сряда, 14 март 2018 г.

Бриош / Brioche


Тези дни толкова козунаци ми минаха през ръцете, а Великден дори още не е дошъл. Това не спира българина обаче да си прави генерална репетиция на яденето, което ще прави след по-малко от месец :)
Ех, голяма работа сме. И какво пък. Всеки народ си има проблемите - японците ги тресе през ден, норвежците ходят като вампури в тъмницата, на острова им брулят не само хълмовете, но и ги вали почти целогодишно, а нас, е, нас може много да ни тормозят, като е спорен въпроса, дали сами не се тормозим, но пък поне знаем как да си похапваме :) 

И така, подготвила съм ви толкова голям избор от вкусни рецепти, че в никакъв случай няма да ви кажа да затягате коланите, колкото и да се използва като израз точно за такъв случай. 

Аз ще ви кажа да слагате еластичните гащи, да зашиете една усмивка на лицето и да се насладите на пролетта, както и където ви свари. Мен например вчера ме валя дъжд, пече слънце, духа ме вятър, а и малко градушка намазах. 

 

Но все пак успявах да доловя песните на птичките и получаващите се все повече нюанси на зелено в храстите и тревичката около мен.  Дааа, пролетта определено идва и аз ще я посрещна с една чудесна, отрупана с вкусотии трапеза.
И докато във фейсбук групите почнаха вече да публикуват първите козунаци, то аз ще започна отдалече - с един бриош. Ако не сте правили козунак досега, съветвам ви да започнете с бриоша. Почти същото е, а е по-лесно за приготвяне и ще ви даде нужната увереност да продължите с козунаците.
Бриошът е вид сладък, френски хляб, който се получава с лекота на конци, без да има нужда да го тряскате сто пъти в масата. 


Сестра ми ме научи на него при едно от последните ми гостувания при нея и й обещах, че ще го направя и аз. Даже намерих същите черешки за украса в магазина и го счетох за знак от съдбата. Прибрах се и запретнах ръкави, а след около час на масата ми се охлаждаше вече ето тази красота. Ако искате и вие да го направите, вижте и самата рецепта:)


Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
1/2 кубче жива (20 г) или пак. суха мая (7 г) 
10 мл портокалов ликьор/портокалова вода
3 яйца и един жълтък
70 г меко масло
60 г пудра захар ( мож и повече)
1-2 ванилии
щипка сол

За украса:
захаросани череши
бадеми
захар

Започваме като шупваме маята в леко затопленото мляко с една-две с.л. кристална захар.
През това време пресяваме брашното, а в купата на миксера разбиваме леко две яйца и един жълтък с пудрата захар и ликьора/портокаловата вода. Аз го направих с био сироп от рози, тъй като това имах за доизразходване. Добавяме маята.

                            

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло. 

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

                            

Слагаме го в леко намаслена с олио купа и покриваме с фолио. Слагаме във фурната на 50 градуса и оставяме да удвои обема си.

Когато е готово, изсипваме на плота и оформяме от топка на правоъгълник

                             

След това разделяме тестото на три фитила, които сплитаме на плитка не много стегнато. 
Пъхаме черешки в нея и оставяме да втаса на топло за около 30 минути.

                           

Преди печене намазваме бриоша с малко размито с мляко яйце и поръсваме щедро с кристална захар и бадеми.


Пъхаме да се пече във фурна на 180 градуса за около половин час, като, ако тръгне много да се запича, може да сложите лист фолио отгоре.


Никога не успявам да чакам сладкишите да се охладят напълно преди да ги нападна. Ароматът им е като наркотик, който не ми дава шанс да седна на място и да изчакам. Така и стана тук - бързо зарових пръсти и започнах да късам от горещата му сърцевина.


А отвътре едни конци.......и конци....та цели прежди :) 

            

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

42 коментара:

  1. Люси,
    все още не съм започнала да мисля даже какви козунаци ще приготвя.А ти още сега си готова с рецептите.Хубаво е,че човек от твоя блог може да избере подходяща рецепта за празничен повод, а какво е Великден без козунак и червено яйце.Чудесен козунак се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени :) Майка ми обича козунаци и знам, че и сто да приготвя, пак ще се се изядът. Затова и явно ще ми се наложи да направя толкова до Великден, но поне ще изпробвам всички видове плетки и плънки. Ще се радвам да се отбиваш и дано си харесаш някоя идейка и ти. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Здравей,Люси!Ти си един прекрасен,позитивен и талантлив човек,който непрекъснато ни радва с чудесни рецепти.Много обичам да готвя,правя и твои предложения,и с нетърпение проверявам за новите ти творения в кухнята.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за толкова милите думи по мой адрес! Обещавам - много хубави и интересни рецепти се задават, така че ще се радвам на отзивитите ти в коментарите каквото и да приготвиш! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
    2. Бихте ли ми казали размерът на тавичката?Благодаря

