събота, 29 септември 2018 г.

Американска ретро торта с мармалад и нежен крем / Appalachian Stack Cake


И тази събота имаше сватбарски клаксони, които оповестяваха народа за весело, семейно събитие. Може лятото да е сезонът на сватбите, но и тези, които ги правят есента не са съвсем сбъркали. 
Едва ли има по-красиви сватбени фотоси от тези, окъпани в пъстрите цветове на есента. Златните паднали листа правят бялата рокля още повече да изпъква, а хладния въздух сякаш се загрява от усмихнатите лица на младоженците. Още едно предимство - не се притесняваш дали ще ти се разтече грима от жегата, може да си сложиш удобните дебели гащи под роклята, а уханието на топла храна от ресторанта кара повечето хора да се забавляват вътре, отколкото да търсят компания отвън. 
Много сватбена тематика подхванах, знам! Но така е, когато живееш на булевард и празничните клаксони са част от съботната сутрини, обяд и дори вечеря :) 


Дали заради тях, дали заради това, че обожавам уюта на есента и романтиката в нейните цветове, но реших да направя една много интересна торта, която крие също много романтична история в себе си.
Отдавна бях хвърлила око на тази традиционна американска торта от местността  Апалачия, характерна с това, че се прави за сватби. Тъй като регионът е по-беден, за направата на тортата се включват всички гости като всеки един от тях изпича по един блат. После всеки един се слепва с мармалад от ябълки ( или друг) и се редят един върху друг на купка, а оттам и името Stack cake или в буквален превод - торта на купка.
Смята се, че колкото по-популярна и обичана е една двойка, толкова по-висока ще е тортата им. ( което има логика :) ) 
 
Тортата трябва да има поне седем- осем блата, а ако може да я направите и по-висока, още по-добре :) Аз успях да направя седем, като признавам си, ако слагах по-малко смес, щяха да излязат повече.  
Тъй като рецептата варира в като варианти като вид крем, така и като разновидност на бловете аз се спрях на този вариант за вторите, а кремът е моя хрумка. 

Реших да запазя оригиналната идея, като използвам домашно приготвен мармалад от сини сливи за основа на крема, а към него прибавих млени орехи и масло. Получи се наистина много нежна и вкусна тортичка, която напомняше на жокейките или суха паста "Балкан", но от едно време. 


Доколкото знам, в някои региони допълнително спляскват блатовете, за да може тортата да побере колкото може повече от тях, но пък аз пропуснах.
Кремът е маслен и това  е предимство в много насоки. Разнася се лесно, без да капе, стяга чудесно в хладилника и държи тортата стабилна, а остави ли се малко на стайна температура става, мек, сочен и идеален да навлажни пърхавите блатове.


Сигурна съм, че някои от вас ще поискат да сиропират допълнително тортата за всеки случай, което не е проблем и може да го направите - казвам от сега.
Но стига вече дъра-бъра, че откраднаха булката. Ето я и рецептата :

Необходими продукти:

За блатовете:
3 ч.ч. брашно София мел Класик
2 ч.ч. захар
4 бр. яйца
1 1/2  ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.ч. айран/ бътърмилк
1 1/4 ч.л. сода
3/4 ч.ч олио
1 ванилия

Крем:
250 г масло
1 ч.ч. млени орехи
1 бураканче мармалад от сливи ( Рецепта тук)

ч.ч = 200 мл

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на крем. В друга купа пресяваме брашното и смесваме с всички други сухи съставки. 

                             

Започваме да прибавяме малко по малко от сухата смес, редувайки с олиото и айрана, докато получим хубава, хомогенна смес. Ако е прекалено гъста, може да си позволите още малко айран да добавите.(Аз не помня дали при мен беше нужно, но реших да поясня, тъй като се случва в подобен вид блатове)

                             

В алуминиеви тавички за еднократна употреба с диаметър 20 см ( леко намаслени с олио), слагаме две трети чаена чаша от сместа. Аз сложих малко повече, защото ми се видя малко и получих по-дебели блатове накрая, та да го имате в предвид :)

                             

Печем блатовете два по два в предварително загрята фурна на 180 градуса, за колко осем минути. След изпичане, оставяме за кратко да се охладят и изваждаме върху решетка да изстинат напълно. Процедираме така докрай, като ако редим блатовтее един върху друг, слагаме парче кухненска хартия между тях, за да не залепнат.

