сряда, 7 август 2019 г.

Бисквити "Холидейки" / Holiday cookies - with meringue and chocolate


Замотах се днес у дома, тъй като си мислих, че няма да пускам рецепта. Аз си мислех, че няма и да готвя и че няма да се натъпча със сто бисквити, но неведоми са пътищата Божи. Не знам как стана, но докато си направя кафе и вече имах бисквити за кафето :) Но тези дни се чувствам доста добре, въпреки факта, че оставих почивката за ( най-на)края на лятото и вече съм на предела на силите си. Усещам го по леки депресивни въздишки и спонтанни визуализации за море, пясък, мързел и огромно количество храна, която не съм готвила аз. Докато този момент настъпи обаче, ще стискам зъби здраво, захапала от тези бисквитки, защото щастието идва in all shapes and sizes :) 

И как да не съм щастлива, когато замислях тази рецепта от доста време и ето, че най-сетне си изпълних моето собствено желание. Когато преди време ви попитах за любима храна от детството, се сетих, че като малка много обичах тези нежни бисквити, слепени с белтъчен крем, и залети с шоколад. Продаваха ги индивидуално опаковани, под името "Holiday", затова и в магазина често казвахме на продавачката " И ако може пет-чест холидейки". 


Толкова ги обичах, че дори залепналото за станиола незначително количество крем не остана необлизано и винаги съм си представяла какво ли ще бъде ако имам цяла купчина от тях.
 През последните години този вид бисквитки си намериха "двойник" на пазара с някаква мерзост, която няма нищо общо с оригинала и на няколко пъти се опитваха да ми ги пробутват, като хората, които го направиха вече няма да причинят това на никой друг. Погрижила съм се, че и цветя съм посадила отгоре :) Но да се върнем на темата! 

Холидейки ако искаш сега да хапнеш, като ония за които ви говоря е добре да си ги направите сами. Това вече няма да е никакъв проблем, защото ей сегинка ще ви дам рецептата. Може да ми благодарите под всякакви форми, в коментарите, да ми изпращате букети с цветя или просто ме благославяйте в мислите си, но и подаръци не отказвам :) Но стига приказки, личи си, че захарта ме е ударила в петите и съм в добро настроение, ето и рецептата:

Необходим продукти:
Около 450 г брашно
150 г масло
2 бр. яйца
1 бакпулвер
1 с.л. ванилия екстракт
1-2 с.л. мед


За крема:
4 белтъка
200 г захар
1/2 ч.ч. вода
1 ванилия
1 желатин

За шоколада:
шоколадов ганаш или 
140 г масло и 200 г шоколад

Започваме като правим първо тестото за бисквитите. В купа слагаме сухите съставки и разбъркваме.

Правим малко кладенче и прибавяме яйцата, меда и разтопената мазнина. Може да замените с мас, олио или смес от трите, както решите :) 


Разбъркваме добре, докато получим средно меко тесто за бисквити. Опаковаме го в стреч фолио и го прибираме в хладилника за около 20-30 минути да стегне.
Аз обикновено опаковам на правоъгълник, за да стегне по-бързо, 


а след това режа само половината, а другата остава в хладилника, докато работя с първата, за да не се отпуска. 

Разточваме я на правоъгълник и изрязваме бисквити, като големината им е по желание. Може да го направите с чаша или пък тези формички, които купих от "левчето"


Редим ги в тава с хартия за печене на дъното и правим малки дупчици по повърхностността с вилица.


Пъхаме да се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна ( с обдухване) и печем за около 10 минути, докато порозовеят. Съобразете времето с  вашата фурна и големината на бисквитките.

Оставате да изстинат напълно.


Крема приготвяме като в касерола слагаме захарта и водата. Варим, докато получим гъст захарен сироп, който започва да бълбука на мехурчета, но все още е в течно състояние. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади леко. 
Накиснете желатина в малко студена вода и след като набъбне, го прибавете към горещия сироп, така че да се разтвори напълно.

