вторник, 20 август 2019 г.

Торта "Киндер пингуи" / Kinder Pingui Cake


Ами освен да почерпим, а ?! Измина още една година, в която се правя на възрастен човек, който знае какво прави. Истината е, че животът става все по-голяма загадка за мен и макар да е доста непредвидим, пътешествието си заслужава. Ако и вие сте като мен, то рожденият ви ден не е най-любимия ви ден от годината, макар вътрешно винаги да се надяваме да ни се случи нещо хубаво. Опитваме се да приглушим звука на биологичния си часовник я с алкохол, я с много захар, че виждаш ли времето минава, а плановете от детството така и не се осъществяват. Мераците за рязко забогатяване и оглавяване на класацията на Форбс за най-успешни хора под еди колко си също започват да ни изглеждат все по нереални, а времето за самооценка, самовглъбяване и самосдухване достига своя пик именно на рождения ни ден. 

Всяка година пиша своята оптимистична публикация, въпреки всичките трудности, които като всеки човек и аз боря в ежедневието си. Но все си казвам...тук сме за да ни е весело, не да тъжим и хайде пак да поставя ведрия тон. Тази година ще съм още по-откровена и близка с вас от всякога. Защото и аз съм човек, който има своите страхове, а трудностите си казват своето след време. От по-предпазливи ставаме недоверчиви, от разбитото ни сърце ставаме човек, който не може отново да повярва на любовта, от лошотията наоколо и престъпленията, за които четем всеки ден нямам как страхът да не се внедри почти хронично в нас и да очакваме нещо лошо да ни случи, защото сякаш ако сме подготвени, ще боли по-малко. Какво значение има един рожден ден в цялата тази картинка? Чоплейки си сама тези въпроси, баш кога не трябва, всяка година по това време с радост откривам, че дори самата аз не си позволявам да унивам толкова колкото мислите ми позволяват. И може би затова накрая стигам до позитивната публикация. Защото в края на краищата "Нищо не е свършило докато дебеланата не запее", както се казва. Няма лошо понякога да оставим някои мечти и идеали да умрат, все пак затова израстваме и се променяме. Няма лошо да разширим светогледа си относно идеята за възраст, семейство, брак и идеален партньор, успешна кариера и щастлив живот като цяло. 



Нещата не винаги са такива каквито изглеждат и ако сме също толкова наблюдателни относно позитивните преживяния колкото негативните, сигурна съм, че ще успеем да открием доста неща, които да ни накарат да се усмихнем. Проблемът е, че ние хората приемаме щастието като за даденост, а проблемите като "извънредна ситуация". Слънцето грее, което е добре, ама не баш чудесно, но ако завали, вече е гадно. Времето във всичките си форми е красиво и говоря не само за климата. Времето е това което има значение в края на краищата и единственото умение, което трябва да развиваме е да се радваме на времето, което имаме. Как да не се радвам, че слагам тогава още една свещ на тортата. След като много други нямат тази възможност. Времето може да покаже много неща, много нови лица и нови уроци, които ще се радвам да науча. 
 Благодарна съм за времето, което имах и си пожелавам още много, много време за напред. Благодарна съм за любовта на семейството ми и на всички вас, читателите, които отделяте време за мен, да ме опознаете и да създадем още нещо, което да ни радва. Създаването на вкусна храна е не само приятно заради самото похапване, но и малък процес на творчество, което можем да си позволим в края на работния ден. Не се лишавайте от малките радости, защото ще има дни в които те ще са всичко, което имате. Но дори и тогава както виждате пак ще имате нещо :) 

Посвещавам тази торта, не само на читателката която си я поиска и аз обещах да я направя, но и на всички вас, които се присъединявате към моя рожден ден днес. Ако нямате повод за празнуване, давам ви моя, ако нямате торта, нека тази бъде ваша. Нека отпразнуваме всичко, което сме преживели добро или лошо, защото сме още тук и определено заслужаваме една хубава награда за това. :)


И така, време е за сладката част на нашия пост, а именно за днешната рецепта за торта "Киндер Пингуи". Както вече и казах, помня, че конкретен човек си я поиска преди време в едно от моите запитвания и влезе в списъка за "рецепти за правене". Аз я приготвих с огромно желание не само защото обичам да нося радост, но и защото обожавам това десертче. Помня, че преди години толкова се бях "зарибила", че си купих едно кашонче от Метро да си хапвам, когато ми скимне. Ако знаех, че има и по-лесен вариант като тази торта например нямаше да се ръсна толкова, но за ваш късмет ето я за вас :




Необходими продукти:

