понеделник, 5 март 2018 г.

Постна (веган) торта с крем / Vegan crazy cake with cream



Имам си един приятел, Давид(ко) :),  който постоянно ме "тормози"с неговите пости. Kара всеки дълг пост и почти е невъзможно да го хванеш в месарско-сладкарски сезон. Сега, покрай Великден пак е запостил и реших, че вместо да го чепкам, че ми създава трудности, ще се възползвам от момента и ще вдигна левъла на веган десертите. Така де - когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада ( след като текилата очевидно не била за пости) 





И така, след като не веднъж той ме гощава с невероятни постни ястия, последното от които бяха невероятно вкусни кюфтенца от леща ( спокойно, записала съм ги и ще ги направя), то реших да го изненадам с цяла торта, подходяща за неговия хранителен режим сега.

Мисля, че ще бъде чудесно предложение и за тези от вас, които или постят или са станали вегани по други неведоми пътища, но аз както винаги гледам да съм полезна навсякъде :) 




Тортата, която спретнах е добре позната по целия свят като луда торта, която е без мляко, яйца и масло, но този път реших да я обогатя с един пласт вкусен крем ванилия, направен със соево мляко. Видях, че Кауфланд са пуснали своя веган марка и реших да го опитам, тъй като цената му бе доста по-разумна от на останалите. Доста се чудех дали да взема соево или оризово, но защото последните такива десерти правих с оризово, реших, този път да използвам соя. И тук просто ще ви падне шапката! Оказа се, че моят Давидко бил алергичен и към соя. Направо ми идеше вече да го удуша със стрък праз.


Той обаче не ми каза веднага, а си взе тортичката за вкъщи и в последствие ми каза, че си я хапва малко по-малко, колкото и да му е вкусна, само и само да не стане беля.
 Обаче не се отказа- изяде си я до последната трохичка, и затова си го обичам - голям сърдечко е! 


Реших, че през изминалите празници, постещите вече сигурно са се нагледали на сладкиши, които не могат да опитат, затова днес ще ви предложа нещо, което ще ви хареса изключително много:
Ето и самата торта:
За блата:
1 1/2 ч.ч брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
5 с.л. олио
3 с.л. тъмно какао
1 ч.л сода
1 с.л. ябълков оцет
1 ванилия
щипка сол

Хубавото на тази тортичка е, че може да я приготвите без миксер и всичко в една купа. Пресявате брашното, солта и какаото. ( Аз даже ползвах брашно от спелта, за още по-полезен вариант на тортата) Прибавяме захарта и разбъркваме с телена бъркалка, докато получа еднородна смес, в която правя три кладенчета. В едното поставяме оцета, в другото олиото, а в третото ванилията.
Прибавяме содата към оцета и оставяме за няколко секунди да шупне. Прибавям водата и разбърквам добре.


                             

Бъркаме на ръка, докато получим хубава еднородна смес. Изсипваме в тавичка, намазана с олио и брашно или с хартия за печене - форма по-желание. Размери- около 20 см.



Печем на 170 градуса с обдухване за около половин час. Оставяме да се охлади и разделяме на две. 
По средата мажем с пудинг, който сме приготвили от следните продукти и според указанията на опаковката. Преди да го намажа го оставих да се охлади. Може да ползвате шоколадов или друг вкус, аз ползвах с вкус на ванилия. Лично аз не съм голям фен на соевото мляко и ако го правя пак ще го заменя с бадемово или оризово, но щом Давид го одобри - значи става :)  

                         

Поднесох го украсен само с  поръска от пудра захар и резенчета карамбол :) 


 Кремът е наистина това, което липсва в повечето постни десерти и се радвам,че опитах и този вариант.
Блатът е много пухкав и лек, а вие може да украсите с каквито плодове желаете.


