петък, 12 април 2019 г.

Торта "Четири сезона" / "Four seasons" Cake


Болна и горда - така се чувствам днес! Няма да се оплаквам обаче, защото не ми е в кръвта, тъй като там тече Фервекс от няколко дена. Да се фокусирам също е трудно върху екрана, но бях решила, че днес ще е денят, в който ще ви представя тази рецепта и така да е! 

Това е моята гордост, моята нова авторска рецепта за торта "Четири сезона". Мислих я с месеци, тъй като исках да създам нещо ново, интересно, уникално и все пак донякъде практично. Да сътвориш четири отделни вкуса за торта и да ги направиш в една не е никак лесна задача, а никой не иска да се захваща с такава в края на работния ден. Затова и се постарах да развия рецептата така, че въпреки своето предлагано разнообразие, да не изисква неимоверни усиля за направата й.

Всеки, който готви у дома понякога се изправя пред дилемата как да угоди на всички, които ще ядат, защото по-често всички имат различни предпочитания и желания. Същото важи и за десерта. 

Когато майка ми наскоро щеше да посреща гости за първи път, разбрах, че половината обичат леки, синкопирани торти ( едната да е сладка, другата не толкова)  и още двама желаещи за нещо брутално вкусно с шоколад, карамел, ядки и каквото там още може. Това беше и моят момент да блесна. Запретнах ръкави и създадох тази чудесия в която може да се насладите на шоколадова торта с вкус на Фереро роше,



Тофифи, 


бял шоколад и ягоди 


и разбира се сочна и пухкав крем от кокос и портокали.


Сигурно ви е чудено как се прави, затова преминавам направо към рецептата:

За белия  блат:
1 бр. яйце
100 г захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
1/2 пак. бакпулвер
2 с.л. олио

За черния блат : 
същите продукти плюс 2-3 с.л. тъмно какао

За белия ганаш:
200 г бял шоколад
250 мл течна сладкарска сметана

За черния ганаш:
200 г черен шоколад
200 мл течна сладкарска сметана

* 1 ч.ч.= 200 мл

Точно така. за цялата торта ни трябват само два блата - един бял и един черен. Размера на тавичката ми е 24 см в диаметър, като предварително слагам кръг от хартия за печене на дъното на тавата, леко намазана цялата с олио.
С миксера разбиваме постепенно всички съставки - яйцето със захарта, прибавяйки последователно брашното, бакпулвера, ванилията, млякото и олиото.

                            

Изсипваме всичката смес в тавичката и пъхаме да се пече за около 30 минути на 180 градуса или 160 градуса с вентилатор. Братът трябва да се надигне, за да може да го разрежем по хоризонтал.
По същия начин приготвяме и кафявия блат, като само прибавяме какао. Изпичаме отново във фурната, докато белия блат ни се охлажда върху решетка. 

                             

След като блтовете се изпекат ги разрязваме веднъж по хоризонтал, а  след това и на равни четвъртини. Най-добре е да ги наложите един върху друг, за да са възможно най-равни за тортата.

                     

В ринг за торти нареждам първоначално блатовете по този начин един срещу друг бели и черни, на четвъртини. Така ще ни е по-лесно за сглобяването им. 
Най-важната и отличителна част в самата торта ще бъдат кремовете, като вие може да използвате различни количества или пък продукти, но аз ще ви кажа какво АЗ използвах. 

 Ганашите приготвяме предварително за да може да ги ползваме в почти сгъстено състояние, когато сглобяваме тортата! Как се приготвя ганаш съм писала многократно и за да не утежнявам рецептата ще пусна линк само за хората, които не знаят тук.


                     

За Фереро крема:
1/2 половината от черния ганаш по-горе
1/2 ч.ч. млени лешници
100 г меко масло
1 вафла с лешници
1-2 с.л. нутела ( това е по желание, но аз винаги имам у дома ) 

Разбъркваме всичко това в купичка нанасяме на всеки плат от едната група шоколадови четвъртини ето така.( Без поселената на-отгоре)


За Тофифи крема:
1/2 или 1/3 консерва варена сгущенка ( има я на снимката по-долу)
50 г разтопено масло
1/3 от белия ганаш
50 г млени медени фъстъци или печени лешници

Сиропираме блатовете  с малко (бая разводнено) нес кафе :) 

Отново в купичка смесваме варената сгущенка ( тя е като карамел), може да я закупите от руските магазини, но се продава и в Билла например, макар и да е под друга марка.
Прибавяме разтопеното масло, за да може да отпусне карамела и прибавяме млените ядки, като аз имах сладки фъстъци у дома и смесих с малко от останалите ми лешници от фереро крема :)
Сиропираме блатовете и разпределяме от крема отново върху тъмен блат.

                             

Преминаваме към белите блатове, като едната торта е с ягоди. 

За тортата с ягоди:
75 мл течна сметана
остатъка от белия ганаш
3-4 ягоди

За целта разбиваме около 150 мл течна сметана на сняг. ( Това е дозата и за последния крем, но няма нужда да бием два пъти) Половината от нея, прибавмяе към вече втвърдяващия се бял ганаш и това е нашия крем. Може да синкопирате блата с компот или захрен сироп, но аз пропуснах на тази торта, както при Ферерото - исках да имаме две сиропирани и две не сиропирани торти и от двата вида.

Нарязваме 3-4 броя ягоди на филийки и сглобяваме тортата с блат, крем, плод, блат, крем, плот, блат и така докрай.

