събота, 1 декември 2018 г.

Шах-матна крем торта / Pudding Chessboard Cake

 

Празничният сезон настъпи! Йеееей!!!!! Вече официално мога да парадирам с коледното си настроение, без да се притеснявам от гринчовците около мен, които са вечно кисели. 
Кисели, кисели, но и те не отказват вкусотийки. То пък кой е такъв будала?!
 И най-замръзналото сърце може да се разтопи под звуците на  "Лешникотрошачката" на Чейковски, около него да се носи аромат на мандарини, канела, топли печива и горещо какао. Светлинките на прозорците и по улиците приковават вниманието ни, дори да сме забързани и малко, детско, макар и позабравено гласче в нас ни нашепва " Ех, колко е хубаво".
Аз разбира се, за да съм ви възможно най-полезна започнах с рецептите от предния месец и сега ако знаете какво ви чака. Един месец с рецепти всеки ден ( е, може  да пропусна някой), коя от коя по-вкусна, по-тематична и разбира се оригинална и идейна. 
Преди дни ви погъделичках любопитството с поста си в моята страница във фейсбук, където ви анонсирах съвместната ми работа с една от най-обичаните ми марки Др. Йоткер. Не веднъж съм ги ползвала в рецептите си - виждали сте ги в снимките. Този път обаче решихме да ви изненадаме с няколко рецепти, които може да видите и на техния сайт тук, а малко по малко и на моя блог. Реших да открия сезона празнично, както повелява, с торта. Все пак е събота и даже може да решите да си я направите, като повярвайте ми, ще стане много бързо.  Представям ви изкусителната торта шах-мат, този път с крем с вкус на карамел.



Още по-лесна за направа с готвите пудинги, а тук печем само един блат, което просто спестява времето за готвене на половина.  Още по-мързеливите от вас, може да я направят и с готов блат от магазина, така че въобще да не им се налага да пекат, но лично аз обожавам най-вече вкусът на домашния такъв. Не може да се сравни нищо  с уханието, което ще се разнесе от кухнята, затова нямам против да отделя 20 минути :) Но стига съм ви опявала и навивала, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:

За блата:
4 бр. яйца
200 г захар
2/3 ч.ч. пшеничено брашно
1/3 ч.ч. какао Dr.Oetker
½ пак. бакпулвер Dr.Oetker

За крема:
1 л. прясно мляко
2 пак. оригинален пудинг карамел Dr.Oetker
8 с.л. захар
2 пак. желатин Dr.Oetker

Допълнително:
1 пак. Крем Оле шоколад Dr.Oetker
400 мл прясно мляко

Украса:
1 бр. Овесена закуска с шоколад Dr.Oetker

ч.ч.=200 мл
 
 За блата

Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме постепенно и смесените сухи съставки, докато получим хубава еднородна, шоколадова смес. Изсипваме във форма за торта с намаслена хартия за печене на дъното и тупваме съда един път в масата, за да се изравни сместа.

                   

Изсипваме във форма за торта с намаслена хартия за печене на дъното и тупваме съда един път в масата, за да се изравни сместа.
Пъхаме да се пече блата в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути. Печем до суха клечка и охлаждаме напълно.


За крема

Докато блатът изстива, приготвяме крема. Накисваме желатините според опаковката. Слагаме три-четвърти от млякото да се свари на котлона, заедно със захарта. В подходящ съд смесваме съдържанието на пакетчетата на пудингите с останалото мляко. Когато млякото тръгне да завира, прибавяме пудингите и бъркаме енергично, докато кремът се сгъсти. (Съвет: може да ползвате смесица на кремове: един карамел и един сметана, два карамел, един карамел и един ванилия и т.н)

Дърпаме крема от огъня и прибавяме набъбналия желатин. Разбъркваме го добре в крема, за да а се разтвори напълно.

 Изваждаме блата от формата, махаме хартията и разрязваме блата на на шест концентрични кръга, с дебелина около 1 см.
Взимаме първия, третия и петия кръг и ги разпределяме отново във формата за торта, на мястото от където са си в блата. Запълваме дупките с половината от крема. Върху улеите където има крем, слагаме останалите части на блата - втори, четвърти и шести кръг . Отново запълваме празните места, като слагаме останалата част от крема. Оставяме тортата да се изстуди и втвърди.


Завършваме с пласт разбит според указанията на опаковката крем Оле шоколад и



поръсваме с овесена закуска Dr.Oetker Шоколад. Последната част от украсата е коледните бисквити „Звездички”. Рецептата за тях също може да видите в сайта на Йоткер.



Последното допълнение с овесената закуска с шоколад ми хрумна веднага щшом видях пакечтето, а съчетаниетос крем-тортата е просто магическо:) 
Трябв ада го опитате опитате и вие!



Аз преминавам към рецептата за утре, която също ще ви накара да захапете компютъра, телефона или какъвто там дивайс ви служи, защото нямам време. 

Ето ги, празниците се задават.

 Ааааа, колко съм ентусиазирана :) 



 
 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!
 

10 коментара:

  1. Wow Lussi :) You are amazing ... I love your recipes ... and definitely I must try this one :) Thanks for sharing <3

    ОтговорИзтриване
  2. Къде сбърках, не ми стигна крема, правих втора доза

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Съжалявам да науча за това. Един литър крем е достатъчна доза за тортата, както и за почти всички останали торти с този размер. За съжаление не разполагам с достатъчно информация как точно сте я приготвили, но ако сте направили блата по-голям или сте изрязали по-големи кръгове, може би ви е отишло повече крем още на първия пласт. Сигурна съм, че ако не запазите негативната емоция, само ще сте добили нови умения за работа с такъв вид торти и следващия път ще бъде много успешна! :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Реших да приготвя тортата сега за Нова Година...като значително лесна. Сигурно ще е вкусна, чака си реда, но бих искала да отправя критика. Не знам дали защото блатът ми бухна и стана значително по-висок от на снимките, но кремът ми стигна точно до средата и се наложи да варя втора доза. Не че е кой знае какво, но когато си с три деца и си разчел времето си по минути, едва ли не, е супер дразнещо да се налага да ходиш пак до магазина, да миеш допълнително съдове, че и да чакаш да стане втория крем. Проблемът няма как да е в блата, защото спазих всички грамажи и диаметър на формата, не съм увеличавала продукти. Положителното в случая е, че се получи доста висока и внушителна торта, а не скромен сладкиш. Пиша го, за да го имат предвид и бъдещите изпълнители на тортата. Весело посрещане!

    Анна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анна! Тъй като други читатели приготвиха рецептата и нямаха проблем с крема ще кажа, че съжалявам за проблема, който си срещнала. Не мога да кажа обаче, че проблемът е в рецептата, тъй като два литра крем си е доста повече, а пък аз съм я направила с един. Като обикновен човек обаче мога да споделям рецептите, които съм изпитала на собствен гръб и са били успешни. Весело посрещане на празника!

      Изтриване
  4. Привет, колко сантиметра е диаметърът на формата за сладкиша?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...