петък, 21 септември 2018 г.

Милинки като от закусвалня / Bakery Style Milinki


Доста пъти съм правила тези милинки, но или снимките няма да ми харесат, или рецептата не е точно тази, която искам, или пък са ми ги изяли преди да се докопам до тях. 
Ще кажете - милинки кат` милинки, какво пък толкова? И ще сбъркате като да си направите кола маска на мустаците преди снимка за паспорт. Тези милинки са знакови за моя Благоевград, защото едва ли има безпаметна запивка в клуб Underground без някой да отскочи за милинки до съседната закусвалня. На опашката за милинки можеш да наблюдаваш три етапа на връзка между пияни хора. От свалка ( Ами аз ще си хапна от твоята), до сериозна дългогодишна връзка ( Вземи една за мене, за Иван и Нели, ама милоо... на моята на слагай шарана сол), до последен статии - скандаУ (Защо взе последната милинка. Винаги така правиш. Ей, затова няма да остана с тебе! )


Милинките са си класика за българина, като повечето тестени изделия. И аз съм израснала с тях и като гледам ще си остарея с тях. Затова и реших, че добре да си ги усъвършенствам и да създам онзи така любим вкус от детството, тийнейджърството и сегашното възръствуване, което е по-скоро етапът "И аз не знам какво правя, но се преструвам, че знам".



Любимите ми милинки от закусвалня са точно в тази форма, на цветенце, като може да си откъсваш по топченце едно по едно и е идеална за споделяне. Освен вкусна заливка, милинката завършва с поръска от едра морска сол - съвсем скромно, да не се стряскате.
Направих ги в алуминиеви формички за еднократна употреба, които се продават в почти всеки магазин за левче, като по-долу съм описала диаметъра на съдчето. Ако ползвате по-големия размер, намалете бройката.


И защото знам, че ни предстои по-дълъг уикенд, споделям рецептата с вас днес, пък да си я приготвите още утре или вдругиден. Насладете се на невероятен вкус с тази много лесна рецепта. Ето я и нея:

Необходими продукти:
500 г брашно София мел Класик ( плюс за доомесване)
300 мл вода/ прясно мляко ( леко хладки)
2-3 с.л. кисело мляко
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
40 мл олио

За заливката:
150 г кисело мляко
200 г краве сирене
1 яйце* по желание
60 г масло
1 с.л. брашно
морска сол

Започваме с приготвянето на тестото. Слагаме две-трети от брашното в купата на миксера и правя кладенче в средата. Изсипваме останалите съставки  и пускаме миксера с приставка за брашно. Започваме постепенно да прибавяме от останалото брашно, покрай ръба на купата, докато стане меко, нелепнещо тесто. 


Може да добавите повече олио или вода, ако е необходимо да получите тази консистенция.
Прехвърляме го в намаслена с олио купа и го покриваме с памучна кърпа/ стреч фолио. Пъхаме в предварително загрята на 50 градуса фурна, докато удвои обема си.



След като тестото втаса, го прехвърляме на леко намаслен плот и го разделяме на четири равни части ( режем на кръст) .


Всяка част правим на отделно топче, което леко сплескваме и разделяме на още осем равни части. всяка от тях също правим на топче. Разпределяме във алуминиеви формички , с диаметър  на дъното около 16 см, предварително намаслени с олио. Оставаме ги да втасат за още 20 минути на топло. Аз го правя на вратата на фурната, която съм оставила отворена, а вътре съм я пуснала да загрява на 180 градуса.


През това време приготвям компонентите за заливката. В купа смесвам киселото мляко и натрошеното сирене. Може да добавите и яйце. Оставяме на страна.

В тиган слагаме и брашното и маслото да се разтопят и запържваме за минута, докато заухаят приятно и добият златен цвят.


Когато милинките се надигнат ( ето така), 


разпределяме част от заливката със сирене, а отгоре разпределяме малко от маслената запръжка.


Завършвам с поръска от морска сол, която може да пропуснете, но аз имам под ръка, а бях твърдо решена да пресъздам този спомен :) 


Пъхаме във фурната да се пекат на 190-180 градуса с обдухване за около 15 -20 минути.


Не мога да ви опиша ароматът, който се разнесе след изваждането им!

 

Тестото е толкова пухкаво, че се отделя почти на конци!


Заслужава си да ги опитате, а ако го направите - обезателно ми пишете в коментарите вашите отзиви за рецептата!  
Прекрасен уикенд, приятели! 

 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


38 коментара:

  1. Люси,
    чудесни милинки.Не знам дали твоята рецепта е същата каквато е за купешките милинки.Надявам се твоите да са още по - вкусни.Чудесно изглеждат и се правят много лесно и бързо.Моята баба навремето правеше подобни, но на село ги заливаше с подсирено мляко и яйце или каймак и яйце.Чудесни се получават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Лени! Почерпи с моите, пък дано да ти харесат, макар бабините ти да звучат като от приказка! усмивки и поздрави от сърце!

      Изтриване
  2. Красота сигурно и на вкус са уникални.

    ОтговорИзтриване
  3. Спомням си ги. Невероятни! Еххх ако разбирах от работа с мая....бих се престрашила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) И аз се страхувах много от маята преди време, но след няколко опита най-стене я схванах. Опитайте и вие - няма какво да загубите :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Неустоими са, Люси, толкова мекички, пухкави, разкошни! Убедена съм, че са много по-вкусни от тези, които продават сега. ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта! Благодаря за споделянето ѝ с нас! Получиха се невероятни милинки!

