сряда, 24 октомври 2018 г.

Пиле по императорски / Chinese Empress Chicken



Каквото и да си говорим, почти няма човек на света, който да не обича китайска храна. Може да не обича конкретни аспекти от нея - било то подправка, зеленчук или нещо друго, риба или нещо друго, но пак ще намери нещо от менюто, което да хапне. Било то просто нудели или ориз със зеленчуци. Аз не бих казала, че съм от големите консуматори на китайско, но като ми се дояде точно такова, не мога да го заменя с нищо. 
Така вчера ми се дояде пиле по императорски - сочни пилешки късчета, богатство на топли, но още свежи зеленчуци, хрупкави фъстъци и всичко това в ухаен, ароматен сос. Покрай предизвикателствата на Kikkoamn знаете, че се втурнах в експеримента да заместя сола със соев сос за шест месеца, та ме питайте как се чувствам в началото на март. 

С тази рецепта няма как да участвам в състезанието им, тъй като те търсят приложение на сос а в НЕ АЗИАТСКИ рецепти, но така и така съм го отворила, защо не си спретна пък такова за вечеря. аз ще гледам да съм ви полезна с всякакви рецепти,а  пък ако искате да ми се отблагодарите, може просто да ме подкрепите, като участвате в тяхната игра и отбележите моя блог като вдъхновител. Нека ви ви припомня какви са точно критериите: 


И двете стартираха на 18. 10 2018 и приключват на 14. 11. 2018 година.

Първата: (  Участието ви на този етап не е обвързано с покупка на продукта.)

1.Целта е да качите снимка и рецепта на ваше авторско или друго ястие, което НЕ Е от азиатската кухня, но съдържа соев сос. Може да е мусака, паста и ли каквото там ви хрумне. целта е да покажем най-оригиналните и адекватни нови приложения на соевия сос, за разлика от познатата азиатска кухня.

2. Ако аз съм ви вдъхновила да създадете своя рецепта или сте направили някоя от моите със соев сос, или просто съм ви вдъхновила да се включите в играта, МОЛЯ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ КАТО СЕ ВКЛЮЧВАТЕ В ИГРАТА ТОЧНО С ТАЗИ ФОРМА ТУК! Така ми давате шанс да заема мястото си сред водещите блогъри в България и наистина да превърна хобито си професия! ( Скоро ще сложа и банер отстрани на блога и в страничката си, за да имате по-бърз достъп) 

3. За пълните условия на играта, начини на участие, награди и т.н, може да се информирате ТУК.

Втората: ( Свързана с покупка)

За съшия период 18. 10- 14. 11. 2018 година, ако направите покупка на соев сос KIKkoman и регистрирате касовата бележка ТУК, може да спечелите дневните и седмичните награди, както и онзи супер грил Тефал. ( Аз може да си имам соев сос, но да ви кажа, пак ще си пробвам късмета за последната награда)

Имате толкова много време да се развихрите, толкова много възможности, като аз няма да спирам да ви дама още информация и вдъхновение. Всеки , който изпрати рецепта получава автоматично електронно издание на книжката с рецепти на Kikkoman.

Ако искате да си припомните предишните ми рецепти със соев сос Kikkoman, които може да ползвате за вдъхновение и вече са по темата на играта може да ги видите тук и тук и тук и тук :) 

А ето и днешната рецепта:
250 г пилешко филе
100-200 мл пилешки бульон
1 с.л. джинджифил корен рендосан
1/2 бр. тиквичка
2 бр. моркови
2 с.л. соев сос
1 бр. суха, люта чушка 
1 бр. зелена чушка
1 глава лук
50 г сурови фъстъци
1 ч.л. нишесте
олио
сол 


В кварталния китайски ресторант пилето по императорски ми е най-любимо, затова и се спрях на него. Разбира се от сега казвам, че може да пропуснете ядки или да включите/ заместите други зеленчуци, но като цяло това и вкусът на рецептата, която обичам. Успях да я намеря тук и почти не съм я променяла. а ето и как я направих стъпка по стъпка. 

Започваме като измиваме и нарязваме пилето на кубчета. мариноваме го в соевия сос и джинджифила за 30 -минути,или докато си приготвим останалите съставки.