За блата:
6 бр. яйца
220 г захар
140 г брашно 
45 г нишесте
40 г какао 
1 ч.л бакпулвер
щипка сол 
2 бр ванилия 


Крем:
500 мл сметана
100 г захар
1 с.л ванилия 
1-2 с.л мед 
1 пак. желатин (10г)

За шоколада:
140 г масло 
250 г тъмен шоколад
2 с.л олио

За декорация:
150 мл сметана
8 бр. Киндер Пингуи

Започваме като приготвяме блата. Той не е никак сложен, приготвя се като за пандишпан. Отделяме жълтъците от белтъците в две напълно сухи купи. Разбиваме белтъците с шипка сол и прибавяйки последователно от захарта, докато станат на сняг. Прибавяме последователно един по един от жълтъците към тази смес, като бием с миксера на средна скорост.


В купа смесваме останалите сухи съставки, така че да получим еднородна смес, която пресяваме постепенно към яйчената смес, обърквайки всичко на ръка, с бавни и въртеливи движения. Важно е да запазим въздушността на сместа.


Изсипваме я във форма за торта с размери около 25 см, като сме сложили намаслен кръг хартия за печене на дъното. Изравняваме добре и пъхаме във фурната да се пече на 180 градуса за около 30 минути.
Готовия блат оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне.


След като изстине го разрязваме по хоризонтал на две равни половини.


Следващата стъпка е да приготвим крема и шоколада. 
Слагаме желатина да набъбне в малко студена вода, а меда загряваме докато стане много топъл. Може да ги смесите, така че желтинът да се разтопи от топлия мед, или да разтопите желатина на водна баня - както за вас ще е по-лесно. Аз смесвам меда и желатина, защото съм мързел :) 
Разбиваме сметаната на крем със захарта и ванилията и след това прибавяме сместа от мед и желатин.

                             

Разпределяме половината от крема върху единия блат и изравняваме добре.


Правим не много тънък пласт от шоколадова заливка отгоре, който приготвяме след като разтопяваме на водна баня продуктите за него и се получи хомогенна смес. Слагаме олиото накрая за повече блясък. 
Препоръчвам използването на черен шоколад, не само заради по-добрия цвят и вкус( според мен), но ако вие искате по-сладко може да ползвате и млечен. 
Изравнете добре и този пласт и приберете в хладилника или фризера за да се замрази по-бързичко.

                             

Сложете останалия пласт от крема и завършете с втората част от блата. Приберете в хладилника, за да стегне за около час.

Шоколадът ще стегне през това време, но вие може да го затоплите набързо на котлона и той ще се отпусне отново.


Извадете тортата от формата и измажете добре с шоколада, като когато тя е студена ще замръзва много бързо, което може да ви улесни :)


Може да стане наистина много гладка, което е много задоволително за гледане :) 


За украсата на тортата разбийте сметаната на сняг и шприцовайте розички. Ако е неподсладена, добавете малко захар в нея, преди разбиването й. 

Разрежете осем броя киндер пингуи на триъгълничета, като аз бях голям карък и в последния момент не успях да намеря и ползвах манте версията им от магазина. Тя е по-евтина и също толкова ефектна.
Изрежете първо триъгълничета от двата края на десертчето с остър нож. После наложете едно от тях като модел по който да режете и останалите от вътрешността :) 


Сложете по едно върху всяка розичка ето така:


Получават се просто идеални парчета, стабилна конструкция не знам дали е необходимо да казвам...


НЕВЕРОЯТЕН ВКУС!



Дължа да отбележа, че  блата е една идея малко по-сух. Аз бих я сиропирала с течност на вкус или бих направила по-тънък блат следващият път.


Ами това е от мен черпавката тази година, приятели! Направих я голяма, пък дано да стигне за всички ни! Любов да има, това е важното! Благодаря ви, че ме карате да я чувствам на този ден и всеки следващ! 
Обичам ви и ви благодаря, че споделихте празника ми!


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




41 коментара:

  1. Мило Люси,честит рожден ден!;)))Бъди здрава, щастлива,все така невероятно красива и талантлива!;) Благодаря на Времето,че реши да ни срещне на едно и също място в един прекрасен пролетен ден и така предопредели началото на едно истинско,топло и уютно приятелство,което се надявам да съхраним завинаги,или поне за колкото време ни е отредило Времето тук,на китната градина Земя;).Пожелавам ти с поставянето на всяка следваща свещичка върху прекрасните ти тортички да поставяш началото на нови успешни житейски етапи,на нови проекти и идеи, отбелязвайки поредна твоя сбъдната мечта,пореден успех,неподозирани по мащаби щастие,късмет и благополучие!;) Прегръщам те,поредна блестяща творба,моите мъничета много обичат Киндер Пингуи;) Целувки безброй и весел празник!;)С много обич! Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, сладко сърдечно същество! Толкова ме зарадва гласът ти на този ден, че цял ден се хилех като зелка. Най-хубавия подарък е да усещаш обичат, уважението и вниманието на хората около теб и се чувствам истинска щастливка, че имам такива хора в живота си като теб! Много цунки по муцунки и сладки бебешки бузанки!

