сряда, 7 ноември 2018 г.

Една неумираща класика: Торта "Шах-мат" и 6 години блог / The Undying Classic : Chess board cake and 6 years Blogoversary



Вярвате или не, изминаха шест години откакто за първи път се появих в инеренет пространството със свои думи  и идеи, достигащи до всеки, който дръзне да ги прочете. Как бързо лети времето е нещо, което всеки отбелязва на рождения си ден, а за тези от нас, които са създали нещо допълнително към собственото "Аз"  като семейство, бизнес, деца или просто блог е още една дата, която да потвърждава твърдението. Във всички случаи времето е учител и обръщайки се назад виждам колко много неща са се променили от тази моя първа публикация. Самата тя дори не беше рецепта, а грим, тъй като не виждах себе си чак като голям кулинар, а по-скоро като човек, на който от време на време му се получават нещата в кухнята. 

Шест години по-късно, 34 000 последователи, няколко кулинарни награди, участия в готварски презентации и две кулинарни книги, а аз все още се чудя понякога дали ме бива всъщност. Не си мислете, че си прося похвали, защото благодарение на вас, те не ми липсват, а най-верните от читателите ми не спират да ми дават кураж във всякакви моменти - лични, професионални, подкрепят ме с думи, с гласуване, с рецепти и какво ли още не. Май и точно тази ваша любов и подкрепа е силния шум, който заглушава подмолната несигурност в мен, която избива точно когато не трябва. 


Така например, вече ви споменах, че се намирам в преломен момент в живота си, в който трябва да започна всичко от начало. Е, почти всичко, ако не броим скъпото ми дневниче с рецепти и приятели - моят блог. Докато събирам парченцата на каквото е останало, градя настоящето и се тревожа за бъдещето ( което е напълно безсмислено, но ето, че го правя), реших, че трябва да намеря себе си отново, такава каквато съм си била винаги - влюбена в добротата и красотата  на живота.

 Ето защо, за тазгодишната си блогогодинка реших да се върна към корените си и да ви представя една много любима и класическа торта - Торта "Шах-мат" по рецептата на мама. Тя я приготвяше за наши рождени дни, във времената, когато тортите се правеха у дома и обикновено съдържаха около 4-5 съставки.  И въпреки това, вкусът на домашната, българска торта е нещо, което нито едно маскарпоне и фондан не може да замени, защото ухае на детство, любов и топлина. 


Точно тези чувства искам да породя и аз у вас, да ви отвърна с мили думи и благодарност за това, че ми помогнахте да намеря призванието си, подкрепяйки ме в това все още новаторско и вълнуващо начинание блогърството. 

Благодаря на всеки един от вас, който постави похвалата над критиката, който предпочете да се забавлява и научи отколкото да опровергае нечии думи и мнение, само защото не ги е изрекъл той. На всеки който продължи веригата от вдъхновение и се опита да внесе още повече вкусотийки и сладост у дома и да зареди още хора. 
Благодаря на всеки, който е оставил отзив под рецептата, за да може другите след него да знаят, че тя е добра ( или пък може да се модерира по някакъв начин), че споделят случките в кухнята - къде със смях, къде със сълзи, но винаги искрени. 

Вярвам, че всеки от нас има глас и роля в живота и е много важно как ще я използваме. За себе си знам, че си обещах да бъда добрия приятел, който винаги ще ви насърчи и помогне в трудна ситуация, я със съвет или идея, я просто с мили думи. 
Радвам се, че все още има хора, които четат и не намират два-три уводни абзаца за досадни, а напротив - радват се да прочетат и навярно да се припознаят в живота на някой друг. Шест годинки не са малко, но не са и много. Блогът ми догодина ще бъде едва "първолак", а тогава започва истинското приключение. 
Пожелавам си да постигна всичко, което съм замислила за напред, да срещна съмишленици, които споделят моите ценности и идеи за да може да осъществя всички тези невероятни планове, които съм начертала. Целта ми е да накарам поне един човек да се усмихне на ден, но ако мога да го направя за хиляди - още по-добре. 


