понеделник, 9 юли 2018 г.

Пълнени патладжани по каталунски / Catalan-style stuffed eggplants


Лято ли бе да го опишеш! Ако деня не започне с дъжд, то ще завърши с такъв, а ако имаш повечко работа навън или не дай си Боже си на морето, ще завали два пъти. За българите разочарованието е като сутрешна доза кафе - пием си го редовно, въпреки, че е горчиво, но рядко ни се налага да се гневим толкова на времето. Истината е, че почти половината лято е  зад гърба ни и ако не сме му се насладили, няма да стане по-дълго. Денят взе да намалява, а докато се наканим да си го харесаме такова каквото е, ще дойде сезона на бурканите и единственото препичане ще е край огнището. 

Признавам си и на мен ми минава сдухана мисъл от време на време, особено когато пристигнат сметките, но ако има година, в която ми се е налагало да гледам най-вече през розови очила, това е тази. 
Ще се радвам на каквото има, докато ги има пък да става каквото ще! Ето например, няма климатик у дома, затова е наслаждавам на прохладни вечери. Не съм на морето, но затова пък водата дойде при мен, както виждате и планината може да иде при Мохамед :)

Нямах много възможности за развлечение, но ето че развлечението също дойде при мен. Моята много добра приятелка Цвети, която живее в Испания от повече от 10 години се прибра за лятото и успяхме да прекараме малко забавно време заедно.

Въпреки разстоянието, връзката ми с нея си е все същата и се радвам, че я имам в живота си. Захранена от всички тези позитивни емоции реших да се разровя в слънчевата испанска кухня и да намеря нещо подходящо за намиращите се в хладилника патладжнчета, които ми подариха наскоро.
Обичам да ми подаряват зеленчуци, брашно и захар и честно казано тези хора най ме разбират :) 


Спрях се на една супер изкусителна рецепта от каталуния, която ме грабна веднага и не разочарова с крайния си резултат. Толкова много вкус, аромат, лято и всичко, което ви трябва за да избутате работната седмица.
Много леко, сочно и вкусно ястие, което надявам се ще запишете в графа любими както направих аз. Но ето как да с го направите! 

Необходими продукти:
2 бр. големи или 3 бр. малки патладжана
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 голям домат
1 бр. твърдо сварено яйце
100 г кашкавал
копър
сол / черен пипер
олио



 Както казах, аз имах малки бели патладжанчета, но вие може да ползвате и по-големи. Моят сорт не са никак горчиви, затова не им се налага никаква обработка, като предварително отцеждане :)
Започваме като разполовяваме патладжаните и ги издълбаваме, нарязваме вътрешността им на малки кубчета и ги отделяме в подходящ съд.

                           

След това си подготвяме и останалите продукти: Нарязваме на ситно чесъна, лука, копъра, яйцето и доматите на не много малки парчета.


Започваме като загряваме малко олио в тигана и запържваме за кратко чесън и лука, докато омекнат. След това прибавяме патладжаните и също пържим докато омекнат. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. 

                          

Прибавяме нарязаните на кубчета домати и запържваме за още една-две минути, като не е нужно да са напълно сготвени, само да ги хване леко "огъня".
Дърпаме тигана на страна и прибавяме наситения копър и нарязаното яйце. Разбъркваме всичко и опитваме - овкусете с още подправки по желание.


С тази смес пълним патладжаните,  а отгоре слагаме от рендосания кашкавал. Него може да добавите и в самата смес или да сложите върху патладжаните минута преди да ги извадите от фурната, за да не се препече кашкавала. 


Печем за 20-30 минути на 180 градуса, като ако слагате кашкавала предварително, може да ползвате и фолио за 15 минути от печенето.


Поднесох патладжана с резен розов домат и леко залят с лют испански зехтин, тъй като леката пикантност е задължителен елемент за някои мои ястия ;) 


Сега когато знам, че тази вкусотия ще се готви почти всяка седмица това лято, с ръка на сърцето мога да я препоръчам и на вас, както и да ви пожелая много щастливи летни мигове. Радвайте се на времето каквото и да е, то няма да се върне! 

До сладки срещи, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


4 коментара:

  1. Люси,
    изкушаваща лятна феерия от рецепти като започнем от десертите без глутен, минем през пилешкото филе с горчица и мед и стигнем до лимеца, зеления боб и пълнения патладжан.Интересни и много вкусни предложения за горещото лято кагато ни се хапва нещо по - леко и по - вкусно.Ще опитам някои от рецептите, чудесни снимки и презентация.
    Поздрави и весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Направих още доста и то предимно зеленчукови, но това ми се хапва, наистина :) Ще се радвам да си харесаш нещо. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Хей, знаеш ли колко обичам патладжани...чудесно ястие!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...