вторник, 30 април 2019 г.

Салата от мариновани краставички / Easy marinated cucumber salad



Защото с дни няма да ви се гледат месо, козунаци и яйца вече, днес ви предлагам нещо леко, свежо и идеално за сезона, с възможност да дадете почивка нa стомаха. Любимата ми салата от мариновани краставички. Знам, че някои от вас ще си помислят какво пък толкава - "някакви нарязани краставички" и ще сбъркате повече отколкото сте предполагали. Накратко:
В Холандия, със семейството ми имаме един любим японски ресторант, където се плаща такса за да влезеш, но ядеш на корем. Сещате се?
Е, вътре можеш да поръчваш по около 15-20 ястия ( мини вариант)  на тур и трябва да ги изядеш, докато получиш следващия. Като отидем там и внесем една не малка такса за четири -пет човека, зетят ни съветва да наблегнем на хубавите неща - месо, скариди, риби и какво ли не, така че да си запълним коремчетата поне със "стойностна" храна, а не да поръчваме нудели или разни ми там зеленчуци! Мъжка логика, която признавам си, не е никак лоша! Да, ама аз винаги си поръчвам от тези краставички.. Макар и ококорено, той приема моята поръчка, защото те са наистина невероятна гарнитура, предястие и свеж елемент към каквото и да е ядене. Научите ли се да ги правите у дома, редовно ще посягате към тази рецепта. 

Последния път почерпих един господин с тези краставички, тъй като имах останали в хладилника и макар "останала салата" да не звучи обикновено апетитно, тук това не изключение. Обещавам ви, ще ви харесат и за мезе, и за гарнитура, просто им дайте шанс, за да се убедите в казаното. 
Няма да ви занимавам много, защото и аз като вас трудно започвам тази работна седмица след празниците, а пък и почваме нов месец. Все по-силно ще ни наляга желанието за почивка и запивка, затова ще гледам да ви предлагам още по-лесни, леки и бързи ястия и десерти :) А ето и днешната рецепта, която и този път си направих със соев сос Кикоман, защото ако трябва да изберете соев сос, само за него мога да ви гарантирам истински качествен продукт!



Необходими продукти:
1-2 бр. краставици

За марината:
3 с.л. мед
3 с.л. соев сос Кикоман лайт
1/2 ч.ч. оризов оцет ( може да замените с ябълков)
2/3 с.л. сусамово олио
1/2 ч.ч. наситнен червен лук
2-3 слкилидки чесън
2 с.л. магданоз
 сол / черен пипер на вкус


Смесваме всички продукти за марината в купичка. Аз се спрях този път на соевия сос с по-малко съдържание сол, защото исках да подправя и краставичките със сол и да не стане прекалено.


Опитвайте марината и си я натаманете, ако решите да я направите по-сладка, солена или кисела, но като цяло е важно да има от всичко в нея, за да притежава така търсеното умами. Залейте с нея нарязаните на тънко краставички ( да са на тънко е важно) и ги оставате в хладилника да се мариноват за около час поне. Може и повече разбира се!


Сервираме ги както са си охладени, а  вие се пригответе да ги излапате за секунда! 


Не се офлянквайте, ами почвайте да режете краставиците, защото това ще е салатата на лятото. :) Ако знаете какви още вкусотии съм ви намислила, ще искате да сме най-добри приятели.!!! Е, за сега можете да сме си такива във фейсбук, но приялите се подкрепят, затова ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. Времето тече! 


 Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


9 коментара:

  1. Люси,
    Честити и благословени Великденски празнични дни.Салатката от краставици ще я изпробвам, много е вкусна.Толкова красиво изглежда, аз също пробвах този соев сос с по - малко съдържание на сол и много ми допадна.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! <3 Наистина е много хубава, ще се радвам и на теб да ти хареса! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Здравейте! Изглежда наистина умами! Може ли да се направи предварително и се съхранява в хладилника примерно за около седмица?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Борислав :) Да, като цяло мисля, че ще станат, но колкото повече седят в марина, толкова по-наситен ще е вкуса. Посред мен е добре сам да прецените кога им е достатъчно, за да не ви станат прекалено кисели :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря, Люси! Мариновах ги с мирин и станаха УНИКАЛНИ !!! истинско гурме :)

      Изтриване
  3. чудесна рецепта!Гласувах за теб във всички категории!Лек ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Люси,
    Маринованите краставички са страхотни! Направих си ги с леки заменки, за да "разтоварим" малко след празниците - по-различен свеж вкус.
    Много ми допада стилът ти! Следя те колкото като кулинар, толкова и като писател! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, всеки комплимент ми е скъп, но тези, които намират добра дума и за писането са ми най на сърце! Благодаря ти и те прегръщам!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...