И така, за да сложим усмивките е необходимо да сложим нещо сладичко в устата и затова се надявам мамината рецепта за торта шах-мат да е точно това от което имате нужда, както бе при мен. Не изневерих на стила си да я представя с нова визия, но отново нещо класическо, което съм сигурна няма да ви затрудни. А ето и самата рецепта: 

Необходим продукти:
За един блат:
4 бр. яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч. брашно 
1 с.л. какао*

За крема:
1 л прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бр. ванилия

За сиропа: 
1 ч.ч захар
1 1/ 2 ч.ч. вода

За украса:
шоколадов ганаш
орехи ( Около 400 г)

*само за кафявия блат


Това е може би най-лесната торта, която знам, тъй като се помни много лесно - и за блатовте и за крема продуктите са едни и същи - 4 яйца, чаша брашно и чаша захар. Добавя се малко какао и мляко на две от тях , но като цяло формулата е една и съща. Лесно се помни :) 

Започваме с белия блат, за да не мием купата после :) За целта разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем, а след това бавно прибавяме и брашното, за да се интегрира добре. Както виждате, няма набухвател в блата и така е по рецепта,но за по-несигурните от вас, могат да си сложат една чаена лъжичка, за да се презастраховат. Аз и мама не го правим :) 


Изсипваме сместа във форма за торта с диаметър 25 см, като сме сложили кръг намаслена хартия за печене на дъното. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. 
В същата купа приготвяме и втория блат, като отново разбиваме 4 яйца и захарта, като този път слагаме брашното, плюс една супена лъжица какао, за да получим кафяв блат. Повтаряме процедурата за печене.

Докато блатовете се пекат, започваме да приготвяме крема и сиропа. 
На единия котлона слагаме млякото и захарта да заврат, а на други карамелизираме захарта в касерола до приятно и ароматно кафяво, а след това прибавяме водата. Карамелът ще стегне, но след като кипне водата, намаляваме температурата на едно - две и бъркаме от време на време, за да се разтвори напълно и да получим ухаен, карамелен сироп. 

                             

Готовите блатове оставяме да се охладят напълно.


След като млякото за крема тръгне да завира, разбъркваме яйцата и брашното в отделна купичка ( на крем), като добавяте лъжичка по лъжичка от топлото мляко и бъркате бързо. Като получите сме с консистенцията на боза, изсипете обратно при млякото на котлона и разбъркайте отново, докато кремът се сгъсти напълно. Дръпнете от огъня и прибавете ванилията, като може да обогатите крема със 100 г масло, ако желаете да бъде още по-плътен и ухаен.

                             

 Оставяме кремчето леко да се охлади, колкото да може да работим с него, но не е необходимо да е студено - даже напротив. Колкото по-топъл е, толкова по-мека ще бъде тортата ни :) 


Всеки един от блатовте разрязваме на концентрични кръгове с помощта на две чинийки и чаша, както е показно на снимките. ( вижда се в горния ъгъл какви съм ползвала аз). 
Разменяме два по два кръговете на белия и черния блат, така че всеки един от тях да стане по модела - бяло, черно, бяло, черно и обратното.
Някои хора сглобяват тортата като слагат крем само между двата сглобени блата, но мама винаги слага крем и между самите рингове. Така правя и аз. 
Взимаме единия ринг - кафяв в случая, мажем с крем от вътрешната страна и слагаме бял ринг, слагаме пак крем и слагаме пак кафяв, пак крем и завършваме с бялата среда. 
След това сиропираме блата с половината от карамеления сироп.

                             

 Намазваме от крема и поръсваме обилно със счукани орехи. 


Отгоре започваме да редим останалите ни рингове, с крем между тях, като завършваме отново със сиропиране, измазваме тортата с остатъка от крема и облепваме хубаво със счуканите орехи. Оставаме тортата да се охлади леко, а след това прибираме за няколко часа в хладилника, най-добре за една нощ.

                             

На следващия ден я украсих с шоколадов ганаш ( рецепта на много места в блога, например тук) и готови фунийки с крем и лешник, които бяха на промоция в захарната борса в града. Щом ги видях, знаех, че ще украся торта с тях. Не е необходимо да ползвате такива готови сладки, или поне не точно тези, но може да си направите и сами у дома, като изрежете и напълните просто фунийки за сладолед с шоколад и сложите ядка отпред.


Исках украсата да е естествена, ядлива, не -прекалено помпозна, но все пак да хваща окото, защото тортата е наистина много вкусна.



Обожавам тази торта, защото когато кремът е изстуден е толкова разхлаждаща и свежа, ухае на карамел и е много сочна, а изобилието от ядки може само да ви главозамае. 

 

Едва ли мога да намеря толкова епитети да я опиша колко е вкусна, отколкото камерата може да ви покаже.



