четвъртък, 13 септември 2018 г.

Люти чушки с крема сирене / Cream Cheese Hot Peppers


Когато бях трети или четвърти клас мисля, една баба-циганка обикаляше градската градинка и предлагаше да ни гледа на ръка. Знам, че с моите приятелки седяхме на пейка и тъй като не сме кандидати за Биг брадър и имаме поне малко акъл в главата, отказахме. Тогава си спомням, че бабата ме погледна и ми каза " Ти си като люта чушка ма. Ще гориш и пак няма да спрат да те искат". Аз лично не мога да гарантирам за всичко в думите й, но че имам огън в душата си е не само от лъвската ми природа. Така че може би естествено по-късно в мен се появи и любовта към лютото. 

Обичам пикантна храна и всичките и разновидности - пасти, лютивки, чушлета и подправки. Едва преди няколко години обаче се влюбих в този вид чушчици, тъй като бях свикнала да си хапвам по-скоро нашите познати "пукани" чорбаджийки или сорт рибка. 


Комбинацията обаче на люто и сиренце, потопени в ухаен зехтин ме накара да се влюбя на ново и горещината зареди сърцето ми all over again. 
Може би и вие вече сте свикнали да си ги купувате насипно или в кутийки от магазина, но аз реших, че тази година ще си ги направя сама. Още повече, че мината баба ми Надка беше направила няколко бурканчета такива и други, повече тип туршия, пак със сирене. За мен този вариант е по-хубав, може би защото ми е угоден да си го консумирам целогодишно, а все пак туршията си ми носи по-зимно настроение.

Ако изявите желание обаче, ще ви представя и другата рецепта, защото аз съм тук да ви помагам с каквото мога :) 


Но ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
100 г крема сирене
100 г извара
50 г краве сирене
10 бр червени люти чушки
2 бр. зелени люти чушки
босилек/ риган
зехтин/ олио


Измиваме и почистваме чушчиците от дръжките и семките. В купа смесваме кремата сирене и изварата, като аз сложих извара и натрошено сирене 50:50, тъй като исках малко по-солена плънка. Напълваме чушлетата с помощта на малка лъжичка.

 

 Нарязваме кравето сирене на малки кубчета, а зелените чушки на шайби. Слагаме в бурканчетата чушките, сиренето и поръсваме с риган или босилек ( или и двете).


Накрая доливаме със зехтин или олио и затваряме. Прибираме в хладилника и изваждаме, когато решим да се насладим на прекрасните чушлета и мариновано сиренце.

Аз съм сигурна, че ще си правя такива още няколко пъти, защото вече взеха да свършват, а от тази доза ми излязоха само две бурканчета.  :)

Надявам се рецептата да ви е харесала и ви желая сладко похапване! :) 

П.п. Така приготвени чушчиците естествено ще преминат в процес на ферментация с преседяването си повече време, затова ако искате да ги съхраните за по-дълго, може да се възползвате от някоя от рецептите в коментарите по-долу. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 


 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


12 коментара:

  1. Не ги ли бланшираме чушките предварително, иначе те ще хрупат, а тези, които продават ужасно скъпо /около 70 лв./кг/са леко меки/Благодаря, вашите изглеждат прекрасни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Руми! Извини ме за късния отговор, но тези дни не бях на линия. По принцип може да се бланшират, на мен ми харесат така свежички, честно казано. Татяна Антонова във фейса ми сподели нейния вариант: " И аз слагам,но ги пълня само със сирене.Първо бланширам чушките във вода,малко оцет и сол,а в сиренето слегам чесън,копър и чер пипер.На дъното на бурканчето слагам 1 разтворен аспирин,цели скилидки чесън и копър.Заливам с олио и затварям.Обръщам ги 1-2 дни да се разбие хубаво аспирина и ги прибирам на хладно.". Надявам се да ти е полезно :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Мила Люси,уникално разяждаща рецепта!;)Сигурна съм,че този огън и плам,с който пръскаш чар и талант навсякъде,няма нужда от лютичко,за да гори,и все пак никога не е излишна една пиперлива нотка към безвкусиците на ежедневието;)Обожавам люто във всякакви варианти,няма да забравя пуканите домашни зелени чушки на баба ми,която само ги сваляше от огнището,без да ги бели,топли-топли ги слагаше в бурканчета и обгръщаше;) с чесън,олио и оцет...Такава "утопИя";) падаше после на това люто сосче,че забравях да ям от чушките;))) Благодаря ти за приказните чушленца,вярвай ми,още не съм ги опитвала по този начин,а все ми намигат кокетно в магазина;)...Ще поправим грешката с твоето вкусно предложение;)На море съм с целия "катун" (разбирай,три малки деца,две баби и аз с половинката;,не знам защо решихме да си го причиним това;(,смля се да вали,ама ако си хапна едни такива чушчици,с малко топъл хлебец,шарена сол и екстра сиренце отгоре,ще ми мине всичко;) Прегръдки силни!!!Марта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Марте! Граби от лятото колкото име, пък нищо, че сте цял катун. Малко остана слънце и безгрижие, макар за теб последното да не е опция. И все пак, живеем за тези мигове със семейството. радвам се, чушлетата са ти харесали и ако не ги бяхме вече опаткали всичките, щях да ти пратя бурканче :) Ако направя още, ще пратя! Прегръдки и усмивки най-сърдечни!

      Изтриване
  3. Здравей Люси !Чудесно предложение за есенните дни, толкова колоритно и пикантно ! Имам въпрос - това за бърза консумация ли е, колко време издържа в хладилник ?Питам, защото миналата есен правих от тези чушлета, без дасе водя от някаква рецепта, просто видях на витрина за салати в Кауфланд и реших, че ще се справя. Но явно нещо не съм направила както трябва, защото само след няколко дни в хладилника просто се вкиснаха.Можеш ли да помогнеш със съвет за съхранението.Благодаря! Приятен есенен ден слънчево момиче !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ради :) Извини ме за малко късния отговор, но тези дни не бях на линия. Ако са в хладилника и са в олио/ зехтин, няма да вкиснат - може би във водичка. Не знам защо е станало така при теб. Но виж , отговорът ми на първия коментар по-горе, Татяна Антонова ми сподели траен вариант за тяхното консервиране и мисля, че ще ти допадне. Благодаря ти за милите думи и ти пращам най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Люси,
    много интересна и вкусна рецепта.Непременно ще ги изпробвам тези чушлета.Виждала съм да ги продават като антипасти, но не съм ги пробвала.Трябва обаче да потърся точно този сорт, моите чушлета са по - различни.Ако намеря още тази година ще ги пробвам.А сега е точно и сезонът им.Така,че навреме си представила рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Трябва да ги опиташ, а ако ти харесат, заповядвай на рецептата. вярвам, че ще станат с всички видове чушчици :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Аз ги ги правя по друг начин
    Загрявам олио и пускам чушките и веднага капак/че мн.пръска/и започвам да сдрусвам тенджерата 1 мин. слагам 3-4 суп.лъжици оцет и една ситно нарязана скилидка чесън и махам от котлона и оставям да поизстинат и пълня с сирене
    Опитайте , да ви е сладко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че ми споделихте за рецептата ви. Ще я опитам. Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...