четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Супер вкусна торта с грис и кокос / Coconut semolina cake


След като вчера ви съблазних с невероятните круши в бяло вино и шоколад, днес бях решила да ви дам почивка и да се подготвите ментално за вкусотията, която ви очаква утре. Не се стърпях обаче, тъй като както може би някои от вас знаят, кулинарната книга, която създадохме с Танчето ( Таня Донева) и София мел е на пазара.
 Никога не сме крили огромното уважение и любов към брашната на София мел, с които почти всеки българин готви. А едва ли е тайна, че ако си запален кулинар като нас, не купуваш по едно брашно от магазина, а поне по един стек :) 


Сега обаче може да се възползвате да си купите промопакет от два броя брашна, на промоционална цена от 2, 99 лв и да полуиите книжката ни като подарък. Промо пакетите може да намерите в малките и средни магазини, тъй като предполагам, че в големите ще се изкупят за ден и хората от по-малки населени места няма да могат да се сдобият с нея. 
Някои от вас вече ми писаха, че даже са успяли да си я намерят и много ме радва това, тъй като дори самата аз още не съм имала време да я потърся в града ми. Но както казах, научих новината вчера и тотално промени плановете ми, че с нищо няма да ви гощавам и черпавам днес. Но ето че пак се появи повод. Затова искам да ви предложа една от рецептите, които направих с продукти на София мел, а именно една чудесна и супер сочна торта с кокос и грис. Може би една от най-лесните и вкусни тортички, които съм правила последно време, макар да е позната в различни вариации на някои от вас.

Вкусът наподобява сладкишите Боунти, с тази разлика че е меко и сочно и не можеш да спреш да ядеш, докато не усетиш копчето на дънките ти да "целува" пъпа ти навътре.


А ето и какво ви трябва: 

За блата 24 см диаметър:
200 г брашно София Мел Класик
200 г захар
2 бр яйца
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 бакпулвер
2 с.л. тъмно какао

За крема:
500 мл прясно мляко
6 с.л. София Мел Грис
4 с.л. захар
1/ 2 пак. суха сметана (Около 25 г) 
100 г кокосови стърготини
60 г масло

Рецептата може да видите в сайта на София мел, като натиснете тук :)

Бих искала да вметна само няколко уточнения за сухата сметана, тъй като повдигна въпроси какво точно представлява. Има сухи смеси на прах, в пакетчета по магазините, които наподобяват пудингите, но са за сметанови кремове за украса и т.н. 
В случая съм добавила половин пакетче такова, каквото имах под ръка, като беше интересна идея, която срещнах в нета. Резултатът ми хареса, макар да считам, че не е задължително и може да я пропуснете ,ако решите или просто да я замените с половин пакетче пудинг на прах, с вкус на сметана.


 Добър апетит! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



19 коментара:

  1. Люси,
    прекрасна торта с грис.Чудесно изглежда.Ще потърся книжката, знам със сигурност,че ще е интересна.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Красив и пъстър октомври и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Каква е тая суха сметана.За първи път чувам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Сухата сметана са така наречените сухи кремове с вкус на сметана,които продават в магазините. Др. Йоткер имат такъв крем, но в магазина може да намерите и на други марки. Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравей,Люси! Всички торти,десерти и солени неща са уникални.Възхищавам Ви се от цялото си сърце,златни ръце имате!Желая ви много творения и успехи и занапред! ИСкам да попитам за книжката дали няма вариант за онлайн или pdf,защото съм в чужбина,а много искам да я имам?

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за винаги сполучливите и интересни рецепти! Къде в Благоевград мога да намеря книгата? Продължавай да твориш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Краси! Ще разпитам, тъй като и аз не знам още. Поздрави!

      Изтриване
  5. Привет, Мила Люси.

    Почитател съм на блога ти от години и искрено ти се радвам и възхищавам! И все така с нетърпение очаквам всяка следваща нова публикация от теб, а дочакам ли я - бързам да си открадна мъничко безвремие далеч от всичко и всички, за да мога спокойно да се насладя на твоите рецепти и споделени весели случки, прочитайки ги на един дъх. Благодаря ти за всички тези прекрасни емоции, Люси!

