сряда, 25 ноември 2020 г.

Руски борш ( вегетариански вариант) / Classic Borscht Recipe

 

За какво ли мога да ви пиша последно време. За нищо, очевидно. Публикациите намаляха напълно съзнателно и то заради факта, че ми е трудно да намеря мотивация в себе си за готвене. Да, казах го! И за да сме още по-честни, за работа като цяло. Почти сме към края на 2020-та, но ето че гадната ку*ка успя да събори и моя неуморим дух. Щеше да е добре поне липсата на желание за готвене да съответстваше на това за ядене, но уви, и тук не успях да сполуча. 

Сума ти звезди използваха момента да отслабнат - Джесика Симпсън, Ребел Уилямс, Адел, а, ако съдиш по фигурата ми, сякаш вървя и дояждам храната, която те са оставили. Точно защото нямам време  и желание за готвене съм като някой молец, който тършува по шкафовете и яде де що намери..и то в леглото...където и работи...с лаптопа....вечно рошава!  Направо имам чувството, че съм стигнала дъното, но повечето приятели ми казват, да не се плаша от това - и просто да си сипя пак. :) 

 Така у дома официално открихме и винения сезон, защото както се е видяло, за да си направим купон по правилата е най-добре да пием докато почнем да виждаме двойно. Така поне ще се сформира безопасна "група" за парти. 

И като говорим за пиене, няма как да не приемна към днешната рецепта плавно и с вдигната чашка, защото е руска и ако други хора, които знаят как да го правят така, че да борят не само вируси, но и да са почти безсмъртни с помощта на алкохола- то това са руснаците. 

Не знам дали сте любители на руската кухня, но аз реших, че ще е чудесно да ви предложа нещо лесно, сгряващо  и чудесно за сезона, което също да може да се консумира по време на Коледните пости. Обещах на читателите, че ще има и постно предложение и докато съм права на масата :) ще гледам да си изпълнявам обещанията :) 

Днес ви каня да си направите Борш! Аз много го обичам и в момента имам поне три зелки в хладилника, половината от които ще ги сполети съдбата на свинското със зелуИ, а другата - на ей тази чорбица. 

За първи път опитах борш докато бях на гости при леля ми в Пловдив, и дотогава честно не съм мислила, че зелето става и за супа. Обаче, освен че е много питателно, знаете ли, че зелето е една и от най-ниско калоричните храни, така че яжте на воля...барем станем като Адел. Аз предчувствувам, че тя бая борш е похапвала за тази стройна фигура по време на карантината.  

И така, нека не губим повече време, тъй като не знаем колко ни остава още, ето и рецептата :) 


Необходими продукти:
1 средна глава червено цвекло
1 по-голям морков
1/2 средна глава зеле
1-2 картофа
1 домат
1 глава лук
1/2 сок на лимон
сол/ черен пипер на зърна
дафинов лист
магданоз
олио

И тук мерките са по-скоро приблизителни и е добре сами да прецените от кое искате да сложите повече, но ето как правя борша аз. Започваме като рендосваме цвеклото и моркова. 


Запържваме ги в 2-3 с.л. сгорещено олио или колкото да покрие дъното на съда.


Прибавяме един домат, нарязан на кубчета, както и сока на половин лимон и съвсем малко водичка, 

като оставяме зеленчука да поври около 20 минути.


След това добавяме около 2 литра вода и оставяме отново супата да заври, след това овкусявме с около една супена лъжица сол.
През това време нарязваме картофките на кубчета и зелката на средно тънки резени.


Отделно добавяме към супата запържения до прозрачност лук, като тук ако искате може и леко да задушите зелето да омекне.


Слагаме всичко на едно място в супата и завършваме с черен пипер на зърна, дафинов лист и още сол, ако е необходимо. 


Варим на тих огън, докато зеленчуците се сварят напълно.
Отгоре поднасяме с нарязан магданоз, кисело мляко или заквасена сметана.


Това определено е витаминозна бомба и смятам, че ще ви се отрази добре.


Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



6 коментара:

  1. Добър рецепт! Аз пък съм голям ценител на картофите. Обаче, диабета не ме позволява да ги консумирам повече от една лъжица на ден. Така че в този борш слагам половин глава целина, която заместява картофа. Препоръчам на всички, гладащи способ за отслабване! И цвеклото също е с висок захар и не го ползвам. Но! Слагам много (ама МНОГО!) домати.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Валентина. благодаря, че сподели и твоят вариант и съвети! вярвам, че ще бъдат полезни на много хора. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Много се зарадвах като видях рецептата! Като дете родено в края на -80те (преход, кризи...) моята майка ни правеше често борш. Сега, 16г след като нея я няма, продължавам да я приготвям вече и на моите деца! Благодаря ти Люси,че ме върна отново там!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Деси! Радвам се, че съм успяла да ти донеса такъв скъп спомен. Може да не са били най-добрите времена, но са си наши и си носят своите ухания и вкусове. радвам се, че се зарадвахте и на тази скромна гозба ;) Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много благодаря за хубавата рецепта!
    Живея при едни украинци,досега идваше една рускиня да им го приготвя.
    Днес им го направих аз по вашата рецепта,и ако им хареса ще им го приготвям аз.
    Много изчерпателна и сигурно със страхотен вкус!
    Дъщеря ми ми сподели,че вашите торти са най_хубави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за милите думи. Надявам се да сте получили одобрението им :) Поздрави сърдечни на всички!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...