понеделник, 26 ноември 2018 г.

Зелена салата с козе сирене и малинов дресинг /Green salad and goat cheese with raspberry dressing


Готови ли сте за малко тайни от кухнята? Днес е специален ден, защото искам да ви споделя една чудесна рецепта, която е хубаво да имате на своя страна за специални случай или просто ден, в който ви се хапва нещо леко, безумно вкусно и приготвено у дома. Ще ви споделя рецепта за най-продаваната и обичана салата в заведението на моите приятели Георги и Диди от "Чушка".
Ако помните, разказвах ви за тях преди време и за това, че им се притекох на помощ да развият бизнеса и идеите си, след като се завърнаха в България от чужбина и стартираха собствено заведение за хранене. Менюто е малко, отбрано, но винаги вкусно и обезателно свежо.

Първото нещо, в което аз се влюбих от него бе тази салата с малинов дресинг, козе сирене и пъдпъдъчи яйца, заради която бях убедена, че ще успеят.
В началото, клиентите ме питаха какво ще им препоръчам, а аз винаги им предлагах любимата си салата. Някои от тях бързо се съгласяваха, но други гледаха скептично на точно този малинов дресинг, тъй като не си представяха малини в салата - българи сме и знаете, за нас салата е голяма, хранителна и солена! Но след като ги убеждавах да я опиат, повярвайте ми, бързо стана най-продаваната им салата. 

 

Тайната според мен, осен избора на свежи и хубави продукти е в рецептата за самия дресинг, който не трябва да бъде сладък, но да ухае на малини, да има киселинността на оцет, но не твърде много, да е солен, с щипка захар за сладост и една чудесна изненада от лъжичка горчица, която просто кара всички съставки да се съберат и да си кажеше "Уоооу, какво е това, което усещам??!! Супер вкусно е!!!!". 

Понякога прекарвахме до половин-един да си направим перфектния сос за деня и да бъда напълно честна, точно това бе и марката горчица, на която се доверявахме за соса. С наближаващите празници реших, че е хубаво да ви представя най-любимата салата на Благоевград и ако имате път през "Чушка" минете да я опитате, защото после ще искате да имате рецептата със сигурност. Понякога минават фирми и си взимат за из път да си я закарат чак до София, така че считайте за какво чудо на чудесата става въпрос. Не е ли чудесно нещо толкова вкусно да поднесете на празничната си трапеза за гостите и семейството. Аз винаги имам една бутилка дресинг в хладилника, но това е защото съм обсебена от идеята за тази салата. Но да не отлагам повече, ето за какво иде реч:


Необходими продукти за една порция:

За дресинга:
100-150 мл пюрирани малини ( замразени)
Около 180-200 мл олио
1-2 с.л. захар
1 ч.л. сол ( на вкус)

Още:
1/ 2 бр. маруля ( може и микс от зелена и червена)
малка шепа рукола
60 г козе сирене на кубчета ( българско)
1 с.л. печени орехи
1 с.л. печени тиквени семки
2-3 бр. сварени пъдпъдъчи яйца

Знам, че някои от вас може да въздъхнат от това какви продукти трябва да набавят, но повярвайте ми не е никак трудно. Аз си купувам пакет замразени малини и с него мога да карам месеци, като го ползвам както за дресинга, така и десерти. Сиренето препоръчам да е българско, солено, не такова френско и "ухайно", защото първото балансира със солеността си и става магия. Пъдпъдъчи яйца може да намерите на селския пазар домашни или във всички средни до големи магазини, където ще намерите и горчицата Борние. Но ето и как се прави самия дресинг:

Обикновено изкарвам малка част от малините да се отпуснат за вечерта, а на следващия ден пасирам или просто направо пасирам част от пакета и си го държа в бурканче в хладилника за всякакви случай - украси, десерти сосове и т.н

Изсипваме в купа и прибавяме горчицата.


С телена бъркалка разбиваме добре горчицата в малините и започваме да прибавяме от олиото, малко по малко, докато получи, консистенцията на рядък сос. Може да минете всичко и с пасатора, но не прекалявайте, тъй като от олиото може да получите нещо като малинова майонеза ;) , която също е много вкусна и съм я ползвала за ястия :) 
След това прибавяме солта и захарта, като разбиваме отново и опитваме, така че да получим невероятен баланс между сладко-кисело и солено. Сладката нотка трябва да е най-слаба в случая, но не бива да взимаме усещането за малини като цяло, затова не прекалявайте с горчицата. Ако не я усещате достатъчно,  слагайте малко по малко и балансирайте всички съставки. 

 

Готовия сос прибирам в шише за сосове в хладилника и се захващам със салатата. Измиваме, накъсваме на парчета и подсушаваме марулята.

В купа я смесваме с руколата.

 

Изсипваме от соса и разбъркваме всичко, като е хубаво да е окъпана от всякъде,но не и подгизнала.


Слагаме в чиния, а отгоре разпределяме кубчетата козе сирене, печените ядки и разполовените яйца.
Може да оставите още малко сос за гарниране, преди консумация :) 


Опредено няма да сбъркате, ако "рискувате" с нещо такова, което не сте опитвали досега, но дори и днес, в този студен ден, аз ще обядвам точно това - достатъчно хранителна е с ядките, яйцата и сиренето, а дресинга е всичко, от което имам нужда за чудесно начало на работата седмица :) 
Опитайте и вие, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


4 коментара:

  1. Страхотна идея с малинов дресинг Люси.Обичам малини, а дресингът с тях е прекрасен за салати.Твоята салата е много красива, не се съмнявам и вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, мила ;) Дресингът е подходящ и за някои меса ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Люси с други плодове става ли да се направи този дресинг?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да опитате и с други плодове разбира се, но е въпрос на вкус ;) Препоръчвам ви нещо не толкова сладко, както са малините или червенените боровинки, но както казвам е въпрос на вкус! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...