понеделник, 10 юни 2019 г.

Торта "Плодова пита" / Summer fruit cake


Тези дни сенната хрема така ме мъчи, че съм като гръмнал бушон в лицето. Очите са подпухнали, сълзят, носа ми е в онова "магическо" състояние, в което е хем запушен, но тече непрестанно, а и не спирам да кихам в такава поредица, че започват да ми се оформят плочки на корема.

Но дори и неспирната алергия не ме отказва от неистовото ми желание да консумирам плодове, което е достигнало до положението, в което и към момента имам изстудяваща се  диня в банята, кайсии, нека трини и праскови в хладилника, малко череши на плота и ако не се бъркам няколко банана, портокала и авокадо в купа, чакащи си реда. А, да не забравя и една малка кутийка от вносните боровинки, които слагам сутрин в киселото мляко с чия за закуска. 

Така е при мен, започвам деня с чай или топла вода с лимон, лека закуска от йогурт ( да сме по-модерни) с плодове, пия доста вода и си казвам някъде до към следобед, че съм се справила идеално. Хапвам плод от време на време и вечерта завършвам със салата, вино, паста, торта и един лек освежаващ сладолед, ей така да съм сигурна, че съм я втасала съвсем. 


От цялото изобилие на плодове, не можах да не се изкуша да ви представя тази торта, една от любимите ми така да се каже. 

Не веднъж съм ви споделяла, че макар у дома да са повече шоколадофили, аз съм по  по-плодовите и леки изделия ( като виното например) и тази торта, която си спомням, че винаги приковаваше поогледа ми в сладкарниците като дете. 

Тя се появи доста по-късно, но представляваше едно плодово "киличме" от глазирани  ароматни плодове, а отдолу пухкави, сочни блатове и нежен крем. Не знам дали сладкарници "Неделя" имат патент, но аз лично съм си измислила една моя рецепта, която се надявам да ви хареса. 


Хич не ви звуча скромно, затова ще кажа, че моята си ми харесва къде къде повече, пък и като средства ми излиза по-тънко, затова и продуктите си имат своето предимство. 
Вярвам, че вие може да я модернизирате допълнително, ако решите, а аз никога не съм била против да си натаманявате рецептите ми. Същото и с избора на плодове, който може да бъде всякакъв, а се постарах да сложа от всеки цвят в палитрата. 


Но стига с приказките, защото е едва началото не седмицата и трябва да се фокусираме върху важните неща, а те малко или много са - как да се радваме на живота повече? С тази торта например! Ето и рецептата:

Необходим продукти:

За блата: 
5 бр. яйца
5 с.л. брашно
5 с.л. захар

За сиропиране:
компот или захарен сироп*



За крема: 
200 г крема сирене
1 пак. крем Оле ванилия
1 пак. Пудинг крем Ванилия
1 пак. желатин

Още:
300 мл сладкарска сметана
( плюс захар по желание) 
плодове
филирани бадеми
1 пак. желатин за глазиране на плодовете


Използвайки готовите кремчета, тортата става много по-бърз и лесно ( и икономично), така че е чудесна и за тези от вас, които все още са по-неопитни с правенето на торти или не са спечелили от тотото :) 

Започвам с направата на захарния сироп и самия блат, като не веднъж съм споменавала, че правя тортите вечер, за да могат да отлежат поне за през нощта в хладилника и да изкушават колкото може по-малко :) 

В касерола слагам две чаени чаши вода и една чаена чаша захар. Слагам на котлона, докато сиропът заври и намалявам температурата, така че да ври още 6-7 минути, а след това дърпам от огъня и оставям да се охлади. 
Тъй като тортата е плодова, може да заместите захарния сироп с някой светъл компот по желание и да си спестите и тази стъпка! 


Докато сиропът се прави на котлона, приготвям блата, който е обикновен пандишпан.
За целта отделям жълтъци от белтъци и в напълно суха купа разбивам белтъците със захарта на сняг. След това прибавям постепенно един по един от жълтъците, докато се интегрират във въздушната смес добре.

                           

Изключвам миксера и пресявайки постепенно, с бавни и въртеливи движения интегрирам брашното в  сместа.  Така получената смес прехвърлям в правоъгълна тава ( моята е с размери 38 см на 25 см),  покрита с хартия за печене и намаслена леко с олио.
Тупам тавата леко един-два пъти в плота, за да се разпредели равномерно и след това пъхам в във фурната да се пече на 150 градуса ( предварително загярта) за около 30 минути.

                           

Готовия блат оставям да се охлади първо на леко отворена вратичка във фурната, а едва след това изваждам от формата и разрязвам на две по хоризонтал. 

Аз винаги го правя с дълъг нож, като маркирам първо средата на блата почти от всяка страна, а след това прокарвам ножа по тези маркировки, сложила ръка отгоре, за да мога да усещам дали преминава равномерно.


Докато сиропът се охлажда, а блатът се пече, пак се прехвърлям на котлона, където започвам крема. Истината е, че тази рецепта не е сложна, защото може да направите почти всичко, за едно и също време, тъй като задачите се припокриват, но ползват различни уреди.

На свободния котлон слагам да се приготви пудинг крема валилия спрямо описанието на опаковката, а през това време накисвам желатина в студена вода, както също е описано на него.

Щом  пудингът е станал вече на крем, дърпам от огъня и прибавям набъбналия желатин. Разбърквам докато се разтвори напълно. Оставям да се охлади леко и се захващам с втората част от вкусния крем.

