сряда, 9 януари 2019 г.

Кускус "Страчатела" / Couscous Stracciatella


Да пуснеш подходяща рецепта след празниците е малко като да подариш нещо на човек, който си има всичко. Какво ли не се яде, опита и приготви, а именните дни още не са свършили. Ежедневно чувам " Ох, писна ми от месо", други " без месо не е ядене", а за десертите летвата е още по-висока, защото едва ли има друг сезон, когато приготвяме по-голямо количество и разнообразие на сладкиши от коледно-новогодишните празници. 

Затова реших да ви изненадам с  нещо, което не съм виждала отдавна да се предлага, а за момента най-вкусното нещо е разнообразието. Признавам си, идеята не е моя, защото имам приятел, който не мога да изкуша с каквато и да е било торта или сладкиш. 

Не  е по-сладкото човекът и макар на всички останали приятели да раздавам десерти, него освен с месо и палачинки със домашно сладко от боровинки, друго не мога да нагостя. Така го попитах един ден какъв е любимия му десерт тогава и той " Кускус с ориз. Мммм..няма такава вкусотия!Замигах на парцали, защото се зачудих възможно ли е това наистина да съм чула. 



Кус-кусът не е ли онова подобие на десерт, който ни предлагаха в столовете в металните купички и как е възможно на човек това да му е любимия ми десерт. Най-интересното е, че и двамата не обичаме да пием прясно мляко в почти всякаква форма, затова учудването ми беше още по-голямо. Реших да си набавя рецептата, точно от човека, който казва, че му я е приготвял и е "най-вкусното нещо". 
Може би пък и мен да ме изненада приятно този десерт след толкова много години. Ами не съжалявам, това мога да ви кажа. Дали ще мога да го плюскам всеки ден като буркан Нутела едва ли, но за момента всякаква асоциация с традиционни и известни сладкиши леко ме втриса, докато това леко десертче ме накара да се почуствам толкова добре. Да се насладя на вкусното "кремче" в края на вечерта беше такава изненада за стомаха ми, че в момента съм в етап, който искам да опитам повече и по-поздравени рецепти, които макар и простички, знам, че ше ми харесат, защото и на мен, като на повечето от вас малко ми дотегна от старите познати зимни ястия.


Тези дни направих допитване до вас и в станичката ми във фейсбук, какво искате да видите през идните месеци в блога, като ще се постарая да задоволя всяко ваше желание по темата. Аз може да се забавя, но няма да забравя.
 Още този месец ще споделя няколко от пожеланите от вас рецепти, които си чакат реда, но така е с желанията - всичко с времето си! Аз преминавам към днешната рецепта, защото и без това е супер лесна и бърза, затова и няма какво толкова да снимам като процес:

Необходими продукти:
1 ч.ч. кусккус
1 1/2ч ч/ч вода
7 с.л. захар
1 л прясно мляко
50 г рендосан черен шоколад

Започваме като кипваме 1 1/2 ч.ч. вода, а след това добавяме кускуса. Оставяме го да около пет минути.


След това прибавям прясното мляко и захарта, като втората може да бъде по желание като количество, в зависимост колко сладко обичате. 
 Оставяме кус-куса да ври още около 15 минути, докато се бърка. Признавам си, аз оставих моят да поври по-дълго, защото ми се струваше твърде течен, но пък накрая стана доста по-гъст, но не бях сигурна, е ще ми хареса чак толкова рядък.


Разпределих го в чаши и го оставих да изстине напълно. Едва след това декорирах с малко рендосан черен шоколад, който след разбъркването в студения десерт стана точно като любимата ми страчатела. Обичам този вкус, тъй като се наслаждавам на леко, млечно ястия, само със сладки парченца наситен шоколад, което обединява най-доброто от двата свята.


Ако и вие отдавна не сте правили този десерт изненадайте близките и себе си и се почерпете с чашка, но не за пиене :)

Прекрасна седмица, приятели!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)

 

 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


8 коментара:

  1. Здравей Люси десерта е вкусен.Малко ми е странно с кус-кус,но пък защо не нещо ново винаги е добре дошло.Хубав ден ти желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Рони! Честно казано на мен с кускус повече ми харесва отколкото с ориз, а пък шоколада го прави направо друга вселена ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Супер. Благодаря. Подсети ме идеално. Аз много го харесвам кус-куса. Аз настъргвам с шоколад, който има ядки. Става ми по-вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Desss, обезателно ще опитам и с ядки. Благодаря :) Поздрави !

      Изтриване
  3. Много, много благодаря за рецептата, от години я търся, защото на тези, които попадам в нет-а не бяха това, което ми липсваше като вкус. Този десерт си го харесах, когато бях студентка в Благоевград, предлагаха в стола. Заедно с рецептата за милинките, които се получиха прекрасно, направо се върнах в онези хубави студентски години, в чудесния Благоевград. Люси, пожелавам ти да имаш от всичко хубаво по много:) И музикално сме на една вълна...;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Deninda!Радвам се, че имам съмишленик в тази рецепта, че и в музикално отношение! Прекрасна 2019-та ти желая!

      Изтриване
  4. Благодаря ви страхотна е рецептата

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...