вторник, 11 декември 2018 г.

Пълнени чушки с булгур и гъби / Bulgur and mushroom stuffed peppers


Едва ли има човек, който обича чушки повече от мен. Казвала съм го не веднъж и съм готова да си го татуирам, ако трябва. Чушката е най-вкусното нещо, виреещо на земята - точка по въпроса! Доказах си го за пореден път, като дори на едно семпло, постно ястие с чушки направих по-богата фотосесия отколкото на лъскава кола, последен модел, но честно казано за мен чушката по-хваща окото. Пък и е коледна. Прилича на малки, червени шапки, които по странна случайност са и вкусни. 
Обещах ви, че и тази година ще ви зарадвам с по някоя постна рецепта, макар и да не е кой знае какво на фона на сладкишите с които ви заливам. Аз обаче внимателно си подбирам рецептите и не виждам смисъл да ви предлагам друго, освен наистина много, ама много вкусни ястия. Тези чушки например ще се харесат на всеки вкус, обичащ или не обичащ постно. 


Идеята ми бе подадена не отгоре, а от моя читателка, в играта която пуснах на моята страничка във фейсбук, където ви попитах за предложения за вкусно постно и още едно месно ястие, подходящо за този месец, но да ги направим със соев сос Кикоман. 
Получих две предложения за пълнени чушки, едното с киноа, другото бе пък за пълнени сухи чушки. Аз обаче реших да се развихря и естествено дадох на тези идеи нов прочит - напълних чушките с булгур, гъби и още един букет вкусотии, които ще ви накарат да ометете тавата  на едно сядане.


( След 15-минути)
Писането за тези чушки ме накара да ида да си сложа две от тях за закуска. Не мога просто да говоря за тях, устата ми се пълни в очакване да се наплюскам като попско дете на задушница.
Сега вече мога спокойно да премина към рецептата и да ви споделя как да си ги направите.

Необходим продукти:
8 бр. месести червени чушки
1 ч.ч. булгур ( 200 мл)
200 г гъби печурки
1 бр. морков
1 бр. глава лук
1-2 скилидки чесън
1/2 стрък праз
2 с.л. соев Сос Кикоман
сол/ червен пипер
олио

Тъй като се сетих от предната вечер,  че ще правя чушките на следващия ден, станах и сложих една чаена чаша да кисне в горе долу същото количество топла вода. На другия ден беше набъбнал и готов за готвене ;) 
Започнах с подготовката на останалите продукти: Нарязах кромида и чесъна на не много ситно.

След това и гъбите и праза.

                              

Рендосах моркова, а след това сложих в тиган малко олио да загрее.


Запържих за кратко първо кромида, чесъна и праза. Работих на средна температура, тъй като не исках зеленчуците да се препържват - променят много вкуса си. Прибавих след това морковите, а след две-три минути и гъбите. Разбърквах всичко добре и овкусих със соев сос.

                             

Накрая прибавих набъбналия булгур и разбърквах за още няколко минути всичко, докато се разпределиха добре зеленчуците в сместа. Подправих с още сол и черен пипер.


С тази смес напълних чушките, като гледах да не ги препълвам, тъй като според мен е хубаво да не се яде само плънка, а и да си има вкус на чушка. Моите чушки бяха замразени от фризера, които прибрах това лято, но вие може да си купите и пресни. По-възможност по-месести. 
Сложих чушките в подходяща тавичка, а отстрани разпределих от останалата плънка. 

                             

Долях с малко водичка - половин-една чашка, още мазнина, ако ви е твърде постно на олио и пъхнах в печката да се пече на 180 градуса.


По време на печенето, обърнах чушките един път и от другата страна, като гледах да не прегори кожата на чушките - ако е необходимо, покрийте с фолио. 
Печем за около 40 минути до час, в зависимост от чушките.


Дали защото цял живот ям ориз, но булгърът е една от новите ми любими храни, тъй като по мое мнение е наистина много, много вкусен, но пък и става доста по-лесно от ориза.
Надявам се да опитате рецептата, защото няма да съжалявате.
А ако искате да видите и втората предложена от читател рецепта, за предстоящите празници със соев сос - тя е за свинско със грейви сос с тъмен шоколад и мога да ви кажа, че е идеалното новогодишно ястие. 
Следете рецептите в блога този декември и няма да съжалявате :) 

Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




4 коментара:

  1. Люси,
    в нашия дом булгурът е на голяма почит.Правя го и със сушени плодове най - вече сини сливи и ябълки, сушени череши и става разкош.А тези пиперки съм правила и са страшно вкусни.Празът е задължителен за тях, придава малко по - сладникав вкус.Чудни са и за Бъдни вечер.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Сигурна съм, че ще мога да намеря много подобни и вкусни рецепти и в твоя блог. Със сигурно ще го разровя тези дни за някоя нова, неизпробвана идея :) Благодаря и прегръдки!

      Изтриване
  2. И това си записвам и ще направя непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусно беше..обезателно ще правя пак от тях скоро. :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...