вторник, 7 май 2019 г.

Торта на пластове "Павлова" с ягоди / Strawberry layered pavlova cake


Днес искам да ви донеса усмивка! На колкото може повече хора, ако е възможно! На читатели, на приятели, на познати и непознати. Едни хора ми направиха лошотия и още се опитвам да се отърся, а най-добрия начин, който съм намерила досега е да създам нещо хубаво, да накарам някой да ахне, да затвори очи от наслада и да потъне в приятното чувство, че в живота има много хубави неща около нас. 
Творчеството е това, което ме спасява да не потъна плачейки във възглавницата и не след дълго вече ме завладява една приятна еуфория, когато виждам как пласт по пласт всичко се нарежда като магически пъзел. Пъзел, който носи пастелни цветове, нежност и ухание на ванилия. Представям ви торта "Павлова" на пластове, с ягоди и сметана!


Вдъхновението за тази торта ми дойде, след като поръчвайки си нов тефтер за рецепти ( плюс тази купичка за бижута) от онлайн магазинчето Vanilla.bg, с изненада установих, че насреща е не някой друг, а много близка моя приятелка от ученическите години - Ивето. Заедно бяхме първо в  математическата гимназия, а после попаднахме в две отделни паралелки в езиковата - аз с немски, а тя с френски. За да поддържаме връзка, както бяхме свикнали, не ни стигаше да си междучасието, пък и понякога сливахме часовете и се разминавахме, та имахме специален тефтер за целта, в който пишехме цели разкази как ни минават първите часове и разни наблюдения от деня.

По средата на деня си го прехвърляхме една на друга, а другата отговаряше. Беше гениално, защото първо никой учител няма да ти кара, ако пишеш по време на час в тетрадка или тефтер и второ, винаги можеше да се извикаме "по спешност" с думите: Извинете, може ли Ивето да излезе за малко, нося й една важна тетрадка. Още от тогава Ивето харесваше красивите книжни изделия и въобще фини аксесоари и е логично след толкова години, да я срещна пак, въртяща такова магазинче. В него може да намерите прекрасни вносни стоки от Англия ( не китайски боклуци), като този комплект, купичката, шалове или бижута. Разгледайте го -  няма да съжалявате!


След като Ивето разбра, че са за мен, ми ги подари, а аз реших да й върна жеста, като разкажа на моите читатели за нея. Много забавна млада дама, която опакова пратките като подарък, изключително мила е и ще превърне закусването и на дреболия в удоволствие. Както и доставчиците й, така и Ивето са хора, които отделят време за благотворителност, което прави закупуването на техни стоки още по-приятно.
 Аз съм впечатлена, че разделените ни пътища пак се срещнаха, и то в Интернет, и то съвсем случайно :)
Ивето предложи 10 процента отстъпка на моите читатели, ако въведат код LUSSI10 за поръчки над 20 лв, а за всички има и безплатна доставка, така че все има как да се спестят 5 лева :) 
Промоцията е до края на август, моят рожденски месец :) Ако нещата ви харесат, ще говоря с нея да го удължим или да пуснем нещо друго, защото смятам, че приятелите са за това - да си помагат!  


Сега обаче ще премина към тортата вдъхновена от продуктите, които ми изпрати - комплекта тефтер, несесер и магнитен бележник, както и купичката за бижута - ето и нейната фейсбук страница тук.
В това време покрай празниците се оказвах все с останали ми белтъци - я от питки, я от козунаци и реших да направя една нежна торта "Павлова" този път в розов цвят и с ухание на пролетни ягоди. Вижте я и нея: 

Необходими продукти:
За блатовете:
5 бр белтъци = 175 г
2 ч.ч. захар ( от 200 мл) 
1 ванилия
розова боя

Още:
400 г ягоди
400 мл сладкарска сметана
метна за украса

Започваме като приготвяме платките като от рецептата за целувки. В напълно сух съд слагаме белтъците и захарта. Поставяме ги на водна баня, така че съда да не докосва врящата вода. 
Разбъркваме периодично, така че захарта да се разтвори напълно, да стане една нежна, леко запенена смес.Подсушаваме съда добре и отвън, за да може като го прехвърляме в купата на миксера да не падне и капка вода.

                             

Пускаме белтъците да се бият на висока скорост, като прибавяме ванилията и розовата боя. Аз имах гел боя, но вие може да ползвате суха или съвсем малко червена.
Върху хартия за печене очертах два кръга с диаметър 17 см и шприцовах блатовете по този начин.


В моята тавичка се побираха по два наведнъж, като от сместа ми излязоха общо пет блата.
Сушим във фурната на 100 градуса, без обдухване за около час-два, в зависимост от фурната. Аз въртях нивата на тавичките, тъй като бях сложила всичко наведнъж.


Когато блтовете са готови, ги оставяме да се охладят напълно. Разбиваме сметаната на пухкав сняг, като може да добавите захар на вкус, спрямо вашето желание.
Нарязваме и две-трети от ягодите на шайби за пълнежа.


Следва сглобяването.
В подходяща чиния слагаме първия блат, отгоре шприцоваме сметаната. Аз го направих ето така.:
                                                                            След това добавяме шепа от нарязаните ягоди и                                                                                         слагаме втория блат. Процедираме така докрай :)

                             

Последния пласт е ваш избор, дали отново ще украсите със сметана и нарязани плодове.
Аз сложих само малко в сметана в центъра, така че да мога да натрупам от целите ягоди, захарни пеперуди, листенца мента и цветя :)



 Пласт след пласт, пухкави букли като полите на роклята на принцеса, торта "Павлова" не случайно носи името на балерина ;)


Тази красота успя да излекува мъката в сърцето ми и ми донесе топли спомени по едно добро приятелство. Ако искате и вие да направите добринка, моля  да ме подкрепите с гласа си за наградите на кулинарните блогъри.
Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



А ако искате да се гмурнете в красивите неща, които моята приятелка предлага, посетете нейното магазинче, носеща това толкова подходящо име и за моя блог - Vanilla.bg


За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 

5 коментара:

  1. Скъпа Луси, страхотна е тортата! Вече имам опит с твои интересни предложения, винаги са успешни! Много лесно се работи, така добре и стъпка по стъпка е обяснено всичко... Благодаря! Без да имам предишен опит в сладкарството, вече доста мои близки съм впечатлила с твои неустоими изкушения. Тази торта ще е следващата! Имам едно притеснение - как се нарязва след като е готова?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гинче! Много ти благодаря за милите думи! След като престои малко със сметаната и ягодките пластовете омекват и се режат доста лесно. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Значи... леле, Люси... ох , ах ... мням,мням за теб и уау за Ивето💓💓💓
    (както се усеща, без думи съм)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...