                     

В купата на миксера разбивам крема Оле ( и млякото към него)  и добавям малко по малко от кремата сирене. Така ще засиля вкуса на ванилия, а самия крем ще стане още по-плътен и маслен.

                     

Смесвам двата крема ( на ръка), когато имат почти еднаква температура, като слагам от единия към другия малко по малко. 

В същата купа на миксера ( няма нужда да я миете от крема Оле), разбивам около 100-150 мл от сметана на сняг, като ако не е подсладена, може да добавите 2-3 с.л. захар.

                         

Сглобяване на тортата: В същата форма слагам едната част от блата и напоява с част от захарния сироп ( или компота).

Шприцовам от сметана малки цвъцки с големината на неопечени еклерчета, които ще бъдат чудесна вкусова бомбичка, когато хапвате тортата после ;) 

                     

Отгоре разпределям вече охладения крем, като се старая да не разруша сметановите топченца и завършвам с втората част от блата, която също напоявам.

                         

Така приготвената вкусотия пъхам в хладилника за през нощта, а на следващия ден идва творческата част.

С останалата ни сметана измазвам тортата, която вече съм извадила от формата.

                     

Декорирам рамка със шприца и бита сметна, а вътре в нея поставям микса от плодове, на който съм се спряла.


Самите плодове глазирам с малко разтворен в компот или останал ни захарен сироп желатин, който съм описала също в продуктите. Може да ползвате и украса от тези пастички тук, в които съм сложила повече желатин, но аз исках да останат възможно най-свежи тук. 

За целта не забравяйте, ако слагате банани, да капнете няколко капки лимонов сок върху тях, за да не потъмняват, като престоят :) 


Режем тортата на правоъгълници и хапваме с такава охота, че забравяме за всички грижи.                                                                                              Обичам да правя торти, а още повече обичам да си правя собствени торти!                                          Не мисля за калории и за ядове когато творя, защото знам, че най-важната част от здравето на хората е това да сме щастливи и да не оставяме стресът да ни завладее!


Всяка хапка е едно пухкаво облаче от наслада, а  няма нищо по-хубаво от една креместа и добре изстудена, сочна торта с плодове за топлите дни.
Опитайте я и вие!!!

Спорна седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


16 коментара:

  1. Режи едно голямо парче и да сядам тук, да разказваш за замъка:). Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Режа колкото кажеш, Кате :) И направо да се видим в някой замък с тебе, явно ни се "ваканцува". Благодаря ти, че се отби при мен :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Привет Люси, тортата изглежда уникално! Моля те обясни как точно глазиращ плодовете? Мисля да опитам да я направя уикенда, да видя дали ще ми се получи. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Просто разтварям малко желатин в компот или захарен сироп. Изчакам леко да тръгне да се сгъстява и ги минавам с четката отгоре :) Това е всичко. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Здравей Люси. Имам два въпроса. Първият е колко грама желатин трябва за крема и за крема искам да попитам крем Оле се разбива според указанията на опаковката и се прибавя крема сиренето или слагаме крема сиренето и добавяме неразтвореният крем Оле. Благодаря предварително. Поздрави Миглена Георгиева. 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Миглена. Да, към крем Оле си се прибавя нужното мляко, а желатинът не винаги е в еднакви количества като грамаж на различните фирми, но е важно да ползвате такова количество, което да желира 500 мл течност. Това може да е желатина на прах от 7 г или 10 г, но може да е листа желатин. Просто прочетете опаковката и преценете колко да използвате ;) Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  4. Здравей! Страхотна рецепта,за съжаление съм все още неопитна в готвенето и се намирам в Германия,може би обърках крема,защото сложих 2 различни крема Оле,а не един крем Оле и пудинг.. Получих сместа,вкусна е ,но не мисля,че е достатъчно гъста.Някакви идеи как мога да я сгъстя? (Сложила съм и едно пакетче желатин и крема сиренето).

    Поздрви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Щом си сложила желатин, няма да има проблем, кремът ще ти стегне така и така. Няма какво повече да направиш в случая, ако беше с варен крем, може да сложиш в него масло или някакъв друг втвърдяващ елемент, но си си взела студени кремове и стига да си разтворила желатина добре, всичко ще стегне и тортата ще се получи., Стискам палци и се надявам да се похвалиш. Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  5. Здравей Люси,моят въпрос е шприцованият бордюр от какъв крем правиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От бита сметана, Анонимен :) Поздрави и се извинявам за късния отговор!

      Изтриване
  6. Здравейте,синът ми скоро става на годинка и бих искала да направя тази торта,но не мога да намеря крем оле при нас.Може ли да го заместя с друго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да ползвате и друга марка лек крем ванилия без варене или друг вид пудинг, но да се ползва изстуден. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Здравейте, чудесна торта, за кръгла форма 26 см. много ли ще се продуктите, дали да ги редуцирам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще дойде по-дебел пандишпана, но мисля, че и така може да ги похарчите :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравей Люси,колко време издържа битата сметана да има свеж вид. Ако я шприцовам вечерта, а поднеса тортата на другия ден вечерта, достатъчно ли добре ще изглеждат плодовете и сметаната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. По принцип няма проблем, но аз обичам да украсявам накрая със сметаната, защото като преседи малко изсъхва в хладилника.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...