      Изтриване
  2. Честит рожден ден, Люси!
    С пожелания за все с такъв позитивизъм да сътворяваш прекрасните си рецепти! Пожелавам ти здраве, радостни дни и много, много любов!
    Прегръдки и целувки, слънчево момиче! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Хриси! Да ти се връщат пожеланията и много се радвам, че намина оттук! Режа ти голямо парче торта! Прегръдки и усмивки!

      Изтриване
  3. Каква сметана използвате за крема? Заквасена или сладка? Бихте ли споделили снимка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Хаби! Ползвах растителна сладкарска сметана за разбиване, но снимка нямам в момента, тъй като съм в отпуска и няма как :( Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Честит рожден ден! Често се отбивам тук! Прекрасна торта и заразяващ кулинар!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за думите и пожеланията, Анонимен! Поздрави и много усмивки от мен :)

      Изтриване
  5. Здравей Люси, предварително се извинявам, че те притеснявам по време на отпуската ти. В момента правя тортата, и ми се пресече сметаната, след като добавих желатина с меда. Как да го направя правилно. В момента подготвям втора доза сметана и желатин с мед. Предварително ти благодаря, Соня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Сонче! Каква сметана ползваш? Ако е животинска, тя се пресича като се пребие и затова често препоръчвам растителна, тъй като не етолкова взискателна. Не е от меда или желатина, може иначе да си я затоплиш леко на микровулновата докато се хомогенизира и после хоп в хладилника да се облади. Тогава ще може пак да я тазбиеш на сняг. Прибавяй на тънка струйка , но ако е животинска просто е по-трудничко, но все пак въпрос на вкус е и това. Надявам се да съм ти полезна поздрави от сърце

      Изтриване
  6. Люси, предполагам, че сметаната е течна сладкарска?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Да, аз ползвам течна, сладкарска сметана, най-вече растителна обаче, тъй като не рискувам да ми се пресече! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Супер е! Много ще се хареса на малкия, а и не само на него!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей,Люси!Бъди здрава,усмихвай се и не спирай да ни „черпиш” с вкусотиите си.Искам да питам дали тази торта ще издържи декорация с фондан или с маслен крем.
    Ще правя детска торта с Еднорог и ако тази не е подходяща може да ми предложиш друга рецепта от твоите:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Краси! Тората е идеална за целта, но дриг чудесен вариант е и торта " Дъга", чиято рецепта също може да намериш в блога. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  9. Невероятна Люси имам рожденник на 15.09 и ще му направя тази торта, но имам няколко въпроса. Искам да направя блата с 4 яйца и трябва ли да променя съотношението брашно- нишесте, обичаме кондензирано мляко и мисля да го комбинирам със сметаната в крема, за да избегна желатина, но ще запази ли плътността си и отново количеството? Формата ми е 25см.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Полина! надявам си да си от приключенския тип хора, тъй като тестването на нова рецепта за повод, че и променянето й е риск, който не всеки иска да поеме. Като цяло просто трябва да си сметнеш продуктите като ги намалиш с една трета, за да получи дозата за четири яйца. Разбира се, може да се опиташ да го направиш и с тези продукти, просто ще стане по-сбит с толкова тежки елементи на този брой яйца. Ще поличиш значително по-малък блат за този размер тавичка, но все пак мисля, че ще можеш отново да го разделиш на две без проблем. За крема не знам как ще стане с кондензираното мляко и сметаната, ако е животинска, тъй като е по-мека, но с растителна мисля, че ще стане достатъчно твърд и да пропуснеш желатина. Може да сложиш малко крема сирене или пък маскароне, ако искаш да затвърдиш крема вместо с желатин. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  10. Здравей,Люси!Тези дни правих тортата "Киндер Пингуи" и всички у дома бяха възхитени от нея.Тя ще е Новата ни семейна рецепта за празници.Имах само един проблем с декорацията.Залях тортата с шоколада по рецептата ,но имах проблем с рязането на идеалното парче(пропуквашесе).Имали някаква тайна или мога да ползвам др.(кувертюр)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Тъй като глазурата е с масло, като всеки сладкиш с масло е добре да престои малко на стайна температура, за да може да се отпусне и да не се чупи при рязане. Разбира се, ако не ти се занимава с това, винаги може да използваш добри стар ганаш със шоколад и сметна :) Поздрави и усмивки от сърце! Благодаря ти , че писа и много се радвам, че ви е харесала тортата :)

