сряда, 10 октомври 2018 г.

Усукан тутманик със сирене и кашкавал / Twisted bulgarian bread Tutmanik


Направих лютеничката, направих чушлета и мармаладите, дано зетя скоро нареди и суджуците на терасата и да се подготвяме за зимата викам аз! То и без това сутрин и вечер си нашепва за предстоящия студ, а намаляващия ден все по-често ме подканва към по-лесни и мързеливи идеи за вечери. 


Тъй като скоро натрупаните килограми няма да си личат под пуловерите си позволих да си врътна един усукан тутманик, в компанията на гореизброените зимнини. Аз ви казах, че люСеничката вече я подпуках здраво. Но пък не съжалявам - комбинацията е класика.

Тутманикът е такава душичка, пареща и мекичка, а късовете му се дърпат като дунапрен.


Откакто си забърквам тестото с миксера, тестените ястия ми станаха все по-любими за приготвяне, защото не се цапам въобще. Врътна едно тесто за 15 минути, хайде във фурната за 30 минути да втаса и хоп, след това да се попече. То салатка като направиш, един миш-маш и хайде вечерята е готова. Аз да си призная, често си го хапвам без всякакви гарнитури, най-много един айран да сложа на масата. Той си е вкусен и така, а пък добавиш ли му и кашкавал, както направих аз, става още по-богат и ухаен.




За рецептата се доверих на Зичето, а като както казах - кашкавалът е от мен. Но ето и рецептата:

Необходими продукти:
200 мл хладко прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
1 бр. яйце
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая

За плънката:
краве сирене
кашкавал
кисело мляко
олио

Още:
Яйце за намазване


Започваме със замесването на тестото. Пресяваме брашното, като прехвърляме две трети от него и го слагаме в тавичка или купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме останалите съставки - мая, затоплено прясно мляко, захар, кисело мляко, яйце и олио.  По встрани, към ръба на съда прибавяме солата и започваме да месим. 

                      

Прибавяме постепенно и останалата част от брашното и още олио, ако е необходимо докато получим хубаво, еластично, меко тесто, което не лепне. Слагаме в намаслен съд  и покриваме с памучна кърпа. 


Оставяме да втаса на топло за около час или за половин час във фурната на 50 градуса. Когато тестото е удвоило обема си го изваждаме върху леко намаслен плот и го разделяме на четири равни части. 

                             

 Тях оформяме на топче, като всяко топче разточваме на лист - кръгъл или правоъгълен по желание, но с еднаква големина. Аз избрах кръгла форма. 


В купа смесаме натрошеното сирене, рендосания кашкавал и две-три супени лъжици кисело мляко. Може да добавите и едно яйце. Количеството на плънката също е според вкуса тъй като някои хора предпочитат да има повече, а други по-малко. Аз слагам по около 150 г сирене и кашкавал.
Слагаме една кора тесто, разпределяме от плънката, няколко тънки "щрихи" олио и отгоре слагаме следващата кора. 

                             

Процедираме така докрай, като не слагаме нищо върху последната. Разрязваме тестото на ленти и усукваме всяка от тях няколко пъти. 
Прехвърляме ги в тава за печене с диаметър около 32 см, също леко намаслена с олио. 

                             

Оставяме туртманика да втаса още веднъж на топло. Загряваме фурната на 180 градуса, а преди да го пъхнем да се пече го намазваме с леко размито с прясно мляко яйце ( или само жълтък).


 След като тутманикът се изпече, баба ми винаги го задушава с найлонова торба и кърпа, за да стане още по-мек и пухкав. Аз рядко мога да го дочакам, а веднага го слагам на масата и хапвам докато е още горещ.


Тут Ма Никак няма да съжалявате ако си го направите още днес!

Прекрасна седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 
 

10 коментара:

  1. Люсиии, още днес ще го пробвам! Какъв миксер си взе, та го използваш и за месене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любима, моят миксер е Kitchen aid, но преди това имах миксер на Delimano, с който също месих, но предимно леки теста.

      Изтриване
  2. Добро утро, интересна рецепта, аз не разбрах - има или няма яйце в тестото....Не го пише при продуктите, пък го има в описанието? Аз замесих вече тесто без яйце, каквото стане - такова :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Николинке ;) Явно съм го пропуснала в продуктите и сега го добавих - благодаря, че ми кажа. Иначе ще стане също вкусно и без едно яйце, не голяма беля. :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Мога ли да го направя от предния ден и само да го изпея на следващия или ще превтаса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, анонимен. Много хора предпочитат този вариант, но лично аз не съм фен на това тесто. Обичам да възможно най-прясно,. тъй като и тогава работя най-лесно с него. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Не знам какво има в твоите рецепти, но каквото съм пробвала, всичко се получава ама пръстите да се оближеш. Аз съм от тези жени, на които тестени изделия не им се получават. Наскоро два пъти опитах кекс по рецепта на приятелката, която ми го донесе, прекрасен. Моите два опита бяха трагедия, отидоха за кокошките, не се шегувам. Реших че тази торба брашно е нещо повредена, на София Мел е, от 5 кг. Попадам на твоя тутманик и си викам да го пробвам, ама, мисля си, с това брашно.... рискувах... В момента се пече, невероятно изглежда! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анонимен. Не знам и аз дали има нещо специално, ама си ги пиша като за мен. Когато почнах да готвя, това, което не разбирах или ми липсваше като обяснение или като снимка, та реших да описвам рецептите така :) Радвам се, че помага и да ти е сладък тутманика :)

      Изтриване
  5. Благодаря Люси!
    Ще го направя!.
    За Коледа си купих голям комбайн и месенето вече няма да е проблем!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...