобяване на лазанята: В намазнен съд редим няколко листа от зеле, а отгоре слагаме част от соса с кайма.

                             

Разпределяме и от сметановия сос и отново редим листа зеле.

                             

Повтаряме процедурата, 


и завършваме отново със зелеви листа, а отгоре изсипваме само останалия ни бял сос. 

                             

Пъхаме ястието да се пече във фурната на 180 градуса за около половин час, като когато е почти готова, слагаме отгоре рендосания ни останал кашкавал, така че да получи хубава златна коричка отгоре.


Дали ще я направите само със сметана или с бешамел ( лично аз предпочитам с второто), рецептата е страхотна сама по себе си и определено няма нужда да казвате на семейството, че не обикновена лазаня. Докато осъзнаят, че има нещо различно, вече ще си сипват допълнително!  Повярвайте ми! 

 

А сега ви оставям с тези вкусни кадри, и за да не си помилите, че десертите ще лепват, такива ще има през следващата седмица, когато е Hellweek в блога и ще има много идеи за Helloween!

До страшни срещи, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)

 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





6 коментара:

  1. Здравей Люси,Радвам се че си харесала и избрала точно този моя рецепта за тази лазаня и кето бешамела �� Да е сладко на всички,получава се страхотен вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ася! Много се радвам, че си успяла да прочетеш името си - не знам дали съм го написала правилно.Винаги се стремя да отдавам заслуженото на човека, от който съм почерпила идеята. Имаше още рецепти за кето лазаня, като вместо бешамел имаше рикота, но реших да представя първо тази, тъй като наистина ми се вижда по-лесен и достъпен вариант. Благодаря ти за това, че намина! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Мярнах я по-рано тази рецепта. Чудесно предложение за алтернативна лазаня :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Ние както сме си по месото с тебе, може да направим и лазаня с месо - ред пържоли, ред кайма ;)

      Изтриване
  3. Здравейте, Люси. След кето карбонарата която направих, днес използвах останалата зелка за кето лазаня. Получи се страхотно. Благодаря за хубавите рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавите отзиви, Непознат! Бъдете здрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...