четвъртък, 29 март 2018 г.

Солена картофена торта "Пролет" / Savory salad cake with potatoes


От много време исках да направя солена торта, но все не можех да си довърша идеята в главата. Разбира се в нета има различни варианти на такива торти, но ако трябва да съм честна, нито една не ми е била толкова апетитна, че да си кажа - струва си да се опита. Или ще е тип сандвич - малко по-суха, или с някакви неща, така че хлябът да прогизне, или пък нещо друго, дето няма да ми е по вкуса. 
И като всяко нещо, решавам, че ако искаш да е както трябва, трябва да си го направиш сам. Сега, когато на фона отново се задават празници и ще искам да се представя добре, знам, че ще поднеса идеалната солена торта, изцяло измислена от мен като вкус и вдъхновена от много източници на вид, но единствена по рода си в тази форма :) Една кокетна, красива, пъстра, пролетна и неописуемо вкусна солена торта с картофи.


Създадох я в три пласта от три различни видове картофени салатки, разделени с новия ми любим продукт (арабските питки, които помните от Благоевградската торта тук). Те омекват, но не стават клисави, а пък са и лесни за разрязване. 
Самата торта пък е стабилна, без да е необходимо да се добавят желатини, да се пече и какво ли още не. 
След като я споделих с аудиторията, нямаше човек, който да не се влюби и я описаха като идеална за чинийка, ракийка, мезенце и основно, следобедна закуска и просто лек обяд. А бе, истински шедьовър! 



Благодаря на Bonduelle, че ме вдъхновиха да създам тази вкусотия на прага между два сезона - пролетта и зимата. Точно по този повод, реших да използвам зеленчуци от консерва, които едва ли има някой, който да не ползва или да не пази от зимата. Те обаче не са само за тогава, а ето как може да ги превърнете в нещо свежо и много пролетно. 



Актуализация 2019-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в пет категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

 

И така, ето и самата рецепта:
1- 1.5 кг картофи
4 бр. арабски питки 
1 бр. морков
1 шепа магданоз
2 с.л. майонеза
100 г сирене
250 г кашкавал
50 г масло
черен пипер
олио
сол

за украсата:
100 г заквасена сметана
200 г крема сирене
зеленчуци: (магданоз, репички, моркови, маслини, чери домати)
1 яйце

Започваме като измиваме, обелваме и нарязваме картофите на средно големи парчета. Обливаме с вода, слагаме супена лъжица - две олио и щипка сол и оставяме да се сварят. Времето за варене ще е различно в зависимост от големината на парчетата и сорта на картофите, но щом са нарязани ще станат по-бързо. 
Отцеждаме водата, като аз винаги я запазвам за кратко, тъй като може да ми потрябва, ако случайно направя пюрето твърде сухо.
Започвам да мачкам картофите като добавям маслото и черен пипер на вкус. Може да добавите от картофената вода или още сол, ако е необходимо.

                     

Разделям пюрето на три части, като на котлона слагам да се загрее тиган, с една чаена лъжичка мазнина. Запичам за кратко арабската питка от двете страни, колкото да омекне и да се ароматизира.
Слагам на дъното на форма за торта с падащи стени с диаметър 20 см. 
Върху нея разпределям първата част от картофите, към които съм прибавила настъргания морков, натрошеното сирене и 1/3 до 1/2 от цвеклото (отцедено) от консервата. Не слагам цялата консерва, тъй като цвеклото има доминиращ вкус и не искам да е твърде натрапчиво. Разбърквам хубаво и нанасям равномерно върху хлебчето. Поставям втора питка, която също съм запекла.

                         

Втория пласт от пюрето е с грах, като прибавям още две супени лъжици майонеза и шепа кълцан магданоз за свежест.
Слагаме трета питка и разпределяме последния пласт. Той е от останалото пюре, консервата отцедена царевица и 150 г рендосан кашкавал.

                           

Завършваме с последната затоплена питка. Пъхаме в хладилника да стегне за няколко часа. След това изваждаме от формата и измазваме с крем.

                            

Кремът е от кремата сирене и заквасената сметана, като измазваме като обикновена торта.
Украсявам отстрани с малки листенца магданоз, а отгоре - с рендосан кашкавал, зеленчуците и едно сварено яйце.


Тортичката се реже без проблеми, а всеки пласт е едно пъстро и вкусно удоволствие!


Три вида солени картофени салатки, пухкава глазура от сирена и украса от свежи зеленчуци - те правят тази рецепта уникално съчетание на пресни и готвени продукти!


