петък, 5 февруари 2021 г.

Крем Брюле / Creme Brulee Recipe


Февруари е месецът на любовта..или виното..или пък на по-малкото работни дни. Каквото върши работа да се чувствате добре и да мислите позитивно - просто го направете.  Аз напоследък май пак се разнежих и се размечтах за топли емоции, разходки навън, усещане на топлите ласки на слънцето по кожата на лицето ми, сладки разговори с приятели, глъчката на сбирките в градинката, щастието да виждаш усмихнатите им лица без да са закрити от маска. 
И като си помисля, че сега потръпваме, когато подаваме дори ръка за поздрав, а някога просто ти се иска да прегърнеш някого силно, без да спираш. Да впиеш устни в целувка без да мислиш за последствията... Хубаво нещо е любовта, емоцията, с която ни зарежда и крилата, които ни дава. Дали сме обичани от половинка, семейство или приятели, любовта може и да е различна, пак е силата, която може да те накара да се чувстваш ценен, специален и важен за някого. Пак е паричната да се радваш на края на работния ден или седмицата, за да проведеш така жадувания телефонен разговор, да се посмееш, поплачеш, оплачеш или да клюкариш. Ние хората ако не обичаме само съществуваме и колкото и да рискуваме когато го правим, повярвайте ми, по-добре да го направим. 


Нека казваме "Обичам те" по-често на хората, които са важни за нас и ще видите как усмивката им се възвръща. На приятелите, на родителите, на досадния ни брат или сестра..или на своите читатели. Затова ето ги : "Обичам ви". Благодаря ви, че сте до мен, че  готвите с мен, че "пишете" с мен, че споделяте с мен и заедно правим деня си по-усмихнат един на друг. 

Днес искам да ви почерпя с един десерт, който също бе вдъхновен от читател и по-скоро случайната му молба в групата, а тя гласеше "Какво да правя с повечко останали жълтъци". 
Веднага се сетих, че наистина имам рецептата за този чудесен крем Брюле, която пазя вече толкова време, защото мислех, че снимките не са най-доброто на което съм способна. Избягвам да правя вечерни снимки, но пък какво пък толкова...в любовта всичко е позволено, затова щом съм ги направила от сърце, вярвам, че ще ви допаднат. И как няма да ви...вижте тази чудесна, златна, хрупкава карамелена коричка...


И така, тъй като Св. Валентин наближава, пък и аз искам да ви дам нещо като базова рецепта, ви споделям такава която е за 2 броя крем Брюле. Ако решите да увеличите бройката, увеличете и вие съответното количество спрямо посочените по-долу продукти:

Необходими продукти:
3 бр. жълтъци
1/ 4 ч.ч. захар ( 50 г ) 
1 ванилия/ 1/3 пръчка
250 мл сметана ( най-добре животинска) 
Още захар за поръсване


Започваме като разбиваме жълтъците със захарта на пухкав крем с помощта на миксера. 


През това врем слагаме сметаната на котлона да заври. след това прибавяме към нея ванилията, като оставяме леко да поседи с нея ( особено, ако е пръчка) 


След като сметаната леко се охлади, започваме да я прибавяме към яйчената смес на тънка струйка, при непрекъсното бъркане. Важното е наистина сметаната да не гореща, с яйцата студени, тъй като има опасност да пресечете сместа. Старайте се да са с приблизителна температура. 


Разпределяме сместа в две подходящи формички и ги поставяме в по-голяма тавичка. След това доливаме топла вода до средата на самите формички, като внимаваме да не попадне в крема.


Печем Брюлето на 150 градуса с вентилатор и печем в рамките на 25-30 минути, като не се притеснявайте, ако остане рохък в средата - така трябва да бъде, но ще стегне след като се охлади. 
 

След като десертът изстине напълно, го прибираме в хладилника за около час-два. 
Преди поднасяне поръсваме с кристална захар, която горим с горелка.
( Знам, че много хора нямат такава, затова да ви споделя един трик - просто си вземете по-голяма запалка "тип горелка") 


Наистина много простичък десерт, но комбинацията на изстудения плътен крем, с горещата хрупкава карамелена коричка, едва ли ще остане някой равнодушен. 


Жълтъците стават жълтици в този десерт, а спокойните вечери..могат да станат малко по-страстни!

Опитайте го и ми споделете впечатления :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



4 коментара:

  1. Здравей Люси,
    Крем брюлето изглежда многооо вкусно, но имам един въпрос.
    Защо е нужно сметаната да заври? Без да заври, само леко затопляне няма ли да стане?
    Поздрави!
    Севда

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Севда. Може и само да я затоплиш, ако решиш и се доверяваш на сметаната,която ползваш. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Здравей,Люси,снимките са страхотни!Въпросът ми е-имаш ли рецепта за брюле със сметана и прясно мляко?
    Възползвала съм се от много твои рецепти и резултатът винаги е перфектен.Когато търся идеи за десерти търся в твоя блог,или сравнявам други рецепти с твоите и винаги използвам твоите.
    Благодаря и всичко добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Зюмбюлка. Знаеш ли, мисля, че имам една такава, правих и с двете и е по-леко като вкус. Ще я потърся :0 Поздрави и усмивки :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...