вторник, 23 юли 2019 г.

Супер шоколадова веган торта с бадеми / Amazing Vegan Almond Chocolate Cake



Лято или не, перканата на Люси продължава да работи непрекъснато. Списъкът с пожелани от вас рецепти расте и тъкмо изпълня няколко желания и се появяват нови. Едно от тях е и днешната рецепта. Торта, която крие в себе с толкова изненади, колкото и вкус, а снимките въобще не ви подвеждат за каква шоколадова наслада става на въпрос. Безумно вкусна, сочна, с ухание на бадеми и плътен шоколадов крем, който обгръща тортата отвсякъде и за разлика от други на маслена основа, този остава мек и въздушен, дори след охлаждане в хладилника- както най-вероятно всички ще направим в тези жеги. 

Напоследък избягам да използвам думата веган, не защото е лоша ( напротив), а защото имам чувството, че колкото и да набират популярност този вид десерти и въобще начин на хранене, толкова и хората започват да гледат на това само като на някаква "мода". Но нека все пак да се замислим - има и стари, постни десерти, в които може да ползваме и вода, но ако искаме да го обогатим слагаме мляко. Защо тогава да не сложим нещо наподобяващо тази напитка, но да не е мляко - а именно някоя растителна напитка като бадемовата например. Ако имате непоносимост към лактозата или просто сте като сестра ми, която през последните години се стреми да намали консумацията на млени продукти по чисто здравословни причини, то със сигурност трябва да ви радват такива рецепти, както и да се наричат. 


Така ме зарадваха и мен, като от Joya ми изпратиха техни продукти, които да опитам. Съгласих се да приготвя нещо с тях, само ако наистина ги одобря и ето, резултат е налице. Въпреки добрия си избор от растителни напитки, аз се спрях на това от бадеми, без добавена захар. Имах и пакет бадеми в шкафа, няколко авокадота в хладилника и вече си представях рецептата, която исках да направя. Получи се нещо невероятно, което няма търпение да ви представя, защото не само е чудесно на вкус, но ще имате по-малко угризения похапвайки го за талията си, за децата си и за околната среда. Ето и самата рецепта: 




Необходими продукти:
За блатовете:
150 г мазнина ( олио, кокосово масло или маргарин) 
275 г брашно
175 г захар
1 ч.л. кафе
30 г какао
3 с.л. сироп от агаве* 
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л сода
1 с.л. лимонов сок

За крема:
3 бр. авокадо
1бр.  банан
20 г какао
сироп от агаве на вкус*

Още: 
бадемова растителна напитка Joya за напояване на блатовете
50 г нарязани бадеми

*( ако не е веган, може и мед) 


Рецептата е много лесна и за целта дори не ви трябва миксер. За блатовете започнете като в купичка смесете мазнината, сиропа от агаве и кафето. Може да ги разтопите на котлона, ако е необходимо. 

В друга купичка сложете бадемовата напитка и прибавете лимоновия сок и оставете леко да се пресече. 


През това време в друг съд смесете всички останали съставки за блата, като аз сложих бяло и пълнозърнесто брашно, за да направя тортата още по-благоприятна за моите приятелки, които искаха десерт без угризения.

В купата със сухите съставки, които сме разбъркали добре, прибавяме растителната напитка и мазнината с кафето и агавето.


Разбъркваме всичко добре, така че да получим хубава еднородна, шоколадова смес. 


Разпределяме я в две тавички с диаметър 20 см и пъхаме тортата да се пече на 160 градуса с обдухване за около 40 минути. 
Блатовете се изпичат добре, но все пак са доста сочни, затова не се притеснявайте, ако при тест с клечка малко лепнат. Оставете ги да се охладят напълно.


За крема е нужно да сложим в подходящ съд зрелите авокадота, банана, какаото и агавето на вкус.


Пасираме всичко, докато получим лъскав шоколадов крем.


Сглобяване на тортата: Изравняваме блатовете, като изрязваме с ножче където е необходимо. Напояваме ги с още малко от бадемовата напитка, така че при изстудяване тортата става още по-вкусна. 


Разпределяме част от крема, а отгоре поръсваме от леко запечените на сух тиган бадеми.


Слагаме втория блат ( най-добре с дъното нагоре, тъй като е най-равно) и измазваме тортата с остатъка от крема. Украсяваме по желание, като аз се спрях на тази елегантна спирала от останалите ни бадеми, тъй като наподобява цикъла, в който попадаш, когато започнеш да ядеш от тортата - няма край :) 




Убедена съм, че опитате ли я, тази рецептата ще ви стане любима по ред причини, а за мен е не само една от най-бързите и лесни шоколадови торти, но и такава, която съм сигурна, че всички хора, малки и големи, независимо от режима и им  на хранене ще могат да хапнат.
Доверете ми се :)

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
 



8 коментара:

  1. Здравей Люси :), много ме впечатли тази рецепта за торта, както и всички твои рецепти. Пробвала съм някои от тях и съм възхитена, като и много впечатлена от начина, по който ги представяш. Благодаря ти че ги споделяш с нас и ни  вдъхновяваш :). Малкият ми син има хранителна нетолерантност към доста продукти и е на определен хранителен режим, който ги изключва. Поради тази причина твоята торта още повече ме впечатли и се надявам да успея да я приготвя, като заменя два от продуктите с надеждата да се получи. Бих искала да те питам,  ако заменя брашната, които си посочила  с безглутенов микс за кекс (със състав: оризово брашно, царевично нишесте,  влагозадържаш агент и бакпулвер) и лимоновия сок с  какво бих могла да заменя :), дали ще се получи тортичката? 

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси! Много драго ми стана от коментар ти и се радвам, че рецептата е достигнала до хората, за които е е писана :) Разбира се, че може да ползваш такава смес, а лимончето може да замениш с лъжичка ябълков оцет :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  2. Много благодаря за информацията Люска😊 ❤

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Люси! Ще се събираме с колежки от университета за 8ми,но едната пости и съм решила да направя тази прекрасна торта. Смятам да използвам кокосова захар, но се чудя колко захар да сложа в блатовете и крема? Не съм ползвала агаве и нямам никаква представа колко е сладко. Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ив. Може да сложиш същото 150 г кокосова захар или по-малко и да видиш как ти е сместа, като вкус, тъй като тя има по-карамелен вкус като цяло. Не е проблем да опиташ малко сместа, пък и дори да не е много сладък блата, винаги може да го подсладиш с крема, който можеш да опиташ също по време на правенето. Меда е постен, така че просто замени агавето с мед, за да имаш същата гладка структура на крема :)

      Изтриване
    2. Супер. Ще ползвам мед. Днес изпекох блатовете. Миришат божествено. Утре ще сглобявам тортата. Сигурна съм, че ще е много вкусна. Благодаря сърдечно за прекрасните рецепти и помощта при възникналите въпроси!

      Изтриване
  4. Здравейте, искам да попитам, какво кафе се ползва - инстантно/разтворимо или обикновено ? В сух вид ли го добавяме ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използваме го в суха форма, видът на кафето е по ваше желание.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...