Украсете празничната си трапеза с тази красота, а защо не и без повод. Ако пък познавате човек, който не обича сладки неща, а има рожден ден - може да го изненадате и с тази торта!


Оставям ви да си напълните очите, а аз - отивам да си хапна!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

35 коментара:

  1. Люси,
    прекрасна картофена, много интересна торта.Моя приятелка е любител на тези торти и често ги прави.Имам няколко рецепти от нея, но твоята е по - различна с арабски питки.Не разбрах само арабските питки какви са , в смисъл каква марка.Мисля,че те са доста малки като размер за торта ако са от тези, които съм виждала.А иначе твоята торта за Великден е чудесна.
    Между другото сайта на Бондуел не се отваря, не знам защо.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени и благодаря! Аз съм написала размера на тортата, но може да направите тортата и по-ниска и да ползвате друга форма и размер. Марката не е важна тук, защото може да ги вземете от всяка дюнерджийница и не мисля, че има значение. Иначе аз ги взех от Кауфланд, точно до пакета с тортилите :) марката не си записах. Поздрави и весело посрещане на празниците, мила ;) П.п. При мен линковете работят - може би е било нещо временно.

      Изтриване
    2. Здравейте Люси ,страхотна идея,но може ли плитките да се заменят с по-дебели палачинки!

      Изтриване
  2. Страхотна идея! Стрдечни благодарности, ще се пробва! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Николина. Поздрави сърдечни и от мен!

      Изтриване
  3. Хубава идея с питките! Благодаря Люси за прекрасната рецепта 😍 Ще се възползвам!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, страхотна рецепта! Колко време е най-добре да "отлежи" тортата преди да се поднесе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Два-три часа в хладилника са достатъчни според мен :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Страхотна идея, поздравления! Правила съм подобна с палачинки, но не ми е идвало на ум така да я украся! Благодаря и Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря от сърце, РеНКа! Светли празниции за теб и близките ти!

      Изтриване
  6. Здравейте! Много ми хареса вашата рецепта и си купих всички продукти да я направя. Въпроса ми е може ли да я направя от предния ден? Дали ще има същия вкус? Благодаря предварително!Поз Поздр:Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня! Да, няма да има проблем. Остави си украсата ако можеш за последно преди поднасяне, за да ти е най-свежа! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Люси, здравей моля те кажи ми с какво си нарязала морковите по този начин:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси! Имам една много стара метална формичка за сладки от баба и с нея. Поздрави!

      Изтриване
  8. Браво, Люси страхотна рецепта. Искам да попитам дали е възможно да заместя майонезата с нещо друго??? Понеже искам и дъщеря ми да я опита, но нз със какво 🙄

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Ще може да го направиш с цедено кисело мляко или пък домашна, млечна майонеза, която е без яйца. Лично аз пак бих предпочела майонеза, тъй като цеденото мляко все пак си има друг вкус и се боя, че ако човек не е свикнал, няма да може да оцени вкусът на тортата така. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Може да направите лъжлив хайвер с грис

      Изтриване
  9. Вместо арабски питки ,аз съм правила с палачинки.Става също страхотна торта.Люси ,твоята е много дизайнерска.!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Анонимен. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. ivanichka. koeva @gmail. com4 април 2019 г. в 14:28

    Вместо арабски питки,аз я правя с палачинки.Става също страхотна.Люси ,твоята е много дизайнерки красива.!

    ОтговорИзтриване
  11. Идеята с арабските питки е интересна.Аз съм я правила с палачинки.Но тази е по-интересна и бърза торта.Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Снежи! И аз съм правила с палачинки, но с питките още повече ми харесва :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  12. Красива картофена торта,а вероятно и толкова вкусна. Ще я направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви :) Ще се радвам да ви хареса и да споделите отзиви :)

      Изтриване
  13. Браво,Люси-от всички ваши рецепти прозира големия Ви професионализъм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много благодаря за думите, Анонимен! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  14. Интересно, как съм пропуснала да коментирам вече любимата ми солена торта. Днес ще я правя отново. Страхотна е и страшно вкусна.
    Светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Марияна! Поздрави и весело посрещане на празниците.

      Изтриване
  15. Здравей Люси,тортата изглежда прекрасно,ще се прави то е ясно.Искам да попитам дали би се получило с лаваш.,няма ли да стане жилава ,поздрави и хубави празници ти желая
    жилава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Предполагам ще стане, но не съм опитвала :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...