В дълбок тиган загряваме малко олио и запържваме фъстъците и нарязаната люта, суха чушка.
Изваждаме от олиото и оставяме на страна.

                           

След това запържваме месото в същата мазнина, като тук може да подправите с сол на вкус ( ако решите) ли още соев сос. Когато прибавяте местото, изсипете го и го разпределете равно на тигана, по възможност без да се гъчкат късчетата. Оставете го така да се пържи, докато долната част хване коричка и добие хубав цвят, едва след това разбърквайте. 


След като месото е готово и не го го изваждаме и прибавям към мазнината нарязаните на шайби зеленчуци. Аз прибавих още една блага, червена чушка и малко начупен, тънък зелен боб, който имах да доизразходвам.


Запържваме зеленчуците от всички страни, но не бива да ги препържваме, хубаво е да са леко хрупкави.


Прибавяме месото и фъстъците, разбъркваме добре и посипваме с нишестето.


Разбъркваме добре и прибавяме пилешкия бульон. Ако ползвате готов, половин кубче, ще ви е достатъчно. Образува се ароматен, плътен сос, който глазира зеленчуците и едвам се сдържаш да не почнеш да ядеш от тигана.


Предизвикателство или не, ядене си трябва всеки ден!
Аз приложение на соевия сос ще му намеря на всякъде, така че скоро ще трябва да се запася пак. Дано поне спечеля нещо от втората игра, и дано това нещо е грила на Тефал ( много ми е любим) :) 


Оставям ви с тези ароматни кадри за днес, с обещания за невероятни есенни рецепти занапред, а ако искате да ме подкрепите, знаете как да го направите - използвайки формата тук!

Усмихната седмица, читатели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели! 



14 коментара:

  1. здравейте. аз много обичам китайската кухня и това ми изглежда доста апетитно . може ли само да уточните бульона в колко вода се разтваря и какъв да е пилешки или зеленчуков или въпрос на предпочитание.притеснява ме ако го разтворя в много вода да не го направя воднисто като го приготвям . благодаря предварителни и успех

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светле. По принцип слагам на око, тъй като и нишестето ръся на око. Препоръчвам ти да си разтвориш половин кубче пилешки бульон в чаена чаша ( 200 мл) и като сложиш нишестето да го добавиш, като видиш колкото поеме. Дори и да сложиш повечко, винаги може да добавиш още малко нишесте или обратното - бульон. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Здравейте,
    бих искала да попитам дали може да заменим нишестето с брашно ?! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! По принцип може, но сосът става по-гъст и плътен, за мен лично е по-добре да е с нишесте. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Люси,
    много обичам този тип зеленчуци и месо направени по китайска рецепта.Да, хрупкави трябва да останат и месото да е крехко и вкусно.А соев сос ползвам и аз за мариноване на месо, зеленчуци, а също и като прибавка към дресинг за салати.Чудесно е и много хубаво когато се маринова с него.Фъстъците се ползват също много в китайската кухня, но аз лично предпочитам орехите и бадемите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Лени! Соевия сос ми е любим към азиатски ястия и дресинг, но вече започнах да го добавям и към други ястия. ще видя дали ще има ефект, какъвто се надявам - за сега един е на лице, много ми е вкусно. Благодаря, че не подминаваш моето местенце, когато сготвя нещо ново! прегръдки най-сърдечни!

      Изтриване
  4. Само като гледам и ми се събра слюнка в устата 🐷... скоро ще изпробвам, а теб те подкрепих току що с една Свежа салатка с дресинг от соев сос😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, специално ти благодаря за подкрепата. Значи много за мен. Направо не знаеш каква усмивка ми донесе! Прегръдки!

      Изтриване
    2. Страхотна рецепта. Току що я сготвих. Люси,продължавай да ни радваш с вкусотийте.Поздрави.

      Изтриване
    3. Много се радвам :) благодаря, че споделихте отзиви!

      Изтриване
  5. Здравейте! Благодаря Ви за идеята - бих искала да попитам колко порции се получават от това количество продукти? Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен ;) Зависи от големината им, но има 2-3 със сигурност :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. МНОГО ХАРЕСА НА СЕМЕЙСТВОТО МИ, ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...