понеделник, 11 февруари 2019 г.

Френска лучена супа / French onion soup recipe


Бях обещала тази рецепта преди време и ето, че стигам да я споделя най-накрая. Защо точно днес? Ами просто реших, че е хубаво да стартираме седмицата с нещо с лъжичка, по-лекичко, а пък френската тематика някак си е за подразбиране в месеца на любовта. 
Френската лучена супа си е голяма класика и хората или я обожават, или хич не я харесват. Вие може да разберете кой от двата вида сте, с тази бърза рецепта, която няма да ви отнеме много време и може да си е спретнете след работа. Аз самата харесвам супата доста, не само защото е вкусна, но понякога я сервирам и като сос за месо, тъй като наистина е много подходяща. 

Запеченото хлебче в средата, поръсено богато с грюер е задължително, като аз разбира се го замених с по-обикновен, но все така качествен кашкавал, защото вярвам, че и много от вас ще направя точно така, най-вече заради ценовия фактор. Исках да ви демонстрирам, че  възможно, ще изглежда отново добре и определено се яде със същата охота. В зависимост от големината на купичка се сервират две филийки багета или една, като моята чиния беше по-голяма и сложих два. Резнах краищата под наклон, та да се образува сърчице, защото няма как да не допринеса и аз нещо към рецептата и да оставя своя почерк. 


Макар тази супа да не е с най-апетитния цвят, ароматът й ще ви накара да забравите за всичко, защото ще усетите нотките на вино, масло и мащерка, а със запечения кашкавал отгоре въобще няма да му мислите дали да ядете или не - то просто ще се случи.
 Аз ще ви представя рецепта, която харесвам тъй като продуктите са за по-малко количество супа - 3-4 порции, така че да знам, че ще се изяде, а  няма да се озова с един казан супа, която да ям един месец. 
Но да не губим повече време, ето и необходимите продукти:

Необходими продукти:
5 глави лук
1-2 с.л. олио
2 с.л. масло
1/2 ч.л. захар
2 с.л. брашно
2/3 ч.ч. бяло вино ( ябълков сайдер)
600 мл телешки бульон
2 стрък мащерка
сол
 черен / бял  пипер

За гарниране още:
хляб / багета
кашкавал/ грюер

Започваме с нарязването на лука. По правило се правят на полумесеци и самата супа се точи леко като на нудели ( спагети), но разбира се не всеки е очарован да посръбва от лукчетата, колкото и да са вкусни.


Аз нарязвам по-голямата част от лука на средно малки кубчета и само една две глави на резенчета, които все пак да присъстват в супата. Това е моя прищявка, но според мен прави ястието по-лесно за консумиране, а ако нямате кулинарни критици около вас, които да ви кажат, че не се яде така, може да си я направите и цялата на кубчета.


Слагам малко олио и масло в подходящ тиган на котлона да се разтопят. Добре е да е на средна температура, за да не ни загаря маслото. Прибавяме лука.


Разбъркваме за кратко и захлупваме капака, като оставям да се задуши за около 10-15 минути. Може да разбърквате от време на време. Така лукът ще слегне и ще омекне.


След това махаме капака и подправяме със сол, пипер и захар, последната която ще ни помогне да карамелизираме лука. Така пържим още известно време, като то може да е от 15 до 30 минути, в зависимост какъв цвят и текстура желаете да получи лука. Може да го оставите да се карамелизира почти до кафяво или да оставите супата малко по-светла, а лукът - по свеж. Аз лично предпочитам втория вариант.


След като лукът придобил желания от нас цвят и вкус ( аз си опитвам всичко, докато готвя) прибавяме брашното, разбъркваме добре и запържваме за една -две минути, докато се разнесе и запече равномерно. След това излизваме виното или сайдера, докато се абсорбират добре и останат ароматите.


Накрая прибавяме телешкия бульон и мащерката. Оставяме супата да къкри на тих огън още 15-20 минути, повече или по-малко в зависимост от това, колко течна искате да бъде. Някои предпочитат супите по-гъсти, други по-чорбести, затова имайте предвид, за да е ви изври прекалено течността.


Когато супичката е готова, загрейте фурната на 180 градуса. 

Отрежете една или две филийки франзела, а ето кака го направих аз:

                             

Покриваме ги с кашкавал и запичаме във фурната докато се разтопи кашкавала.


Горещо, ухайно и невероятно вкусно! Супа за повод и без повод!
Навън е студено, обядът наближава и честно казано една такава чинийка няма да ми дойде зле.
А вие останете на линия защото има толкова прекрасни рецепти за споделяне, че чак не ви завиждам как ще ги готвите ;) 


Усмихната и ползотворна седмица, приятели! 


НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


10 коментара:

  1. Чудесна лучена френска супа Люси.Наистина е по - лека, но много оригинално сервирана.Чудесна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени <3 Слагам ти черпаче :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Здравейте! Бих искала да попитам, какъв телешки бульон използвахте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвах домашен, но съм го правила и с кубчета - няма проблем :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Редовно я гледам тази супичка в сериала "Кухня",вече ще я пробвам 😉

    ОтговорИзтриване
  4. Браво,Люси!Отдавна чакам тази рецепта и с удоволствие ще я приготвя.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анди :) Не знам дали ти си я беше поръчала, но определено беше някой от моите читатели :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Toku shto q sgotvih s bulion ot kubcheta. Uhae mnogo vkusno. Da vidim kak shte se prieme ot semeistvoto.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да се хареса, Генка ! Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...