четвъртък, 9 май 2019 г.

Ароматни спагети с домати и наденица / Tomato and Sausage Spaghetti Recipe


Тези дни залагам на бързи и лесни вечери - ризото със зеленчуци, свински пръжчици, домашната юфка на баба, пърженица с яйца и зелен лук, среднощна баница с домашни яйца и освежаващ айран, но най-любимото ми решение бе тази рецепта за безумно вкусни спагети. 
Отдавна не бях посягала към пастата, може би защото понякога го приемам като cheating  с готвенето.  Винаги може да свариш паста и дори да я запържиш в зехтин с чесън, пак ще става за ядене, но трудно мога да го нарека готвене. Моля, не ме замервайте с посуда и пантофи, но this is how i feel!!!

Ето защо, ако правя паста обикновено искам да притежава вкус, който няма да подминете, нито ще забравите. Това в никакъв случай не означава, че ще бъде по-трудна за приготвяне - даже напротив. Ако имам как да измисля още по-блестящи, а в същото време мързеливи рецепти, щях да си издам и такава книга " И мързел къща храни" :) 
Обожавам днешната рецепта и мога да ви кажа защо и вие трябва да го направите. 
Освен мой мързелив прочит на известните spaghetti meatballs, тук имаме няколко свежи добавки, излишък на скъпи млечни продукти, по-малко готвене за направата на соса и кюфтенцата, а  пък накрая букетът от вкусове се носи на метри от чинията.


Като тръгна да създавам нова рецепта се стремя да се осланям на собственият си нюх, затова и да не ви изненадата, че в рецепта за паста съм включила соев сос. Вече твърдо стоя зад мнението си, че този сос е универсална подправка, която може ( и ще бъде чудесно) да включвате в по-голям диапазон ястия. 
От Кикоман явно сме на една вълна, защото днес стартира и нова промоция в магазините, в която в следващите три седмици ако си закупите който и да е продукт с марката на Kikkoman  още на касата ще получите безплатен дозатор за спагети. 

Аз винаги правя повече спагети отколкото ни трябват, дано се сетят да ми изпратят един и на мен, защото за съжаление промоцията важи само за София и то в магазините Фантастико и други, по-малки магазини, които ще бъдат обозначени със знак. 
Аз да си кажа поне за тези от вас, които могат да решат да се възползват, защото кой ти отказва подаръци без поводи ?! ( Ех, ние от провинцията все сме в немилост без промоции и с чист въздух :))
Ако търсите причина да си купите някой от техните продукти обаче, в блога има доста такива, а днес ще ви дам още една - опитайте тази изкусителна рецепта:


Необходими продукти:
250 г спагети
400 г доматен сос
300 г сурова наденица ( 2 бр)
2-3 с.л. соев сос Kikkoman
2-3 капки свеж лимонов сок
2 скилидки чесън
4 бр.  по-едри гъби
2-3 шепи бейби спанак
30 г масло
1/4 ч.ч. олио
сол/ пикантни подправки ( за скара или предпочитан микс)


Започваме като слагаме пастата да се свари според указанията на опаковката в малко подсолена вода. След като се свари, отцеждаме и запържваме за кратко с половината от маслото и малко от олиото, така че да не залепват. 


                             

Още докато спагетите се варят се заемаме с месото. Избрах си две бройки вкусна, сурова наденица, която режем на парченца, който при запържването автоматично е се оформят като кюфтенца. Без да се налага да си цапаме ръцете :) 


На съседен котлон, слагаме на умерен огън да се затопли останалото масло и олио, а през това време нарязваме две от гъбите на ситно, а другите две на шайби.

                             

В купа слагаме параченцата наденица, нарязаните на ситно скилидки чесън и нарязаните на ситно гъби. Овкусяваме всичко със соев сос, лимонов сок и пикантния микс.  Разбъркваме и оставяме всичко да се маринова за кратко, като през това време в тиганчето запържваме само шайбите гъби до приятен загар. Изваждаме ги в купичка.

 

Мятаме в същата мазнина съдържанието на купата, като разбъркваме периодично и оставяме всичко да се запържи чудесно. Към този момент ще се чудите как да не си изядете от сега съдържанието на тиганчето :) 

                             

Изсипваме доматения сос и оставяме ястието да заври, а след това намаляваме така, че да почне да къкри да се сгъсти леко. Не е нужно да извира съвсем, няколко минути са му достатъчни, колкото да се изпари част от водата на доматите. Прибавяме и вече напълно готовите спагети и разбъркваме всичко.

                            

Препоръчвам ви да ги оставите да покъкрят и те поне две минути, така че да могат да поемат  от ароматите на ястието, но за тази цел е добре да не сте ги преварили и препържили преди това, затова от всичко, внимавайте само за тази елемент :) 


Накрая просто прибавете гъбите на шайби и листенцата бейби спанак, който ще се "стопят" с едно-две разбърквания в топлото ястие, но ще останат максимално свежи за похване.


Не мога да ви опиша за какъв вкус става въпрос....
Забравете за миг за традиционното блонезе, босилек или всичко, което си мислите, че знаете за спагетите. Това ястие ще ви накара да изядете целия таган ( барабар с дръжката), нищо че в него има четири порции.


Преди да ви оставя с гладната идея за това ястие за вечеря, ще ви помоля да отделите минутка -две и да ме подкрепите с гласа си, за свършената от мен работа през годината. Остават броени дни до Наградите за кулинарни блогове, а аз съм номинирана  в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


  За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



1 коментар:

  1. Мям! Понеже имах 2 наденички в хладилника, присетих се тази рецепта, която спокойно мога да нарека не само детска, но и родителска радост! Замених спагетите с лингуини,а за зеления елемент използвах мини розички броколи поради липса на спанак в момента. Получи се бомба!
    Поздрави, Мария

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...