вторник, 23 април 2019 г.

Великденско свинско / Easter Pork Recipe


Тъй като Великден е близо, нямаме много време за шикалкавене. Козунаците и яйцата взеха да взимат превес в социалните мрежи и е време да изкарам един от моите джокери от ръкава - Великденско свинско. 
Знаете, че този сезон агнешкото е на почит, но това съвсем не значи, че сте задължени да го готвите, ако не ви допада вкусът му или пък просто имате желание да разнообразите. И така да е, все ще искате някоя рецепта, която има великденско усещане и точно такава ви подготвих аз. Ако все пак ви интересуват рецепти за агнешко, което си струва да приготвите може да видите тази с билки и картофи  и тази за агнешко по гръцки, които ви представих миналата година.
Тази година реших да заложа на друга манджа - кампания, като се спрях на любимото си прасенце - по-икономично ще ми дойде за джоба, а пък гостите, които смятам да посрещна подчертаха, че не са любители на агнешкото. 

Захванах се у дома да мисля какви са елементите не едно вкусно великденско ястие и в движение скалъпих тази рецепта, Стана просто за чудо и приказ!!! Хрупкавата кожичка на джоланчето, глазираното месце, в комбинация с уханието на прясна мащерка и гарнитура от бял ориз със зелен лук, маслини и яйца. 



За карамеления облик на месцето заложих отново на присъствието на соев сос Кикоман, който веднъж започнеш ли да използваш правилно, си способен да добавиш умами и в най-традиционните български ястия. Умами, наричано още петият вкус,  представлява онзи после вкус в ястието, който стимулира небцето и предизвиква апетита ти още повече. Аз ви гарантирам, че тези джоланчета ще ви предизвикат не само апетит, но ще ви отворят и третото око, редом с горното копче на панталоните. :) 

Ако искате да се насладите на нещо наистина вкусно и специално, препоръчвам ви тази рецепта, а утре съм ви подготвила нещо с шоколад. Предстоящата торта за празника пък пусках в моя инстаграм акаунт като превю, и ако искате да виждате рецептите, преди да бъдат публикувани или просто да си припомните някои позабравени, препоръчвам ви да ме последвате и там :) 


Друга препоръка пък ми е да не чакате Великден, а да си спретнете това ястие още тази вечер, като репетиция на празника, както се казва. Аз репетирам вече няколко месеца и мога да ви кажа, че така съм задобряла в готвенето и похапването, че всичко изчезва за броени минути!

Няма да ви отнема повече време, а минаваме направо към всички стъпки за приготвянето на ястието, но преди това ще ви помоля да оцените старанието ми, което полагам целогодишно, защото сега му е дошъл момента. Остава малко време до наградите на Блоговодител и аз имам нужда от вашата подкрепа. Тази година имам нужда да гласувате за мен в следните категории:


Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А ето и рецептата:

Необходими продукти:

За месото:
Около 1, 500 г свински джолан на шайби
2-3 с.л. соев сос Кикоман
1 ч.л. лют пипер 
1 ч.л. мед
1 лимон
1/2 ч.ч. олио
сол/ прясна мащерка

За ориза:
250 г бял ориз
1 глава лук
3-4 стръка зелен лук
3-4 броя яйца
20 маслини
олио / сол

Започваме като в сух тиган запичаме за кратко лютия пипер , така че да пусне аромата си и слагаме олиото. Оставяме да загрее.

През това време подсушаваме добре шайбите джолан, така че да могат да получат хубав загар. Препоръчвам ви да направите разрез на кожата, тъй като тя се свива при пърженето и избутва напред месото, което го прави трудно да се запържи равномерно. Може да го напарите и в в процеса на готвене, така че не се притеснявайте, ако не сте се справили първия път :) 

                             

Слагаме джоланчетата да се запържат в пикантната мазнина от всички страни. В купичка смесваме сока на един лимон, соевия сос и меда. Разбъркваме добре. Може да добавите и малко накъсани листенца прясна мащерка за още повече аромат, ако харесвате вкуса й :)    

                             

Изваждаме джоланите от тигана и прехвърляме в подходяща тавичка. Заливаме добре с така забъркания сос от лимона и посоляваме добре.
В тигана, в който сме пържили доливаме малко топла вода, която да обере мазнината и я изсипваме при джоланите. Запечатване тавичката добре с фолио и пъхаме да се пече на силна фурна докато заври, а след това намаляваме на 150 градуса и печем докато местото започне да се разпада при натиск с вилица.


Когато е готово, махаме фолиото и оставяме да се запекат до желания за нас загар, тъй като някои хора предпочитат да имат малко мазнинка, а други да са по-хрупкави. Оставям на вас да прецените за себе си :) 



Докато месото си почива добре завито на топло, правим и гарнитурата.
Оризът става бързо, затова няма какво да му мислите.
Измиваме го под течаща вода, докато се избистри, за да може да се отмие нишестето и да не стане на каша при печенето.
В подходящ съд слагаме малко олио и запържваме до прозрачност нарязаната на ситно глава лук. ( Правя го във фурната)  Малко след това прибавям и ориза и разбъркваме за още три-четири минути от време на време, докато стане по-лъскав.

                             

През това време нарязваме на ситно няколко стръка зелен лук и прибавяме към ориза.


Прибавяме и маслините, подправяме със сол и доливаме вода. Водата трябва да е в съотношение три към едно спрямо ориза, тоест в случая е 750 мл. 


Ако решите да сготвите повече ориз, съобразете това ;) 

Печем във фурната на около 180 градуса, като след като течността се абсорбира и оризът стане готов, изваждаме от фурната, правим няколко кладенчета и чукваме яйцата в тях.  
Овкусете със сол и пъхнете да се запекат за още една-две минути.

                          

В чинията сервираме пържола джолан, ориз, яйце и стръкче прясна мащерка за аромат.
Може да се насладите на тази чудесна фантазия съвсем бързо и достъпно, а едва ли ще има някой, който ще откаже допълнително.
Опитвайте и вие, приятели!

Аз се отправям към кухнята, защото утре ще ви шашна с нещо също толкова чудесно :) Останете на линия :)  



А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/
П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



6 коментара:

  1. Неповторима кулинарка!Възхитена съм от всичко,което публикуваш!С удоволствие те подкрепям!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за страхотната идея, Люси. Тъкмо се чудех какво по- различно да приготвя за Великден. Светли празници! 🐰🐤🐣❤🙏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Весело посрещане на празника и от мен :)

      Изтриване
  3. Люси, искам да благодаря за пореден път за чудесната идея, получи се разкошно и всички останаха възхитени! За мен е много ценно, че всичко, което представяш, е изпитано преди това и никога няма провал при изпробване на твои рецепти. Светли празници! П.п. За трети път се пробвам да публикувам коментар, дано сега стане :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за упорството да публикуваш този коментъра, Калина! Какво да кажа - това е моята радост в деня. Когато прочета, че някоя моя рецепта е изпълнила дълга си :) Прегръдки най-искрени!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...