петък, 16 август 2019 г.

Чийзкейк "Медена пита" / Honeycomb Cheesecake



Трудно е да се съсредоточа днес по ред причини, но първата, която се сещам е неспирният шум от резачка на дърва, която се носи из улицата от шест сутринта. Ах, нищо не може да замести летните звуци, започващи по тъмно с всякакви дейности. Заради липсата на охлаждащо средство у дома, спя на широко отворен прозорец, което ми дава първи ред за симфоничния оркестър на разгонените котки и боклукчийския камион през малките часове. За мой "късмет" съседите до нас правят ремонт, затова епизодичното чукане, дрелкане и разкопаване на всякакви места е част от атмосферата до такава степен, че няма да се учудя дори да се провикнат, че са открили нефт.  Рязането на дърва днес е бонус, но като цяло лятото не си е работа да ти се наложи да почиваш у дома. 

Морето е измислено за тази цел и аз се моля с всички сили, дано тази година ми падне възможност да отида натам, макар и към края на лятото. Самото то определено не протече както се надявах досега и доста неща се объркаха, което вече като вряла и кипяла старейшина в селото отдава не ме изненадва. Затова и това лято нито се подложих на драстични диети, нито правих типичните за мен планове, а се оставих на течението и да видя с какво ще ме "изненада".

 Обикновено течението ме изненадва с настинка, но ако все пак си се вгледаме добре в нещата около нас, все ще забележим нещо, което да ни донесе усмивка. 

Днешната рецепта за мен е такава. Както знаете обещах  една седмица с рецепти, които може да направите за около половин час, в това число и десерта. Освен, че е бърз и лесен десерт,  е направен с чудесни, истински био продукти, изпратени от брата на нашия зет - Иво. Един млад и работлив човек, който отглежда пчели с голяма любов и хъс, а медът му е повече от уникален. 




Няма как да не скрия възхищението си и умилението си по този вид дейности, защото както съм ви казвала, с моя дядо също отглеждахме пчелички. Така ми липсва това време с него, както и целия процес по изваждането на това течно злато. 


Докато нашият мед не беше в най-благоприятният райони в страната, то този на Иво е просто нереално вкусен, като предлага разнообразие от видове. Нали сме си рода, ми изпрати буркан с мед от липа и драка, и един полифлорен.  Още опаковка малка пита, "дъвка" с мед и пакетче ухайна мащерка. Ей, това е подарък! Какво повече му трябва на човек за да се усмихне и да се порадва на живота. Нещо вкусно, полезно и истинско, създадено от ръцете на Иво, с помощта на хиляди пчелички, които той отглежда най-добросъвестно.

На неговия инстаграм акаунт може да видите клипче, как някои от тях си отглеждат мед директно в дънер на дърво?! Такива красиви кадри и такава надежда и живот носят в себе си.  Иво продава медните продукти, които са в асортимент доста повече от описаните впрочем, дори самата аз не знам колко още неща, но тъй като няма да е последният път, в който пиша за тях, ще проуча въпроса и ще ви държа в течение. 


Ако все пак искате да си поръчате нещо истинско и на добра цена, може да го направите на този имейл тук ivosbeefarm@gmail.com  или на телефон  00359 885 061 001. Знам, че мои приятели го правят, та защо не да подпомогнем добрите практики в България с малко "реклама". 


A сега малко за десерта днес. Наистина бърз и лесен за приготвяне, а идеята е на Веселина Димитрова, която видях преди време в някоя от страниците във фейсбук. Записах си я, макар да съм я виждала и на страницата на Tasty Japan, както навярно и на други места. Аз искам да дам кредит обаче към тази дама, защото все пак може би тя беше първата, която видях.

В тези горещени не ви трябва да пускате печката, а се заредите с един супер разхлаждащ и свеж чийзкейк, а глазурата му е от нищо повече от истински мед!!!!Но ето и как да си го направите:


Необходими продукти:
За кората:
200 г бисквити
100 г масло

За крема:
250 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
1 портокал / ( или лимон) 
1 пак. желатин (7 г ) 
2 -3 с.л. пудра захар ( или мед)
мед

Започваме като смиламе в блендер бисквитите. Прибавяме разтопеното масло и разбъркваме добре. Изсипваме във форма за торта с махащи стени с размери около 22-24 см диаметър, изравняваме добре като притискаме с ръка, чашка или лъжица и прибираме в хладилника да стегне.



Докато кората стяга изстискваме сока на един по-голям портокал ( или лимон), а в отделна купичка накисваме желатина със студена вода, така че да набъбне. Моят желатин е от 7 г, но има и от 10 г, които желират същото количество - 500 мл течност.

                              
Затопляме портокаловия сос на котлона или пък в микровълновата и след това го изсипваме върху набъбналия желатин, като разбъркваме докато същия се разтвори напълно. 