      Изтриване
  3. Люси, с този твой блог наистина ще купувам ластични панталони скоро:) Имам доста пълнозърнесто брашно и ми се иска да го оползотворя. Ако заменя половината от бялото брашно с него, нужни ли са някакви други изменения в рецептата? Мерси много

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, лично аз не бих правила бриош с пълнозърнесто, по-добре го запази за друга рецепта. Имам торта с пълнозърнесто брашно и чудесни бисквитки, които ще харесаш :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Изглежда чудесно! С удоволствие ще се престраша да направя този бриош, при положение че не съм се пробвала с козунаци все още. Искам да попитам дали е възможно да се използва различно от краве прясно мляко, например соево, или няма да се получи ок?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) не съм опитвала за съжаление с такъв вид мляко, но то ядковите млека са си само вода, така че ще стане някак :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Следвах рецептата, като използвах сока от половин портокал. Получи се някак :) много ми хареса :)))

      Изтриване
  5. ЗДРАВЕЙ ЛЮСИ...СТРАХОТНА РЕЦЕПТА ...ИСКАМ ДА Я ПРОБВАМ САМО ДА ПИТАМ СТАВА ЛИ ДА ПОЛЗВАМ ПРЯСНО ИЗЦЕДЕН ПОРТОКАЛОВ СОК ...и може ли да добавя шоколад или стафиди във вътрешността му :) Благодаря предварително... хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Маги :) Мисля, че ще се получи и с тези неща, така че давай :)

      Изтриване
  6. Благодаря ви за подробната рецепта! Според вас какво е максималното количество захар, което може да се добави, за да стане по-сладък, но и да не се изгубят конците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Юле! Аз лично харесвам това количество захар, тъй като отгоре е отрупан с такава, а вътре може да сложиш още толкова пудра, ако решиш, но не мога да гарантирам как ще се отрази, тъй като не съм опитвала. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Ще опитам и ще докладвам :)

      Изтриване
    3. Люска, мила веднага отговарям на запитването преди мен. Аз сложих 130гр. пудра захар и освен, че втасва близо 2 часа нищо друго не се промени. Чудесен стана, поздрави от мен и фамилия(която омете за нула време двете хлебчета).Почерпих и една канадска французойка-жената остана очарована и приятно изненадана, че в бг сайт се предлага френска кухния(което не е странно за мен), та и от нея имаш топли поздрави. Ами, изключително успешна рецепта, аз го правих съссуха мая( като следвам технологията за суха мая) и ми се получи чудесно изпечен, ароматен и вкусен сладък хляб. Успешна рецепта, минава в любими.
      Поздрави Мария
      Тортите за който бях писала още са на" изчакване",и техния ред ще дойде. И пак ще пиша как е минало всичко.
      Прегръдки

      Изтриване
    4. Много се радвам, Маре! Продължавай с готвенето и ..докладването :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Страхотен е!
    Така ме изкушаваш, но аз правя козунаци само за празника, не преди това, затова ще чакам да дойде момента:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, у дома се правят много преди и много след празниците, защото никога не са ни много :) Да ти е сладко и сполучливо готвенето и на теб!

      Изтриване
  8. Добър ден Люси, поздравления за всичките усилия които полагаш и не спираш да ни радваш с невероятния си талант и си винаги ни изненадваш с прекрасните си рецепти!Искам да попитам дали ще се получи, ако към тази рецепта за бриош добава този крем http://lussisworldofartcraft.blogspot.com.es/2013/12/cream-filled-donuts.html както ти си направила само,че с тесто за козунак! Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Не съм опитвала да го пълня с крем, но ще опитам и ще ти кажа :) А пък ако ти ме изпревариш - сподели :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. Здравей Люси, страхотна си/ както ти така и всяка ъвоя рецепта! Искам да попитам с какво мога да заменя портокаловата вода, защото не знам от къде мога да я закупя! Също ттака ще се получи ли ако разточа на кора тестото към бриоша добавя шоколад нутела и навия на руло, ще стане ли на конци и ще се изпече ли добре? Благодаря предварително! Поздрави и много целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани :) Може да ползваш есенция, портокалова кора или сок. Що се отнася до плънката, може да ползваш такава - няма да има проблем да се изпече. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Може и лимон да ползваш.Истинския вкус на козунака идва от настърганата лимонова коричка и ванилията.Защо някъде ползват портокал не разбирам? Може би нямат лимони.