Започнете да разбивате белтъците и щом започнат да стават на сняг, прибавете сиропа на тънка струйка, така че да се интегрира равномерно в белтъците.
Прехвърлете белтъчния крем в пош и шприцовайте крема на половината от бисквитките. ( Аз си ги правя на комплектчета предварително, за да ми е по -лесно) 



Залепете ги две по две и ги оставете в хладилника да стегнат за половин час. Пригответе си шоколадов ганаш или пък глазура от маслото и шоколада на водна баня, към която може да сложите и малко олио ( 1-2 с.л.) за гланц.

Потопете студените бисквитки първо от едната страна и пъхнете във фризера, след 10 минутки, като стегнат, извадете и потопете от другата страна. Това е всичко!

Не са никак трудни за напарва, а от тази доза могат да ви излязат около 25 -30 бройки, ако са по-мънички от оригинала.
Направо ми иде да си дам Нобелова награда за душевен мир, след като се наядох с тези вкусотийки!



Ако и вие имате нужда от почивка като мен, но още не й е дошло времето, хапнете си няколко почивчици ( холидейки) и нещата ще ви изглеждат по-розови :) 

Аз отивам в кухнята, защото вдъхновението ме връхлетя и ще измисля още нещо чудесно, с което да ви изненадам тези дни :) 
Усмихната седмица, приятели!


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




15 коментара:

  1. Благодаря за рецептата! Бяха ми любими! Аз им казвах "холувудки" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че срещам още един фен :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Върна ме в детството с тези бисквити.Винаги съм се питала как ли ги правят.Ще ги пробвам непременно.Благодаря ти Люси за оригиналната рецепта.Смятам че и останалите членове от семейството няма да останат непричьом.Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вероника! Радвам се, че имам съмишленик в твое лице и съм ти донесла усмивки! :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  3. Благодарности за рецептата.А да попитам ,сиропа горещ ли се прибавя към белтъците и ако сложа желатина в горещия сироп,няма ли да си загуби свойстватата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мери! Няма проблем, важното е желатинът да не завира, за да се случи това, а ние все пак оставяме сиропа леко да спре процеса по кипене, но да е горещ, за да го разтвори по -лесно :) Трябва сиропът да е достатъчно топъл, за да се излизва лесно, но и да не съвсем врял :) Това е всичко. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Здравейте, бях много решена да направя рецептата и следвах стъпките подробно, но ефекта беше съвсем различен. Нито бисквитката ми се получи, за крема да не говорим- използвах половин пош- другото на боклука(половин купа). Ако успея да кача снимка ще ви покажа какво се получи,стигнах до слепването и реших да не хобя повече продукти ☺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Тъй като и други вече направиха бисквитките, знам, че рецептата е тествана и е добра. Съжалявам за твоя неуспешен опит, но дали може да ми дадеш повече информация какво не се е получило, за да мога да помогна със съвет какво може да се е объркало. Наистина е неприятно така като стане, но вярвам, че опитът е също толкова важен и се гордея с теб, че си опитала малко по-пипкава рецепта. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Опитвала съм и други ваши рецепти, Торта Колибри и Рафаело са не по-малко пипкави и се получиха страхотно. Самото тесто ми стана по-ронливо и нееластичто.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет отново, Непознат. Това тесто се използва и за други бисквитки, може би е добре да прибавяш брашното постепенно и при теб е могло да поeме е по-малко. Със сигурност ще тестваm тестото поне още един -два пъти и ако има някакъв проблем, ще коригирам рецептата. Винаги следя за обратната връзка ! Тъй като и други хора ги направихa в кулинарните групи И няма друго оплакване, но ще проуча въпроса! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  6. Изпробвано и изядено с удоволствие ! Невероятни бисквитки с нежен крем !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отзивите :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Мога ли да заменя желатина с нещо друго?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! За съжаление и на мен не ми се получиха изобщо. Бих казала,че брашното трябва драстично да се намали,както и бакпулвера,защото при такова количество бухват, а не трябва. Пълнежа също,според мен трябва да е с два желатина. А шоколадовата заливката,няма нужда от толкова шоколад, аз разреждах с мляко и сметана, а дори не съм сложила 200гр шоколад. Смятам,че е нужно редакция на тази рецепта.
    Правила съм други ваши и бяха добри

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...