През това време разбиваме маскарпонето с малко пудра захар ( на вкус) и прибавяме кората от портокала ( лимона). След това при умерено бъркане с миксера прибавяме портокаловия сок на тънка струйка, а след това малко по малко от разбитата предварително на сняг сметана. 

                                     
Изваждаме формата със стегналата кора от хладилника и изсипваме отгоре крема. Върху него поставяме кръг, предварително изрязан с големината на формата от аерофолио, с изпъкналата част навътре.


Прибираме в хладилника за още половин-един час, докато чийзкейкът стегне. Може да го направите и във фризера, като този сладкиш наистина е чудесен за консумация и като сладоледната торта, но и ще стегне още по-добре, което ще ви улесни при отлепването на фолиото.

След като стегне, отлепваме внимателно аерофолиото и получаваме тази шарка.


Изваждаме от формата и покриваме сладкиша с мед,а отстрани украсяваме с мента и свежи цветя, както пчеличките биха харесали :)


Ами какво да ви кажа, толкова лек, свеж и лесен десерт, а с такъв ефект. Не всичко сладко идва под формата на шоколад - медът е просто нещо божествено, което трябва да консумираме по-често :) 

Опитайте и вие и обезателно ми споделете отзивите си тук в коментарите или ми изпратите вашите снимки :)  И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за някого от останалите категории !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!
 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



21 коментара:

  1. Ехх Люси.. тъкмо се чудех как си докарала тоя вид на медена пита върху чизкейка. Гениално е,честно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз мисля, че е много интересна идейка, Анди! Благодаря ти и прегръдки!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря ти много, Илианка <3 Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Ге Ни Ал На.... обра ми точките(и кантариона ... и мащерката) с тази хитрина!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Антония! Да, фолиото трябва да залепне, но ако го изстудите добре и го отлепите бавно не би трябвало да има проблем. Следващият път го приберете във фризера и вярвам, че ще ви е по-лесно :) Поздрави и усмивки от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Люси,страхотно ми се получи.Само малко ми се видя количеството на маскарпонето и сложих 500.Благодаря за тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесало, Алекс! Разбира се, че е добре да го направиш според вкуса си. Винаги се стремя да давам по-икономичния вариант на рецептите, пък после кой какво може да добави, да има накъде :) Поздрави и усмивки !

      Изтриване
  6. Правих чийзкейка миналата седмица и гостите ми много го харесаха.В момента го правя за втори път. Благодаря за рецептата, Люси, лесна, вкусна и ефектна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз за оставените отзиви, Петя :) Много ме зарадваха думите ти и затова, че сподели впечатления. Поздрави и усмивки от сърце <3

      Изтриване
  7. Привет, Люси! Реших се да приготвя този красив десерт, но понеже сме все сериозни хора и обичаме по-солидни порции, се чудя дали да увелича количеството на маскарпонето и сметаната. Какво ще ме посъветваш?
    Поздрави, Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Таня и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Няма проблем да си направиш десерта още по-голям, опредено има накъде да расте на височина, така че давай смело :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. Здравей, Люси! Чийзкейка е страхотен:хем вкусен, хем лек. За съжаление не се справих с полагането на меса отгоре и развали шарката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Важното е да ви е вкусен, пък шарката ще се усъвършенства с времето :) Благодаря, че ми писа и остави коментар! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. Здравей Люси, предвид, че сме пчелари у дома и винаги имаме мед, тази торта допадна на всички ни. Обожавяме я. Но наблюдавам, че медът попива и изчезва някъде в тортата, не се запазва отгоре, както е при теб на снимките, и обикновено целият хладилник става в мед. Дали при теб го има това? И как всъщност покриваш тортата с мед? Аз с обикновена лъжица от буркана и понякога се чудя дали да не си поиграя да запълня само дупките, които се получават от аерофолиото. Прекрасна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Бях в отпуска и сега вече мога да отговаря на запитванията и коментарите. Аз слагам меда със спринцовка понякога, макар да е голяма играчка, ако е само да се запълнят питите или както е на снимката, но тогава е с голямата лъжица. Ако няма борд от сметана, наистина има опасност да се разтече, но като цяло десертите у дома се изяждат почти на едно ядене и се разпределят за близки и не остават за прибиране в хладилника. Иначе като се сложи меда се абсорбира после от десерта и изчезва, ако поостане. И все пак, има и друг вариант. Може да си направи' "изкуствен" мед , като просто желираш някакъв жълт сок./ сироп и напълниш кутийките на питата. така ще стоят с дни. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  10. Синът ми, Тодор, утре има имен ден. Втора поредна година си поръчва конкретно този десерт. Любим му е :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставения коментар! Да ви е жив и здрав!

      Изтриване
  11. Благодаря за уникалната рецепта.
    Получи се страхотно и вече е любим на цялото семейство ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и благодаря, че ми оставихте отзиви :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...