    Поздравления и за книгата, която сте сътворили заедно с Таня Донева! Сигурна съм в успеха ви, защото вярвам, че това е едно истинско кулинарно бижу и безценно семейно четиво.
    Много бих искала и аз да я имам. Но вече няколко дни отчаяно обикалям по магазините в София и никъде не намирам книжката. Моля те, Люси, помогни ми за това - кажи къде да я открия! Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя :) Благодаря ти много за милите думи. Наистина много ме зарадва! За съжаление доколкото разбрах промо пакети няма за София, но пък и в моя град са изчерпани. Така че и аз не мога да подаря на моите близки, а имам само оригиналното копие, което създадохме. Сигурна съм, че ако пишете на страницата им, ще предвидят продължаване на кампанията и това едва ли ще е единствения тираж на книжката. Поела съм ангажимента да изпратя на някои читатели по еконт, ако намеря, но за сега и аз удрям на камък. Ако имаш роднини в други градчета, може да попиташ дали няма при тях. Поздрави и стискам палци!

      Изтриване
  6. Здравей, Люси. Много съм щастлива сега и бързам да ти се похваля - сдобих се най-после и аз с книжката :)
    След като никъде в София не я намерих и ти писах, а ти ме посъветва да пробвам чрез мои близки в други градове, помолих брата на мъжа ми във Варна да потърси и... днес той ме зарадва с книжката. Чудесна е, много съм доволна!
    Люси, поздрави сърдечни от мен за теб и Таня и благодаря за страхотните рецепти и положените от вас усилия! Пожелавам и на двете ви това да е само началото и още кулинарни книги да издадете за радост на многобройните ви читатели и фенове :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пете, много се радвам, наистина! Аз още нямам късмет, но съм сигурна, че все някога ще успя да намеря някое копие, което да подаря на приятели или роднини. Благодаря ти от сърце за милите пожелания, много се надявам да се сбъднат! Прегръдки и много сладки поздрави!

      Изтриване
  7. Калина Вълкова11 октомври 2018 г. в 14:42

    Здравей, Люси! Аз също съм една от многобройните ти почитателки и с интерес следя блога и пробвам много от рецептите. Дори те държа лично отговорна за някое друго килце по мен :)) но да не се отплесвам. Току що купих промо-пакета на София Мел и още не съм разглеждала книжката, но бързам да се похваля. Закупих го от местна верига магазини Лайф, в Плевен. Доколкото знам имат магазин и в Троян Имаше доста количества и който желае може да се възползва, докато е наличен. Благодаря ти за вдъхновенията и с нетърпение очаквам новите ти рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за полезната информация, Калина! ще мога да кажа, когато ме попитат или читателите да прочетат. Благодаря от сърце и за милите ти думи! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Люси, бърз въпрос! Значи печем един блат, изкарваме го от фурната слагаме крема и после заливаме с останалата сурова смес за блат и печем цялата торта, така ли? Или не съм разбрала, на което няма да се учудя или не съм срещала подобна рецепта, абе не е или не съм направо. Добре, мерси за уточнението предварително.

    ОтговорИзтриване
  9. Точно така, Илиянка :) Всичко си разбрала, както трябва ;) Поздрави от все сърце и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте! Самата смес от крема с грис,трябва да се остави на котлона до пълно сгъстяване нали? Ако е по-течо има ли риск да се разтече от самия блат🤔 Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Бистра! То се сгъстява доколкото може, после след охлаждане се сгъстява повече, а след като се сложат стърготините се сгъстява още повече. Поздрави :)

      Изтриване
  11. Много несполучлива торта. Пълен провал! Кремът се сгъсти до такава степен, че прилича на отделен блат. Отделно вторият слой блат не се доизпича както трябва заради крема долу. Изхвърлих всичко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Съжалявам, че ви е затруднила, не се притеснявайте, случва се на всеки понякога. Има много десерти, които може да направите с несполучлива торта, като скалички или сладък салам. Инак, самата рецепта е точна, правена от мои читатели вече и знам, че няма защо да я преразглеждам. Поздрави

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...