 Снимах ли снимах и не можех да спра да й се любувам. :) 


Идват много празници, така че вярвам, че тази рецепта ще ви е от полза, като аз самата ще я приготвя в още много варианти. Няма как да сбъркаме с нещо толкова вкусно и наложило се във времето :) 


Благодаря, че се отбихте за моя празник и ви каня на масата, а аз почвам да режа парчетата. <3

 

Усмихната и късметлийска седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




32 коментара:

  1. Скъпа Люси,

    Честити 6годинки на блога. Това е едно от любимите ми местенца в интернет и следя за нови публикации с интерес.
    Пожелавам ти още много пъти по 6 годинки да се радваме на хубавите рецепти

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за думите и пожеланията, Анонимен! Черпя с едно вкусно, виртуално парче от тортата :)

      Изтриване
  2. Люси,
    наслаждавам се с интерес на прекрасни снимки и вкусни рецепти.Продължавай все така да ни радваш и още много по 6.Блогът ти е чудесен, отварям страничката ти с удоволствие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Лени! За мене чест да имам такъв очарователен читател като теб! Прегръдки най-сърдечни!

      Изтриване
  3. Ирена Йорданова7 ноември 2018 г. в 14:59

    Привет Люси!
    Винаги следя с голям интерес публикациите ти и се радвам безмълвно на постиженията ти. Днес ме изненада публикацията на домашната торта на мама и реших да наруша мълчание. Преди около 20 години правех тази торта всяка седмица, но .... след едно известно време поради различни обстоятелства спрях да я правя. В днешни дни се опитвах да намеря рецептата в Интернет, но уви. Намирах подобни, но не тази, която правех преди години /знаех я наизуст - нямах я записана/. И днес ти накара в мен да трепне нещо мило, спомен от миналото. Това е тя - същата. Единствената разлика е в напояването на блатовете /аз използвах сок от компот - такива бяха времената тогава сами си правехме компотите/. Много, много ти благодаря за тази рецепта. Желая ти успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милите думи, Иренка и за тях и затова, че наруши мълчанието си :) Как щях да знам какви хубави спомени съм донесла на един от вас иначе?! Радвам се, че успях да "върна" тази рецепта при теб, а има ли по-българско нещо от напоени блатове за торта с компот. И аз прибягвам към този метод от време на време все още и какво да кажа - класиката си е класика. Благодаря ти, че ми писа и се извинявам за малко по-късния отговор, но имах технически проблеми с коментарите :) Поздрави о сърце!

      Изтриване
  4. Честита 6та годинка, нека да си така на върха още много години :) Прекрасна торта, само като четох описнието и ме върна в детството :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, мила Роси! Радвам се, че съм донесла топли спомени на много от вас с тази тортичка. Заповядай на масата :)

      Изтриване
  5. Честита блогогодинка, момиче хубаво!
    Продължавай със същият хъс и радост да споделяш прекрасните си рецепти!
    Бъди все така позитивна, обичлива и усмивката никога да не слиза от лицето ти!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, мила Хриси! Нека пожеланията ти се връщат многократно! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Честито Люси. Винаги когато ми потрябва рецепта за торта търся твоите. Лесни за изпълнение и винаги сполучливи.
    Пожелавам ти успехи във всяко начинание. Нека Господ благославя трудът ти и ти дава мъдрост да преодоляваш с лекота всички препятствия.
    Продължавай да твориш .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Маги! Само хубави неща за всекиго от нас! Прегръдки!

      Изтриване
  7. Люси, честит блогорожден ден! Бъди все така усмихната и следвай мечтите си без колебания! Вдъхновявай се от всичко и продължавай да ни радваш с вкусните си рецепти! Прегръдки! Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за прекрасните пожелания, мила Деси! Заповядай ма виртуалната ни празнична трапеза <3

      Изтриване
  8. Честита годишнина! А малките фунийки са като истински рогчета на изобилието!

