събота, 2 март 2019 г.

Ризото "Четири сирена" с просеко и гъби / Italian Four Cheese Risotto with Mushrooms and Prosecco


Събота обикновено е ден за срещи, кино, разходки, а  защо не и някоя вкусна по-изискана вечеря. Настроението ме застигна и мен, дали заради по-слънчевото време или просто се радвам, че вече е март месец и Денят на жената наближава. 

Обичам да гледам усмихнати дами, носещи цветя - къде от съпруг, любим, любовник дете или колеги. Хубаво е да ги виждам събрали се на маса с приятели в някое заведение и се наслаждават на един ден в, който няма да ядат пиле с картофи, а ще се позволят нещо по-засукано :)                          Аз самата също ще се възползвам от случая да поканя няколко приятелки у дома, като реших, че ще се поглезим с ризото - ястие на което никой не може да откаже (( ако разбира се е ризото, както трябва, а не някакъв ориз със замразени зеленчуци) 
Хубавото ризото трябва да е креместо и пухкаво, а  от него да ухае на такъв бульон, че да те пренесе в слънчева Италия от първата хапка.


 За тази цел е добре да го гарнирате с подходящо вино, като аз разбира се съм решила да направя точно това. Планирайки празничната вечеря за мен и моите приятелки, направих една пробна рецепта, която ми хрумна докато пазарувах от моето любимо магазинче с истински италиански продукти - Вера Италия.

За истинско ризото ми трябваше подходящ ориз и едва ли трябва да споменавам, че в кварталния ни магазин няма такъв. Намира се Арборио тук-таме, но той си върви с някакво овкусяване, което аз не исках и си рекох "Направо ще си поръчам един ориз от моя магазин, за да си имам и за напред". Така и така ще правя поръчка, разгледах и останалите предложения и си харесах още две неща, които да вмъкна в рецептата - скромна съм този път както виждате :) 

Много обичам паста и пица и всичко на тема "сирена", но ми свалят ризата от гърба в магазина с тези цени на вносните сирена. Видях обаче, че се продава бурканче крем от италиански сирена, което е идеално за моята рецепта и ми излезе в пъти по-евтино. Ароматът и вкусът му е невероятен и само факта, че ми трябваше за рецептата го спаси да не го омета като буркан Нутела. 



За ризотото ми трябваше и хубаво бяло вино и вие знаете, че аз вино жуля като все едно го взимам за лечение ( не, че не е е един вид така де). Разгледах вината в магазина и се спрях на това просеко, не само защото бе на промоция, но и отдавна не бях давала шанс на просекото, след като преди време едно хич не ми хареса, а се бях изръсила за него.
Обаче това, ООООО, това е толкова хубаво, че не знам дали ще остане за осми. Толкова е леко и плодово, че макар да пише, че е доста сухо, има сладост, която ти напомня на сайдер. Наистина много ми хареса и затова реших да си овкуся и ризотото и гъбите с него, че и си джоках докато готвих и бях много щастлива личност към края ;)  


                  

Ех, затопли се малко и ми дойде музата - все едно съм на слънчеви батерии, значи, но пък много вкусно стана!
В моя град няма много опции където да хапнеш хубаво ризото, без да има детски рожден ден наблизо и висяща плазма с футболен мач, затова и решението ми да си похапваме вкусно-вкусно у дома е не само по-добро, но и по-изгодно.
Като цяло рецептата става сравнително бързо, затова няма да ви бавя с повече обяснения :) Ето и нея: 



 Необходими продукти:
500 мл пилешки бульон
6 бр. гъби 
3-4 стръка броколи
1 малка глава лук
 олио/ зехтин
сол

Започваме като нарязваме лука на средно малки кубчета, а в тиган загряваме олио - около 1/4 ч.ч. Отделяме една чаена чаша ориз, като аз реших вместо традиционния арборио, да опитам още по-добрата версия - ориз карнароли или така нареченият "Крал на ориза". За разлика от арбориото, този сорт е още по-богат на нишесте, по-твърд и с издължено зърно, като ви гарантира супер креместо ризото. Никога не мийте ориза за ризото!

                             


Слагаме кромида да се запържи, докато стане прозрачен.


През това време загряваме мазнина и в друг тиган, където слагаме да се запържат нарязаните на по-едро гъби.


Запържваме ги, докато придобият тъмен, карамелен цвят, а след това сипваме около 2-3 с.л. от просекото, което ще разнесе във въздуха супер апетитна пара и ще искате да си направите запарка в нея.  Вместо това - пийнете си малко винцок :) 
Оставате гъбите за още една  минута на колона, за да се изри алкохола и подправете със сол. Готови са ;) 


                             

Сипете ориза при лука и запържете, докато и той започне да изсветлява, а след това прибавете около 1/3 ч..ч  просеко. Процедурата с парата и пиенето от чашата е същата :) 


Оставете течността да изври.


След това прибавете един черпак от пилешкия бульон и намалете котлона на половина. Оставате ризотото да къкри, докато поеме цялата течност и започва да набъбва постепенно.


След като попие черпака бульон напълно, сложете още един и повторете процедурата.


Реших, че искам да имам някакъв свеж елемент в ризотото, а обичам броколи и сирена, затова кипнах малко вода и бланширах за около три минути няколко стръкчета броколи. 
След като поврат три минути, отцедете от горещата вода и сложете в купа със студена вода - така ще запазят ярък, зелен цвят.


Когато оризът ни е поел бульона, е вече омекнал напълно и готов да бъде подправен с крема от сирена.  Не може да си представите за каква вкусотия става въпрос.

                              

Прибавете половината гъби към ризотото и разбъркайте, а другата половина разпределете отгоре при поднасяне. Гарнираме с няколко малки клонки броколи и още съвсем малко прясно рендосан пармезан ( не е необходимо, но аз си имах в хладилника едно парче от Балканската война ) 


Изборът на напитка към ястието бе идеален и не заех кое ми пълни повече душата - ухайната  чиния и ли закачливите балончета в елегантното пенливо вино.


Ако и вие искате да се насладите на тази фантазия, вече знаете как да го направите :) 

И защото Денят на жената наближава, искам да дам награда на един от вас, който през целия месец март направи поръчка от магазина на Вера Италия, като използва в думата "Люси" в полето за коментар към поръчката. Ще изтегля името му на случаен принцип и може да спечели този комплект за кафе от публикацията тук https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2019/02/wine-tasting-and-antipasto-platter.html

Ще обява повече подробности за играта в понеделник и на моята страница, като ако искате да знаете какво още се готви у дома преди да публикувано на блога, 


последвайте моя моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Слънчеви и усмихнати почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


4 коментара:

  1. Люси,
    страхотно ризото, красиво и наистина много вкусно.Чудесен избор за вечеря или обяд.Страхотно изглежда.
    Поздрави и усмихната пролет !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Наистина е много вкусно, но аз съм пристрастна, защото ризотото ми е сред любимите ястия :) Поздрави от все сърце :)

      Изтриване
  2. тони маркова7 март 2019 г. в 18:37

    Здравейте, Люси! поздравления за прекрасния блог! вече доста рецепти съм опитвала и съм доволна от резултата! искам да попитам миксът от италиански сирена с какви други сирена мога да го заменя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Тони и много благодаря за думите. Може да сложиш любима твоя селекция от града падано, синьо сирене или някоя пушено като скаморца, например :) Но наистина по-евтино ще излезе да си вземеш такъв крем, на мен ми остана за още едно готвене и го препоръчвам :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...