    ОтговорИзтриване
  6. Милинкович по вашата рецепта са невероятни. Със сигурност ще се правят отново. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте искам да Ви попитам може ли тестото да се омеси от вечерта? Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Аз избягвам да работя с такова тесто, тъй като има опасност да превтаса и не ми се рискува. Ако имате опит с такова тесто, може да опитате да го сложите да втасва в хладилника, но поред мен е по-добре да се направи преди печене. Ако го оставите да втаса във фурната на същия ден става много бързо, така че за мен е по-удачно.

      Изтриване
    2. Здравейте! Аз рискувах и замесих тестото от вечерта. Сутринта само оформих и сложих заливката. Всички във къщи много ги харесаха. Благодаря Ви за изключителните рецепти!

      Изтриване
    3. Много се радвам, че не е имало проблем и са ви харесали! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  8. Здравей, Люси!
    Току-що ги направих и искам да кажа, че по-вкусни, меки и пухкави милинки не съм яла! Поздравления за рецептата! Аз често меся, но такава вкусотия скоро не помня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Веси! И аз знам, че има много рецепти за милинки, но ми се иска като публикувам нещо да е нещо наистина, ама наистина супер вкусно! е, тези са такива и толкова се радвам, че и на теб са се усладили! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  9. Здравейте, рецептата изглежда чудесно, само и аз да попитам (защото гледах ваша рецепта за тутманик пак с подобно тесто),понеже не съм работила с мая,а се консултирах с доста баби: не трябва ли да се сложи в чашка с малко топла вода и сол ,за да шупне леко, гледам ,че направо я слагате в брашното като кубче, без горният процес? Много искам да пробвам милинките,само това ме притеснява.... Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Ако ползваш жива мая, тя е на кубче и се шупва предварително в малко хладка вода, в която има захар , не сол, тъй като маята се захранва от сладко, а солта я убива. Това е важно, но в случая аз ползвам пакетче суха мая и затова си я слагам директно с всички съставки :) Поздрави и оставам на линия, ако имаш още въпроси :) хубав ден!

      Изтриване
  10. Здравей, Люси!
    Може ли да попитам с прясно мляко или с вода си замесила тестото? В рецептата си отбелязала и двете възможности, но си мисля, че има разлика във вкуса според това дали е с вода или с мляко.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Замесих ги с мляко, но това не е толкова усещащ се компонент като вкус, затова и може да го заменяте. Когато имате мляко, ползвайте него, но ако пък нямате, пак може да си ги замесите.

      Изтриване
    2. Благодаря, Люси!
      Месят се вече. С мляко. :)

      Изтриване
  11. Здравей, Люси ! От доста време следя вкусният ти блог и все се каня да пробвам нещо с мая(имам лош опит с живата,все не се надига).Пробвах тази рецепта и всичко е като на снимките —пухкаво,надигнато и ароматно.Благодаря за рецептата, помогнаха и думите ти,разбира се—всичко звучи леко и лесно,когато пишеш рецептите.Предполагам е много успокояващо да знаеш,че си помогнала на таакъв карък с тестата като мен.Е, направи го. Със здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за така милия коментар! Пропуснала съм да отговоря покрай суматохата на празниците, но ето че макар и по-късно, държа да го направя! Радвам се, че рецептата ти е помогнала и се чувстваш по-уверена с маята след нея! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  12. Милинките станаха невероятни,за втори път правя, като първите бяха по друга рецепта и пълен провал, но тези отиват в любими и ще се повтаря многократно рецептата. Благодаря ти Люси за прекрасните рецепти, които публикуваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите и думите, Буболинкаа! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  13. Страхотни са, любими вече. Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  14. Защо станаха глетави и недопечени? Може ли да е от маята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може би просто не е втасало добере тестото, може да е от маята или просто да не е замесено много добре. Като цяло няма причина да не стане - доста стандартно тесто, но понякога се случва. Надявам се да не ви обезкуражава. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Преди 4г някъде попаднах на този сайт и твоите вкусотийки, Люси. Изпробвала съм не една от твоите рецепти и ако приятелят ми не беше толкова капризен (яде само месо и шоколад :D) щях да съм пробвала много повече рецепти. Месенето никога не ми е било сила, въпреки че много обичам, и мога да правя само 2-3 неща добре. Току що извадих милинките от фурната....просто превъзходни, точно като твоите (въпреки, че сложих повече сиренце понеже моя така обича) Много благодаря за тази чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, че ми писа :) Много ме зарадва, че от толкова време и ми читател. Специално за твоя приятел писнах рецептата тази зима за пържоли с шоколад, така че се надявам да му харесат :) Убедена съм, че ще намериш още вкусотии, с които да го изкушиш. Прегръдки и продължавай да пишеш :)

      Изтриване
  16. Здравейте, може ли тестото да се замеси с половин кубче жива мая и в случая грамажът на другите съставки какъв ще бъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Благовеста :) Няма да има промяна в останалите съставки, просто ще трябва да активираш маята в топлото мляко или вода със захарта предварително :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. Здравейте пробвах рецептата станаха много вкусни миленки. Благодаря ви че я споделихте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че се включи с отзиви, Zeyka! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Много вкусни милинки станаха.Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...