четвъртък, 8 март 2018 г.

Десерт на божурчета / Mom`s Chocolate Syrup Cake


Помните ли как преди години ви споделих тази прекрасна рецепта за панакота с чия и кафе? А помните ли повода? Ако не, време е да си я припомните, защото поводът е същия. Осми март или невероятното постижение да бъдеш жена, буквално в която и да е било историческа епоха. 
Докато някои си мислеха, че нещата са се променили коренно за жените през последните години, светлината, която се хвърли върху добре познатите ни събития в една от най-привилегированите професионални сфери в света, показа, че това далеч не е така. Оказва се, че да бъдеш жена и в днешно време е най-опасната професия и си е направо екстремно преживяване. 
Ето защо сега, повече от всякога, имаме нужда да се похвалим, да се погрижим, да се подкрепим и да застанем една зад друга! 


Развитието на технологиите може да е улеснило част от задачите ни, феминистките процеси да са ни донесли права (които така и така би трябвало да имаме), но все пак някои неща си остават стари като света и дори сега всяка жена, излизайки навън за работа или среща, трябва да мисли като смесица от древногръцки философ и закоравял следовател от Скотланд ярд какво точно да облече, така че тоалетът й да подчертава нейната красота и да демонстрира уважение към себе си, да не бие на очи, но да не е невзрачна, да не е твърде предизвикателна, но да не прави впечатление на консервативна стара мома и всичко това, за да иде да купи хляб от Билата. (После се чудите защо ни отнема двойно повече време да се приготвим!)

Сигурна съм, че много от вас усещат натиска за всички тези изисквания, касаещи от външния ви вид, очакваното от вас поведение до тона на говорене, които просто сякаш са създадени, да ви поставят на място, в което душата ви не вирее. Но като всяко нещо и това има край!
Искрено вярвам, че равноправието, оценяването на красотата и нуждата от всеки пол, използването на силните и слабите им страни за създаването на едно по-добро бъдеще за всички нас е в собствените ни ръце. Именно ние, жените, сме силата, която може да наклони везните, ако само успеем да намерим гласа си и се преборим със скрупулите и страха от последствията на промяната, която така силно вътрешно желаем. 


За целта подкрепата и уважението една към друга е от изключително значение и затова смятам, че днешния празник е чудесен повод да демонстрираш такива. Сигурна съм, че много от нас ще заменят един празник на жената срещу целогодишно равноправие в професионалната сфера и заплащане, но тъй като засега няма такова предложение от господата, ще се възползваме да отбележим деня си. 

Аз бих искала да поздравя всяка една дама, млада или възрастна, майка, баба или просто забавна леля, която е допринесла със своя дух, колорит, трудолюбие, жизнерадостност и любов към пъстрата палитра в света. Жените имат тази магическа енергия, която поглъща всичката болка около тях и някак успяват да я превърнат в красота и радост.

Точно такава е и моята майка и макар вече да съм голямо "момиче", осми март си остава ден на мама. Помня как правех в училище сгънати от лист картички и писах своите пожелания с частично обърнати букви, които в 90 % в съдържанието си бяха ( "Честит осми март. Обичам те, мамо!"  със слънце в ъгъла) 


Ето защо, тази година реших да отбележа празника именно с един десерт на майка ми и много стара класика за сладкиш "Негърче". Тъй като не е никак политическо коректно, няма да използвам това име, а ще ви разкажа как и защо в нашата семейна книга с рецепти е записан като "Сладкиш на божурчета".

Майка ми приготвя този сладкиш от много години, но винаги го разрязва на малки, перфектни квадрати (ех, този математически мозък нейн, значи) и когато го сервира просто всяко квадратче е с размерите на хапка. Докато си се усетил, си омел половин тава и дебнеш никой да не гледа, да довършиш останалото. Тъй като името й е "Божурка", скоро след това десертът придоби това име, заради специфичното и точно нарязване на малки квадратчета. Е, аз не мога да ги докарам тези фини малки квадрати, затова ги направих по-големи, но затова пък ги украсих с цветчета, които да носят нейното нежно усещане.

Майка ми е най-прекрасната, фина и добра жена на света, носеща ухание на пролет и чувство за неземна топлина, а същевременно в нея гори най-смелото сърце и желание за шоколад, което съм виждала някога.
Каквото и хубаво да кажа за нея, няма да е достатъчно, но поне знам, че десертът ще е такъв. Ще стигне и за вас, ако решите да се почерпите, макар и виртуално, а вие обезателно го направете! 


