сряда, 5 декември 2018 г.

Готови платки за пица / Homemade Frozen Pizza


Преполовихме работната седмица и ето, че ще разнообразя коледните рецепти с нещо много полезно, практично, лесно и удобно за тези от нас, които понякога имат нужда от бързо решение за вечеря. И като говоря бързо, говоря за по-бързо дори ot доставката на пица, която като се обадиш и поръчаш обикновено ти казват " Ще е готова след около час". 
Колкото и да ме мързи, чак ми се ояжда като знам колко имам да чакам, и започвам да проклинам всички богове, защо и как съм се оставила да нямам нищо в хладилника. Не отдавна обаче попаднах на една много полезна рецепта и тя е за замразено тесто за пица, но не такова, че тепърва да го чакам да се размразява и да го разточвам ( подчертах, че става въпрос за нещо супер лесно, нали?), а направо готово-готово. Влюбих се в тази рецепта веднага и ще ми позволите да си спестя срама да ви поделя колко пици ошушках от тогава и колко гости бяха почерпени с това откритие. 
За да не си загубя съвсем кулинарните способности, правих поне плънката на пицата директно преди печене, но съм убедена, че някои от вас, могат да я подготвят цялата преди да я замразят и да си спестят дори и това. 


Единственото нещо, което ме е притеснявало досега на този вид "готвене" винаги е било, че ако сложа вече готово тесто в тава, то ще се запече отдолу още повече и ще стане твърде прегоряло и сухо. Ако го сложа на решетките пък, е неизбежно да почне да ти тече мазнина я от кашкавала, я от салама. Сега обаче, когато Фино пуснаха на пазара протектора за фурна, за който ви говорих преди време, аз значително си спестявам грижите по втория въпрос. Нека си капе и си прави каквото си иска, защото това чудо ми върши работа с месеци и въобще не се поколебах да си направя пиците, както ще са най-вкусни, а именно - върху решетката. 


Целта на нас, кулинарните блогъри е да ви представяме удобни решения за дома и лесни рецепти от гледна точка на съвсем обикновени хора, каквото сме и се сблъскваме със същите проблеми. ( За съжаление, аз чистачка не мога да си наема, пък като се знам, ако си наема помощник, ще ме е срам  от него да гледа, че е мръсно и ще чистя преди да идва - ох, луда работа)
Та така, искам да побързам да ви споделя тази много полезна и има ли нужда да споменавам, вкусна рецепта  (все пак за пица говорим), тъй като всеки има нужда от една такава да го чака във фризера вечер :) Ето я и нея:


Необходими продукти:
1 кг брашно
2 пак. суха мая или 1 кубче жива
3 с.л. зехтин
1 с.л сол
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.ч. хладка вода
1 бр. протектор за фурна FIno


Смесвам продуктите в купа ( обикновено започвам само с две-трети от брашното), като ако ползваме жива мая трябва първо да я активизираме в хладката вода с малко захар. Аз ползвах суха, затова процедирах с всички съставки в купата. 
Замесваме меко, нелепнещо тесто, на ръка или на миксер, като добавяме постепенно от останалото брашно ( или още вода), докато получим исканата текстура. Оформяме на топка и поставяме в купа, намазана с олио да втаса на топло за около 45 минути. 

                            

Може да забързате процеса, ако го поставите във фурната на 50 градуса, като винаги покривайте тестото, с памучна кърпа пили стреч фолио в процеса на втасване.
След като втаса, го изваждаме от купата, оформяне на топка и разделяме на шест равни части.

                             

Всяка от тях оформяме на топка, а след това и разточва ме на кръг с диаметър около 25 см.

                            

Пъхаме да се пекат във гореща фурна на 200 градуса за около 5-6 минути, докато тестото започне да държи формата си. 
Платките пека в тава, в която съм сложила от килимчето за печене на Фино, което е също много практично, защото ми спестява постоянното купуване на хартия за печене и препарати за съдове, защото тавата ми остава чиста ;)
Видях, че някои от вас също го използват, та реших да се похваля и аз, като скоро ще ви споделя и още една идея как да го използвате.
Готовите платки оставяме да се охладят изцяло, а след това опаковаме със стреч фолио две по две ( или както смятате, че ще ги хапвате) и ги прибираме във фризера. 


Платките могат да седят във фризера свежи до около 3 месеца, но ето че при мен почнаха да се ползват още същата седмица. 
Извадих две и ги намазах директно с  доматен сос, а отгоре рендосах кашкавал.
Допълних пицата с любимите си продукти - гъби, маслини, чушки и луканков салам.


Пъхнах да се пече директно върху решетката, така че тестото остава по-меко, след изваждането от фурната, а макар по протектора да имаше няколко петна, те се измиха лесно под течаща вода. 
Печем пицата още 10 минути или докато кашкавалът се разтопи  :) 


Да живеят мързеливите хора и изобретения! 


Така понякога си спестявам усилия и на следващия ден имам сили за още кулинарни предизвикателства. Надявам се тази рецепта ( и съвет) да са ви от полза и...


Добър апетит, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


6 коментара:

  1. От къде да си купя този прословут протектор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нина. В моя град съм го виждала в различни магазини - за козметика, препарати, мисля, че и в хранителни. не мога да кажа къде около вас може да го намерите, но мисля, е ако питате във фейсбук страницата на Фино ще ви ориентират. Поздрави :)

      Изтриване
  2. Люси,
    аз правя бъркана пица по една рецепта, която получих.Но понякога много бързо правя пица с бутер тесто като само леко го оставям да се отпусне, подреждам продуктите и пека.Много е бързо и лесно, но ще се възползвам и от твоето предложение.Не съм ползвала протектор на Фино, но за подложката знам,че е много практична.Не съм виждала обаче да я продават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, аз ползвам и двете и честно казано си спестих от постоянно купуване на хартия за печене с подложката, тъй като може да си представиш колко хартия отива при мен с тези торти и сладкиши :) Но и протектора много ми харесва, макар и все още да го няма навсякъде, имам някакъв списък с магазини, който ми подаден, или пък може да се пита на тяхната страничка ;) Поздрави и усмивки, мила!

      Изтриване
  3. Люси ,а 5-6 минутното печене на блата с вентилатор ли трябва да е ?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...