    ОтговорИзтриване
  9. Мила моя,прекрасна и цветна Люси,Честита блогогодишнина!Бъди все така неуморима,неповторима,креативна и ефективна!;)С много обич и от все сърце,и от сърчицата на трите си дъщерички, ти пожелавам още много години х6 да ни радваш с прекрасните си рецепти,от които лъха на домашен уют;).Ти си точно толкова сладка,прекрасна,преливаща от вкусове и меки цветове,като тази толкова красива и вкусна домашна торта-класика!Много те обичам!Прегръдки най-силни!Поздрави най-сърдечни,драга ми Сладурко;)Твой приятел вечен-весел Мартиланчо!;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, любима моя приятелко <3 Да споделям празника си с хората, които ме подкрепят в същото начинание е чест и удоволствие за мен! прегръдки супер силни, от най-малката до най-голямата <3

      Изтриване
  10. Люси, честит празник! Най-сладкият тортен празник колкото за теб, толкова и за всички читатели. Похвалите и благодарностите могат да бъдат безкрайни!
    Няколко кулинарни въпроса обаче са на ред, тъй като с такава сладка работа и на празник работим.
    Когато печеш блатове, които са без набухвател, а разчитат само на естественото увеличаване на обема на разбити яйца, изваждаш ли ги от фурната веднага щом станат готови, или изчакваш да се охладят в изключена (открехната) фурна? Също така, как се справяш с неравното печене на блатове - получаването на "купол" от горната страна? Моите блатове никога не са равни и се налага да изрязвам, за да получа желата плоска повърхност, което винаги ми е било неприятно прахосничество на чудесен блат. Използвала ли си cake strips - дали закупени от магазин или DIY вариант (као този с хартия и алуминиево фолио). Ако да, има ли положителен ефект върху процеса на печене?
    Благодаря за виртуалните усмивки, времето и вниманието !
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ради и ти благодаря за за милите думи! Надявам се не ти отговарям много късно, но имах малко технически проблеми тези дни, та едва сега успявам да отговоря. За неравни блатове може да говорим при различни видове рецепти, но с пандишпана или този вид точно рядко се получава от тези с купола. Просто тупваш сместа няколко пъти в плота преди да я пъхнеш във фурната, за да се разпредели равномерно. Да, обикновено ги охлаждам или на открехната врата или на самата врата на фурната, но да е постепенно все пак. Ползвала съм, различни методи за получаване на равни блатове и наистина си зависи много от рецептата. Имаше такъв метод с метален пирон по средата на блата, а също и такива ленти, които могат да се заменят с дебели, мокри парцали, но да ти кажа, пак не е гаранция. Зависи си много от материала на тавичките и какво ли още не. Според мен не бива да го мислиш толкова, защото за да имаш супер равни и стабилни блатове трябва да залагаш на тези - тип кекс, които не са толкова вкусни. По-добре си режи блатове от време на време, но готви и експериментирай, отколкото да мислиш, че има едно решение за всички рецепти. Поне това научих аз като извод след всичките опити. Някой път стават идеално, друг път не, но винаги ще успея да ги напаря вкусни и красиви накрая, а само това има значение. Мога да ти споделя на дълго и на широко ако те интересуват методите, които съм пробвала, но не бях кой знае колко очарована от нито един от тях. Поздрави от все сърце и много усмивки!

      Изтриване
  11. Пробвах. Малко не я докарах на външен вид, но вкусът... просто неустоима. Благодаря, Люси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Любче <3 Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  12. Здравейте отново Люси! Прославихме тортата и в Канада. Опит 2 от 2 успешен - първо козунака с брашно за баница, второ тази чудесна торта! Малки и големи, всички много я харесаха!
    Поздрави, Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за така вкусните отзиви, Мария ;) Много ме зарадваха! Ще се радвам и на още :) Поздрави прегръдки чааак до Канада !

      Изтриване
  13. Здравей! Никакъв набухвател ли не се използва за блатовете? :)

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Люси! Дали мога да сиропирам тортата само с прясно мляко, кеко затоплено? Струва ми се, че ще стане дооста сладка съа зах.сироп. Опекох блатовете и ми се струват сладички. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат. Чак сега виждам коментара ти. Да, може, ако е по вкуса ти :)

      Изтриване
  15. Здравейте, тортата изглежда страхотно.Тъй като имам диабетик в семейството дали ще стане добре, ако използвам заместител на брашното, млякото и захарта? Съответно бадемово брашно и мляко, и подсладител вместо захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Севда, не мога да кажа как ще стане тортата с толкова промени, ще трябва да рискувате и да експериментирате :) Според мен яйцата се разбиват най-пухкаво със захар и не знам колко обемна би станала. Ако я направите ще се радвам да споделите резултат :)

      Изтриване
  16. Здравей Люси, искам да попитам с каква вместимост е чаената чаша?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...