Ето как да го направите:
2 ч.ч. брашно София мел Класик
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
1 пак. бакпулвер
2-3 с.л. какао  
60 г масло

Заливка:
1/3 ч.ч. какао
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
60 г масло

Това е рецептата на мама, като тя ползва по половин пакетче (от 125 г) от маслото и за блата и заливката, но вие може да сложите и повече, ако искате да бъде още по-вкусно :)
Аз самата направих доза и половина, тъй като тавичката ми бе с по-големи размери (38 см х 25 см). За заливката обаче си спретнах направо двойна доза, защото обичам да има много шоколад (разбирайте - майка ми обича ;)) 

Започвам като разбивам яйцата и захарта на крем, след което добавям прясното мляко.

                     

В купа пресявам сухите съставки и след това ги добавям постепенно, бъркайки с миксера, добавяйки и от мекото масло.

                     

Изсипвам сместа в тава, в която съм сложила хартия за печене на дъното и леко съм намаслила с олио. 
Пъхам да се пече на 160-170 градуса за около половин час.
Готовия блат нарязвам на квадрати (Моят блат се беше поиздул в средата, затова докато беше още горещ, го притиснах леко с ръка, за да го изравня. Така заливката щеше да попие равномерно навсякъде. Внимавайте да не се изгорите все пак

                    

Докато се печеше блатът, направих заливката, като за целта в касерола сложих захарта, водата и какаото и маслото. Загряваме на котлона, докато се разтопят твърдите съставки и получа еднородна смес.

                        

Заливам със соса, като той ще попие чрез прорезите. Тъй като аз направих двойна доза, залях половината вечерта и другата половина на следващия ден, като само леко го загрях отново.


Исках да е малко по-гъст сосът, за да получи този шоколадов вид :) 


Може да заделите малка част и да сиропирате парчетата преди поднасяне ;) 

 

Украсих ги още с малко сметана, като нямах много време за изработка на цветчета, та това се получи. Не съм сигурна, че съм влюбена в резултата, но важното е, че мама го направи, а само това имаше значение тогава. Сега е важно и вие да го харесате и ще мога да спя спокойно :)

И така, преживяхте да стигнете и към края на днешната публикация. Знаете, че обичам да ви давам освен идеи за храна, така и храна за душата, затова и се надявам с моите думи да ви вдъхновявам не само за готвене, но и за различни видове прекрасни  жестове, които може да направим към близките си. За нов поглед към нещата и по-добро и позитивно настроение. Ако смятате, че върша тази работа добре и искате да подкрепите още една жена на днешния ден, може да го направите още сега :)

 

Моето и ваше любимо местенце Lussi's World Of Artcraft е номиниран тази година в цели четири категории в наградите на Blogovoditel!
Благодаря от все сърце за оказаната чест, а сега, както всяка година, ще помоля за вашите гласове и подкрепа, като гласувате за мен на kulinarninagradi.com.
Може да се впишете с фейсбук или една от другите опции и да гласувате за мен в следните категории:
- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/


Ето как става това:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! 

Благодаря ви!  






И накаря с цялото си сърце:
Честит осми март, скъпи дами! 
Честит осми март, мамо! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


8 коментара:

  1. Честит празник,мила Люси!;)И мама да ти е жива и здрава!Бъди все така красива, жизнерадостна,преливаща от красиви и цветни идеи, много, много обичана и щастлива! Целувки и хубав празник,Люси!;)Прекрасна рецепта,любима класика!Прегръщам те! Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марте! Честит празник и на теб! И аз ти пращам много усмивки пожелания за живот, изпълнене с много женски удоволствия :)

      Изтриване
  2. Здравей,Люси опитах се да гласувам,но като се стигне до натискане на "гласувай"в категориите където си ти е скрито и не ми се получава🤔идея как да се справя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и много благодаря за желанието да ме подкрепиш. Мястото за гласуване е точно в началото на всяка категория, има един списък на всички изброени блогове в тази категория. Там трябва да отбележиш с точка, не под самото описание на моя блог, и след като отбележиш с точка, да натиснеш под списъка бутонче "гласувай". Акоима някакъв проблем, моля те изпрати ми скрийншот на пощата, за да мога да го докладвам. Поздрави!

      Изтриване
  3. За блата пише 60гр масло но в описанието за приготвяне не е описано какво е маслото и кога се слага. Моля уточнете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Допълних го. Прибавям го като почна да добавям поетапно от сухите съставки и слагам малко по малко и от мекото масло. Поздрави :)

      Изтриване
  4. Люси,
    чудесна рецепта за празничен повод.Продължавай да твориш, твоите десерти и торти заслужават адмирации.Чудесно представени и снимани са, а рецептите понякога са много лесни, но красиви.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Както винаги си много мила и поощрителна! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...