      Изтриване
  11. Привет, Люси! Честит рожден ден на голяяямаа патерица. Отдавана чакам точно тази торта, защото дъщеря ми може да си излапа цял кашон кидер пингуи. Радвам се, че те има и се надявам да имам възможността да те познавам, защото си рядък екземпляр, а на хора като теб не трябва да се пестят суперлативите. Ако знаеш колко хора си за радвала с рецептите си, направо ще се изумиш. Дерзай и върви само напред! Пращам ти най-чистосърдечни прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нели :) Много ти благодаря за милите думи, не само защото са суперлативи, а защото през тях усещам, че имам човек насреща, който е харесал нещо повече в мен освен рецептите <3 Прегръщам те обратно и се радвам на всеки твой коментар!

      Изтриване
  12. Страхотна рецепта!По принцип не обичам шоколадови торти, но тази е супер! Два пъти вече я правих и се получава не само вкусна, но и красива! Което за човек като мен, без особени творчески, заложби, е изненада.
    Благодаря за подробното описание 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Петя :) Благодаря, че ми остави отзиви! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. Здравейте, тортата изглежда много вкусна и задължително на следващ хубав повод ще я направя!Само за уточнение това не е "киндер пингуи", които аз също обожавам, а " киндер Милк шните"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Деси! Имам друга рецепта за Милх-Шните в блога, така че според мен си се различават. Поздрави :)

      Изтриване
  14. Дали в кремът не може да се добави разтопен бял шоколад? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, по принцип може, просто съобразете смесването на температурата,за да не се пресече крема ;) поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Люси,моята форма за торта е 26 см,има ли значение за крайният резултат?Питам не само за този торта,но и за другите-има с по 22см,24см?Моята е малко по голяма или трябва да гледам за рецепта с тези сантиметри? Благодаря предварително! Целувки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Трябва да имаш предвид, че правейки тортата в такава форма рискуваш доста по-тънки блатове, което може да тества и уменията ти да разрязваш блатовете. Повечето хора искат по-дебели торти, за да запазят визията и правят двойна доза или поне доза и половина, но аз лично винаги бих направила една доза тест, за да преценя как да постъпвам в такива случаи. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря ти,за съвета и за отделеното време!Прекрасен блог,Люси!Да ти кажа и аз! Благодаря за хубавите рецепти,красивите снимки,описателното обяснение към всяка една рецепта и благодаря за отношението ти към нас!Нека има повече такива хора като теб,би било прекрасно!Сърдечни поздрави,мила Люси!Не се спирай!!!
      П.С. стискай ми палци за сладкото изкушение!!

      Изтриване
  16. Здравейте!
    Първо искам да Ви поздравя за всички рецепти,които споделяте! Определено успявате да представите доста сложни ястия и десерти,като детска игра.
    Благодаря Ви за което!
    Успяхте да ме вдъхновите и се престраших да направя тази торта..въпросът ми обаче е,дали е нормално шоколадовата заливка и шоколадът вътре да стоят твърди..? Това доста затруднява сервирането.. дали съм сбъркала някъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за милите думи! А сега за шоколада, да трябва да седи такъв, както се начупва и като хапваш от десертчето. Трябва да се има предвид само, че тъй като глазурата и шоколада вътре са с масло, за ад омекват е добре тортата просто да се сложи на стайна температура и ще може да се реже по-лесно. Самия пласт вътре е добре да бъде също по-тънък за да не стяга прекалено. И все пак, ако не ви допада тази версия, просто ползвайте обикновен ганаш и за вътре и за отвън. Тогава глазурата няма да стои твърда,а ще бъде мек шоколад :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. С какво мога да сиропирам блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С компот, захарен сироп или топло мляко с какао.

      Изтриване
  18. Сметаната сладкарска ли е или млечна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По ваша преценка, просто да става за разбиване и на сняг, а де не е готварска само. Поздрави!

      Изтриване
  19. Здравей Люси. Какво нишесте си използвала за блата? И желатина става ли да е на прах? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Използвах царевично нишесте, а желатинът, и моят е на прах. :) Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравей, Луси! Искам да попитам как са направени розичките, тъй като пишеш само сметана, а те са кафяви. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз ги направих с остатъка от ганаша.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...