четвъртък, 6 декември 2018 г.

Пъстърва с праз и картофен чипс / Stuffed trout with leeks and mustard


По случай Никулден днес ще сготвим една чудесна рецепта, която е толкова вкусна, че направо избива рибата :) Откакто си намерих любимата рецепта за пълнен шаран, не съм посягала на друга, защото честно казано нищо друго досега не ми е харесвало толкова. Затова пък всяка година се опитвам да ви предложа и други рецепти с рибоци, с които хем да почете празника, хем да стават и за тези от вас, които не обичат толкова тежки и мазни риби. 
Днешната рецепта е за точно този от вас, като съм ви сервирала една свежа, лека рибка, пълнена с горчица и праз и колкото и странно да ви прозвучи, нямате си на идея колко е вкусно. Гарнирах я с малко домашен, печен картофен чипс, тъй като няма да сбъркаме ако заложим на тази класическа комбинация - фиш енд чипс ( Инак казано, риба с компири)


От достъпните като цена и кости риби ( искам да имат малко кости, а пъстървата е идеална за целта с една голяма кост, която се маха лесно), тази рибка ми е любима и често си я приготвям в най-различни варианти. Обичам хрупкавата й кожица, вкусното бяло "месо", което не носи почти никаква миризма на риба, а отгоре на всичко става за нула време във фурната и най-важното - не се чисти! ( Отвън де, почистете си я отвътре, ако не искате плънката ви да не е чак толкова вкусна :))
Ако бяхте пропуснали да планирате вечерята днес или ще пазаруват е по-вкусното, предлагам ви тази по-вкусна, икономична, бързо ставаща опция за вечеря, която си струва да опитате. Вижте и цялата рецепта:


Необходими продукти:
2 бр. пъстърва
1 стрък праз
2 ч.л. горчица
сол/ черен пипер
15 г масло

За картофите:
4-5 картофа
шарена сол
чеснов пипер
олио

Рецептата е токова лесна, че не знам за какво са ни стъпка по стъпка, но хайде като сме почнали :) 
Нарязваме праза на средно ситни парчета.


Измиваме ( почистената от вътрешностите) риба и правим три прореза по кожата й отгоре, за да влезнат подправките в месото още по-добре. Осоляваме отвътре и отвън.
Слагаме в тавичка с хартия за печене.


Намазваме вътрешността на рибата с горчица, около 1 ч.л. на рибка, като горчицата може да е мека или дижонска или люта - оставам вие да прецените според вкуса си :) 
Слагаме и от праза и затваряме. 


Отгоре смиламе малко пресен черен ( или смес) пипер и слагаме малки парченца от маслото. Аз имах останали малко орехи от закуската и ги сложих и тях, но това е защото обичам кожата на рибата много да е хрупкава :) вие може и да пропуснете.


Последната стъпка е само да рендосаме картофите на много тънко, като за чипс и да ги сложим между рибите. Подправяме с подправките и слагаме една-две щрихи олио. 


Пъхаме всичко във фурната да се печен на 180 градуса за около 30 минути.


На пръв поглед нетипична комбинация, но наистина много вкусна. 


Опитайте и вие! 
Добър апетит и весел празник на всички празнуващи днес! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


6 коментара:

  1. Веселина Михайлова6 декември 2018 г. в 20:22

    Прекрасна рецепта. Хубавото е,че става и за пости💜

    ОтговорИзтриване
  2. Истински разкош Люси.Чудесна рибка и то гарнирана традиционно с картофи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, дори с пъстървата, която не ми е от най-любимите риби успя да ме изкушиш:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...