След като блатовте са изстинали се заемаме с крема. Разбиваме мекото масло на пухкав крем, като прибавяме чаена чаша млени орехи.

                             

След това прибавяме и мармалада, получавайки прекрасен, пухкав, розов крем.
С него слепваме блатовете и измазваме тортата отвън.

                            

Прибираме я в хладилника да стегне за около час-два.

Както казах по-горе, може да сиропирате блатовете, а също така да прибавите поправки като канела или индийско орехче в сместа за тях, ако искате да направите тортата по-коледна.
Украсяваме по желание, тъй като самата торта е доста семпла и сиромашка и обикновено е без украса.


Аз обаче си позволих да я подобря съвсем леко с ганаш от млечен шоколад и украса от сини сливи. По-икономичните продукти, но все пак имат своята празничност и есенна тематичност.


Тортата се реже лесно въпреки многото блатове, но докато кремът е още студен. Имайте предвид, че омекне ли маслото, по-добре да слагате парчета легнали в чинийката ;) 


Надявам се моята есенна изненада да ви хареса и да сте готови за още, защото повярвайте ми - този сезон ще бъде силен от към прекрасни нови и интересни рецепти, които да опитаме заедно!
Прекрасен есенен уикенд, приятели :) 


 п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


10 коментара:

  1. Моля, приемете само като препоръка! Пишете продуктите в мерни единици. На мен лично, ми е много трудно с тези чаши /на всеки чашата е различна/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Елена! Разбирам, но пък помислите и от другата страна, още по-малко хора имат домашна везна, отколкото чаша, на която все пак съм посочила вместимостта. За съжаление съм публикувала рецепти в в двете мерни единици и винаги ми се налага да преобразувам за една част от читателите, така че се стремя просто обясненията и рецептата да са достатъчно точни и изчерпателни, за да може всеки да я приготви добре. Поздрави сърдечни :)

      Изтриване
  2. Хубава рецепта, обаче две неща ме смущават много - думите купка и сплясквам.
    Ако приемем, че първото е диалектна дума за купчина, то определено втората дума не съществува в българския език. Има сплЕсквам. СплЯсквам ще да е поредната дума след лЯтни, бЯли, смЯни, хлЯбни, която се преиначава в опит на криворазбран правоговор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен. Много се извинявам, че съм ви смутила и че не сте могли да погледнете съдържанието на рецептата извън начина на изписване на думите. Все пак никога не съм държала това да е литературен блог и изписването на всякакви думи на български, диалект, чуждици и въобще цели изрази на други езици е част от забавната страна на съдържанието за много от читателите. Мога да приема вашата забележка, но за съжаление не мога да ви гарантирам граматически правилен текст за в бъдеще, ако това ще вземе част от артистичността и забавлението. Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравейте, мога ли да попитам с какво изрязвате така красиво прасковите за декорацията :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Направих ги на ръка с остро ножче за плодове, но иначе има една джаджа, която е за рязане на точно такава форма, но не знам от къде да я закупите. Майка ми я има от години, но дупката за плодчето е малка, като за ягоди например и не мога да напъхам тези големи сливи затова трябваше да ги правя на ръка :)

      Изтриване
  4. Здравейте, да питам в рецептата сте писали 4 яйца в, а на снимката са 5 и така колко са яйцата всъщност 😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Четири яйца са напълно достатъчни за рецептата, в случая имах един малък жълтък останал и съм го мушнала там :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте. Искам да попитам дали излизат 7 блата, както е на снимката или са друг брой.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, доколкото помня излязоха толкова :) Поздрави

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...