 Както вече ви споменах, гласуването за наградите започна, като тази година съм номинирана за първи път и в нова категория "Бързо и вкусно" - ежедневни рецепти за вкусни и бързи ястия. Много се радвам за тази категория, тъй като тя бе пожелана от вас, Преди време някои от вас поискаха точно такива рецепти да има повече в блога и се радвам, че след като се постарах да ги има, не е останало незабелязано.
С всяка година ще се опитам да покорявам нови върхове и кой знае - може би скоро ще ме има и в графа здравословни рецепти, тъй като определено е нещо, което искам да им още повече в блога.

 

Засега обаче може да ме подкрепите като гласувате в следните категории, а аз ще бъда много щастлива, като го направите на kulinarninagradi.com.
Може да се впишете с фейсбук или една от другите опции и да гласувате за мен в следните категории:
- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Ето как става това:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! 
Благодаря ви!  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


12 коментара:

  1. Мила Люси,ако шапката ми не падне доброволно,то аз лично я свалям пред теб, уникална си наистина и си в помощ на всекиго и с всякакъв вкус!Именно затова,а и защото те обичам,виртуална вълшебнице и скъпа приятелко,те заковах начело във всяка категория!;)Късмет и успех във всичко,Люси!Прегръдки!Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце, мила Марте <3 Толкова настроение ми носиш, че вече не ти давам много дни отпуска, преди да ми пишеш пак :) Прегръдки!

      Изтриване
    2. Обещавам да не отсъствам!;)Прегръщам те и аз!;)

      Изтриване
  2. Люси,
    чудесна постна торта.Соевото мляко е вкусно, а когато в него се налее сок от лимон то придобива вкус на кисело мляко и може в този вид да се използва за десерти.А постът не е труден стига човек да се приспособи и дори от малък да свикне.Ще очаквам с интерес и кюфтенцата от леща.А тортата е много красива.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Лени! Обезателно си записвам съвета ти за соевото мляко и ще го използвам :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Страхотно! С удоволствие ще се постарая да я приготвя за моята дъщеря, която не яде млечни.. а като видях че и брашното може да се смени (понеже и глутена се налага да избягваме) много се зарадвах :))) Дано ми се получи поне наполовина толкова красива и вкусна :)) До скоро използвах оризово мляко, наскоро започнах да купувам и соево, което според мен е по-добро за кремове..например онзи който става за 3 минути ;) първия опит с оризово мляко не й хареса особено, но откакто го правя със соево е много по-сладък и не нагарча и се харесва от детенце :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм помогнала с рецепта в случая! Надявам се да се одобри от всички! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Много ни хареса :) Забавлявахме се много при приготвянето :) Не рискувах да сменя брашното с безглутеново, понеже до сега не съм имала успех с такова, и се получи добре блата според мен - сочен, изобщо не беше сух.
      опитах да изпратя снимки, за да споделя вълнението ни :) скоро не бях правила торта... може би последно се забавляах с тотата с кроасани :))
      Поздрави :)
      Усмихнат и прекрасен слънчев ден!
      Галя

      Изтриване
  4. Мила Люси, ти си прекрасна!! Отдавна следя твоите рецепти и искам да ти го кажа. Създаваш толкова много добро настроение с твоите предисловия, радвам се на всеки твой постинг. Оригинална, забавна, артистична, талантлива страхотна си!!Желая ти от сърце успех, да сбъднеш мечтите си, да си здрава и много щастлива. Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за толкова милите думи и комплименти, Петя! Изпращам ти също толкова позитивни усмивки и виртуални прегръдки! Ще се радвам да ми пишеш по-честичко :)

      Изтриване
  5. Ама слънце прекрасно, ако не съм аз, кой ще те сръчка да се изтормозиш малко... и да разбереш, че и веган храните може да са вкусни ;) Само се чудя, какво ли ще стане ако на това му се добави малко ликьорче, хей така за да има алкохолче... ;) хахааааааа :D :D :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давидко, според поста, алкохола не е приет, така че ликьорчето само ако си веган, но ти не държиш и на този лейбъл :) Но за теб, следващия десерт, веган, ще натъпча с бира :) Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...