                             

И за поселения портокалов крем:

75 мл течна сметана за разбиване
100 г крема сирене
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/ 2 портокал ( плод и кора)

Към останалата ни бита сметана прибавяме кремата сирене и разбиваме отново на крем. Прибавяме рендосаната кора на половин портокала, а самия портокал изчистваме от ципите и режем на малки парченца. Към крема прибавяме и кокосовите стърготини.

Може да напоите блатовете с още портокалов сок, който препоръчвам да разводните с малко топла вода, ако решите или пък сиропирайте с компот. Аз избрах първия вариант.

Отново сглобяваме блат, крем, плод, блат, крем, плод.

                             

Хубаво е да нанасяме крема докрай на блатовте, за да може след като стегнем ринга и тортата, да се слепят един за друг.

Притискам с ръка отгоре, ако е необходимо да изравня цялата конструкция, стягам добре и оставям тортата да стегне за една вечер в хладилника.

 

На следващия ден я украсих само с бита сметана и с останалия ми тъмен ганаш, който затоплих на  микровълновата, за да се разтопи, а украсата беше от елементите вътре в тортата, като се постарах да ги очертая точно на място преди това, за да знам къде започва и свършва всяка торта.


Едва ли може да си представите  каква изненада за визията, съдържанието и вкуса предлага тази торта. Определено е десерт, който може да впечатли доста хора, а от всеки вид има поне по три парчета. Може да са по-малки на дебелина, но тортата не е никак малка ( поне според моите стандарти)


Всяко едно от парчетата крие един различен свят от вкусове и не мога да скрия радостта и гордостта от съвършената работа.


 Покрай боледуването така ми бе паднал тонуса и вярата в живота, че имах нужда да споделя нещо толкова красиво и пъстро с вас, пък се надявам да ви зарадвам както и мен. 


Винаги съм вярвала, че каквото правиш за другите, това ще сполети и теб, затова нека тази торта олицетворява цялата ми любов към пъстрата ми аудитория - обичащи повече сладко, или по-малко, повече плодове, или повече шоколад. Има за всекиго по нещо!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,


 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


20 коментара:

  1. Люси,
    и тази година си подготвила цяла плеяда от вкусни великденски изненади.Рецептите ти за козунаци са от красиви, по - красиви, а идеята за козуначени кифли много ми допадна.Имам рецепта за козуначени кошнички, в които се слага по едно червено яйце и се подаряват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Ще пусна подобна рецепта, надявам се да е тази, която търсиш :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  3. Ние от мнооого отдавна имаме интернет

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е много хубаво! :) И все пак, да уточня, че явно ви е убегнало, а сте предпочели да оставите набързо пасивно-агресивен коментар - рецептата е авторска, а не идеята! Поздрави!

      Изтриване
  4. Брей Люси, магьосница си. Успяваш с даже с тъмен шоколад да направиш бял ганаш и с бял шоколад тъмен. Увеличи Фервекса човеко! Много съжалявам, че си болна. И дъщерята е така и съм тъжен, че утре няма да дойде да ме види. А сега за предложението -СУПЕР Е!!! Браво! Следваща неделя ще го пробвам! Скорошно оздравяване и усепех в конкурса.
    Светлан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светлане, добре, че си ти дума, направо не знам къде ми е бил акъла, когато съм писала. Дано само това да е като грешка, че набързо го поправих :) Благодаря ти от сърце за думите и пожеланията! Поздрави и усмивки от сърце <3

      Изтриване
  5. Здравей, Люси !
    Страхотна авторска рецепта, със сигурност ще се пробва вкъщи!!
    Как бих могла да се свържа с теб ако може ? :)) Писах ти в месинджър, но за жалост не си го видяла :(
    Поздрави ! :333

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат :)( Или по-точно Вера, ако си ти, която си ми писала :)) Отговорих ти и аз и се надявам да съм помогнала с информацията :) Благодаря ти за думите и поздрави от все сърце <3

      Изтриване
    2. Нее , не съм Вера :)))
      Аз съм Ивелина Стоянова, съжалявам, че съм пропуснала да се представя ! Извини ме за невежеството! :)) <3

      Изтриване
    3. Няма проблем, но не виждам друго съобщение от днес :( Може да ми пишеш и на страничката на блога тук - https://www.facebook.com/Lussis-World-Of-Artcraft-492229107474274/notifications/ Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Уникална торта! Много съм впечатлена.Ще се опитам да я направя за някой специален повод. Благодаря за страхотната идея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милия коментар! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Здравей. Като се има предвид липсата на хубави ягоди в момента, мога да се задоволя и само с трите вкуса, но формата ми е 20 см. Как ще ме посъветваш да намаля продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Доника! За толкова малка торта мисля, че и половин доза ще ти стигне, но как ще ги разпределиш после на три и т.н, ще ти иска малко повече мислене в случая. Аз бих запазила цяло яйце в блата все пак. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  8. Здравейте, правих тортата ви и наистина на външен вид е ефектна, но пък блатовете като съставки по начало не са добре... Прясно мляко в блат води обикновено до вдлетен и плосък блат. Изпълних всичко по рецепта и блатовете ми бяха като фризби и то вдлетени. Кремеовете са наистина вкусни, идеята е добра, стига блатовете да се заменят с някакви по-обикновени и пухкави като пандишпановите...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Тара! Досега доста хора направиха рецептата, но нямам такива коментари. важното е, че това е малка корекция, която разбира се може да се направи щом смятате, че пандишпанът са по-подходящи за вас. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. Здравейте! Направих тортата и тя стана великолепна, както всички други ваши рецепти. Благодаря,че споделяте своята магия с нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милите думи, Ива! поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...