понеделник, 1 октомври 2018 г.

Мързелива лютеница / Lutenitsa - Bulgarian Red Pepper And Tomato Spread



Ако имаше как бих я нарекла най-вкусната лютеница, но знам че в нета сигурно ще намерите хиляди такива заглавия, които рекламират същото. Аз обаче мога да ви гарантирам наистина невероятен и истински вкус на лютеница, която никога не съм вярвала, че мога да си приготвя съвсем сама и то у дома...на котлона ( и печката в случая). 

Така се случи, че преди време бабчето на село ни правеше лютеници, но винаги бяха твърде "доматени" и честно казано нищо общо като вкус от тези от магазина, които ми харесваха. Знааам, че тия на баба са по-полезни, но всеки си има кусури. Моите включват и този, че понякога харесвам вкуса на купечките неща повече от този на домашните. Понякога, подчертавам. 
Затова и може да ми отнеме повечко време да изнамеря рецепта, която да докарва идеално този вкус, без вредните добавки, но направя ли го, нямам търпение да го споделя.


Така последния път на село, когато ви се "похвалих" как си прекарвам съботите край огнището да пека чушки, вуйна ми се похвали с тази рецепта за мързелива лютеница. Мързелива ще дойде защото не само си я приготвила у дома на фурната, ами накрая се минава с пасатор и може да забравите за всякакви машинки за мелене и прочие. Разбира се, че при споменаването на нещо мързеливо очите леко ми се изцъклят от вълнение, но след като вуйна отвори едно бурканче от лютеницата, която си бе правила точно миналата седмица, аз метнах една ( четири, повтарям четири,  да не се чудиш, Люсо, че тая шия не е от туршия) филийка хляб на горещата ламарина, запекох я, намазах отгоре масълце и завърших картинката с вуйнината лютеница.
 Оооо, небеса и всички земни дарове! Това беше най-вкусната филия с домашна лютеница, която бях яла през живота си. Зарекох се още тогава, че щом се прибера се захващам с направата на тази лютеничка у дома. 


Сега, ако трябва да съм откровена , тя вуйна ми ми даде рецептата и аз като невинно девойче й се доверих без да си правя сметката дали имам тава за всичките тези продукти. Тъй като съм виждала нейната фурна, си мислех, че явно ще свърши работа и моята, но не знам, дали първо е правила половин доза или просто има някаква нова огромна фурна, но аз се озорих. 


Значи, оказа се още докато рязах продуктите, че няма начин това количество да влезе в печката и да не почне да пада от тавата, пък камо ли да го разбърквам. Затова пък реших да го разделя, като приготвях една част от лютеницата на котлона, а друга във фурната и после ги смесвах. Не знам дали е гениална идея или нещо, обаче се получи такъв вкус, че не съжалявам за "леката" криза в която ми е наложи да изпада първоначално. Заслужава си да опитате, като аз ще опиша начина по който я сготвих за да не ви подвеждат снимките, но цяло идеята на рецептата е всичко да си направите в една голям тава ( като за агне например). Но да не се бавим повече, вижте какво ви трябва у дома:

Необходими продукти:
3 кг домати
1.5 кг червени чушки
1 кг патладжани
10 бр. моркови
2-3 глави лук
2 глави чесън
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/ 3 ч.ч оцет
1/2 ч.ч. червено вино

Подправки на вкус:
сол
млян кимион
лют пипер * по желание
черен пипер прясно смлян
чесън на прах / гранули или пипер

Всичките ми зеленчуци бяха от домашната градина, затова се наложи да ги измия и почистя, ако има за изрязване, защото са тръгнали да се скапват


Патладжаните се обелват и се нарязват на малки кубчета. Морковите също се обелват и се нарязват първо на по-едри парчета, 

                      

а след това ги минаваме през чопъра ето така. Към тази смес прибавяме и накълцания на ситно лук и разбъркваме добре.

                       

Нарязваме чушките и доматите на средно големи парчета и прибавяме към тавата, но за мен нямаше място, затова ги сложих в дълбока тенджера да на котлона. Към тях прибавих още чесъна, захарта, малко от червеното вино, а към патладжаните( и другите зеленчуци) в тавата във фурната прибавих останалите съставки.

                       

Разбърквах периодично и двете смеси, като на два пъти смесвах от тавата в тенджерата и обратното, за да може всяка част от зеленчуците  да бъде и варена, и печена. 
най-трудно е в началото, тъй като сместа е по-обемиста, но когато тръгне да сляга е напълно възможно да се прехвърли и в един съд. Пасирах след около половин час от варенето/ печенето сместа, като овкусих и с подправките и върнах вече окончателно на огъня да покъкри за още 10 минути. ( По принцип рецептата не беше с толкова подправки, но аз ви съветвам да не ги пропускате. Има голяма разлика във вкуса, защото наистина има вкус на леко щипеща, ароматна лютеница, а не като сос за готвене
 Покриваме с фолио, тъй като сместа е доста гъста и пръска. След като няма никакви твърди зеленчуци в лютеницата пасирам още веднъж за още по-фин резултат, но това не е задължително, ако харесвате по-едро смления й вариант.

                        

И този път си спестих изваряването, като просто пълних бурканчетата бързо и обръщах с капачките надолу. Редя ги винаги първо в найлонова торба, в която ги задушавам,а  след това и одеяло и така се изваряват от собствената си топлина.


От тази доза ми излязоха около 16 броя бурканчета със среден размер около 300 г.


Така като чета рецептата не излиза много мързелива, но се надявам да не ви подведе моята несъобразителност. Ако сложите всичко в дълбок съд ( на котлона или във фурната) и просто го минете с пасатора, а после си задушите бурканчетата без да ги изварявате, мисля че няма по-подходяща, мързелива и в случая вкусна рецепта, която да опитате. 
Убедете се сами :) 

До нови срещи, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


10 коментара:

  1. Не остават ли люспички от чушките, не печете чушките предварително?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не, няма никаква нужда. Всичко минава през пасатора и няма никакви люспи :)

      Изтриване
  2. В момента я правя, но използвам доматено пюре и предварително минах всички зеленчуци през чопъра,по_бързо става, захарта и мазнината намалих на половина.супер рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  3. Здравей Люси, страхотна рецепта :)
    Само да питам ... може ли да пропусна виното ... дали ще се получи :)
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, получи се страхотна лютеница. Малко рядка, но много вкусна. Много харесвам вашите рецепти за торти. И когато вкъщи има повод винаги избирам някоя от тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Непознат! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Люси,
    аз използвам и тиквички при приготвяне на лютеница, а червените пиперки винаги са в по - голямо количество.Моят мързелив вариант е чрез предварително смилане с месомелачка на всички зеленчуци сурови.След това ги варя и горещата смес напълвам в бурканчета.И твоят вариант е добър, но трябва по - голяма фурна или голяма тенджера.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, не съм опитвала с тиквички, но ще радвам да го направя. Може да споделиш рецептата, ако я имаш. Хареса ми, че тъй нямам нужда от машинка за мелене и предварително изпичане на зеленчуците, тъй като не ми е толкова мързелива иначе, но бих искала да опитам и с тиквички. Я прати едно бурканче :) Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...