      Изтриване
  10. При мен нищо не се получи! Страшно много се разочаровах от себе си, още повече, че при правенето на сместа, точно преди да добавя брашното, разсипах всичко на пода, по себе си, по хладилника..реших, че няма да се предам, тъй като нашите имаха годишнина и исках да ги зарадвам с нещо... Започнах наново, използвах суха мая-и нищо. Про втасването изобщо не се наду, чаках, чакахх.. И накрая просто го мушнах във фурната, нямах избор. И отново нищо, минаха 40 мин, изпече си се, разрязохме го-тиклав, тиклав,изобщо не се беше надул-отново.. Поне имаше пица за вечеря, не се надявахме само на това..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Съжалявам да науча за неуспехите ти, но всеки ги има, пък понякога са като паранормално явление - чудиш се каква може да е причината. Аз като разлея едно-две неща или счупя нещо, направо го приемам като знак, че не бива да готвя и изключвам печката. Е, не винаги, но съм се убедила, че и насила хубост не става. Понякога човек трябва да си почине, защото цялото напрежение влага в ястието и накрая нищо не се получава. Надявам се все пак пицата да е била достатъчна за да замаже положението, а пък време за бриош винаги ще има. Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
    2. Нещо с маята е проблема.или е била старичка.също така топлината в стаята е важна и веднага го слагаш във топла фурна докато фтасва.

      Изтриване
  11. Люси , в продуктите пише "3 яйца + 1 жълтък " , а в приготвянето "2 яйца + жълтък " . Третото яйце за намазването ли се използва , защото ми се струва много ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, здравей :) Точно така, ползвам го за намазване. Може да си отделиш само жълтъка и да ползваш белтъка за друго, но лично аз си разбивам цялото яйце, вместо да се занимавам с търсене на приложение на един белтък :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Люско, нещо ми стана навик да го забърквам всяка седмица, за католическия Великден го правих, сега за християнския в два поредни дни, само с ароматите експериментирам(единия път с розова вода, после с порткалови цветчета, после с бренди) и маята ми е суха. Нямам думи как мирише цялата къща докато се пече. Желязна рецепта, без провал 4 пъти, и естествено с повече захар както писах в предния ми коментар.
    И тортите направих-дето те бях питала за тях, пък и целувките с крем. Абе готвиме си с тебе:)
    Жива и здрава, продължавай все така, че голямо си ми вдъхновение.
    Прегръдки топли. Марето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маре, така е с този бриош, признавам си, голяма страст е! Радвам се, че тие харесал и си се впуснала в експерименти! Прегръдки и весело посрещане на празника!

      Изтриване
  13. Изключително сполучлив! Страхотен! Благодаря Люси 🌷🍀😚Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте Люси!Винаги се радвам да видя Вашите кулинарни изкушения!С удоволствие гласувах за Вас.Желая Ви успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Ниа <3 За мен значи много жеста, както и думите ти! прегръдки!

      Изтриване
  15. Татяна Георгиева19 април 2019 г. в 19:58

    Благодаря Ви за прекрасната рецепта.Направих го, но с пълнеж мармалад от сини сливи. ПРЕКРАСЕН Е!

    ОтговорИзтриване
  16. Как така захарта,поръсена отгоре не се разтапя при печенето, а си остава на кристали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би това, че слагам фолио ми помага или просто е от марката на захарта :) Не мога да кажа със сигурност. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. Здравейте, черешите могат ли да се заменят със стафиди, както и портокаловият ликьор с портокалови корички?

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте,днес попаднах на страницата ви, а за събота си бях наумил да правя козунаци, та реших да пробвам вашата рецепта. Ще пиша какво се е получило. Понеже с много захар в тестото, то става тежко и не се изпича добре, към вашата захар в рецептата ще добавя подсладено кондензирано мляко. Ползвал съм го и при други рецепти и се получава супер пухкав козунак. Надявам се и с вашата рецепта да се стане такъв.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделите резултата, Красимир :)

      Изтриване
    2. Благодаря за рецептата, стана много вкусен. Добавих към вашата рецепта 5 с.л. подсладено кондензирано мляко и около 150г брашно, заради млякото.Качих снимка в групата "Добрата кухня" във фейсбук.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...