събота, 24 февруари 2018 г.

Унгарска торта с ром и кафе Риго Янчи / Rigó Jancsi cake - Mocha Layer Cake with Chocolate-Rum Cream



Ако има човек, на който съм посветила най-много торти в блога - това е моята сестра. Макар и далеч от мен, всяка година отбелязвам нейния рожден ден като старателно избирам торта, която ще я впечатли и ще й бъде по вкуса - както на външен вид, така и на хапване. 

Ето, че този ден отново дойде и аз ще спазя своята традиция да й посветя една торта и една публикация, в която да изкажа радостта си, че имам честта да я наричам моя сестра и най-добър приятел.


Ако следите блога ми от самото начало, вече са ви познати предишните торти, които й посветих : Тортата с водка, торта "Сахер", торта "Египет" и тортата с тъмна бира (някакъв алкохолен модел забелязвате тук, който не е случаен) , както и един специален, забавен пост за нашите взаимоотношения в картинки : ) 



Интересното е, че колкото и голям майстор да съм в сладките неща, сестра ми отново успя да забърка най-чудния сладкиш - моят племенник, който стопля сърцето ми с всяка малка негова бебешка проява - като например тук, когато не ми даваше да си опаковам куфара, като се покатери върху него и се сгуши.












А, аз си мислех, че съм благословена само с нейното присъствие?!
Е, вече щастието ми е пълно и макар животът на никой да не е лесен или безпроблемен, ако не сме доволни от това, което имаме, няма да сме щастливи никога.
Ето защо и всяка година си припомням колко голям плюс е да имаш сестричка, която те обича, подкрепя, дразни, клюкарства и споделя успехите и притесненията си с теб, която макар и на хиляди километри е пак най-близкият приятел, който една жена може да има и най-взискателният критик към това, което заслужаваш от живота! 


И така....
Скъпа сестричке, 
Честит рожден ден!
Бъди жива и здрава, много обичана и щастлива!
Нека дните ти са изпълнени с възможности, успехи, радостни мигове и много прегръдки и целувки от любимите ти хора!
Пътувай по света, яж вкусна храна, носи красиви дрехи и вдишвай дълбоко от чистия въздух в планините и морето, изпълвайки душата и сърцето ти със спокойствие и благодат!
Нека в ежедневието да намираш все повече радост с годините, а в проблемите - по-малко причини за грижи!
Пръгръщам те толкова силно, че да се усещаш като газена след азиатски масаж и ти изпращам безброй целувки, които да имаш и за черни дни! 

Обичам те! 



Специално за теб, изнамерих тази уникална унгарска торта, която е с нежно ухание на кафе, най-вкусния и пухкав шоколадов мус, който съм опитвала и изключително сочни, сиропирани блатове с ром, който ти ми донесе от Доминиканската република!


Надявам се и на вас, моите читатели да се хареса, като от сега казвам, тази торта захвърли предишната ми любима торта "Монте", в десета глуха.  И макар такива торти с мус да има много, в тази се влюбих повече, отколкото всяка друга до сега - наистина е различна и искрено споделям, че получи най-високите оценки за торта, която съм получавала досега.

Ще ви разкажа всичко за нея, както и откъде идва странното й име, но първо, нека да ви кажа, как да си я направите :) 

Необходими продукти;
За блата:
3 яйца
2/3 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
2-3 с.л. олио
3 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. нес кафе
1 ванилия
щипка сол


За крема:
500 мл сметана
200 мл прясно мляко
100 г масло
1/4 ч.ч. захар
50 мл тъмен ром
5 бр. шоколад

За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. тъмен ром

Както винаги, обичам да приготвям тортите вечер, преди лягане, защото ще стегнат за вечерта, ще поемат вкусовете и ще ми остане само украсяването (пък и то няма много време кога да правиш торта по друго време :))
Разделям белтъци от жълтъци и разбивам белтъците със солта и захарта на твърд сняг.

     

През това време в купа, с лъжица или телена бъркалка, разбърквам жълтъците с какаото, кафето и олиото на паста. Прибавям и една-две лъжици от битите белтъци, ако ми е много сухо, колкото да ми помогне да го разбия на крем.
  
                                             
След това постепенно смесвам жълтъчената и белтъчената смес, на ниска степен с миксера, след което изключвам и, пресявайки на ръка, интегрирам постепенно и брашното с бакпулвера, разбърквайки бавно и внимателно сместа.

                            

Така получената шоколадова смес слагам в тавичка с диаметър 24 см. да се пече на 160 градуса с обдухване за около 30-40 минути.
Получаваме пухкав, какаов пандишпан, който оставяме да се охлади постепенно, първо на отворената врата на фурната, а после и на плота.
След като се охлади, изваждам от формата и поставям в чиния с похлупак за през нощта.  


Докато блатът ни се пече, си правя и крема, който става за същото време.    
В подходящ съд слагам да се загрее сметаната, млякото, маслото и захарта, докато тръгнат да завират.


                    

След това дърпам от огъня и добавям шоколадите, като аз ползвах два шоколадови кувертюра, един черен, един млечен и един млечен с малки парченца лешници, всички по 100 г.
Разбърквам с телена бъркалка, докато се разтворят в крема, и оставям крема за вечерта да стегне на стайна температура, под похлупак.



Може да направите сиропа предварително или преди сиропиране, но аз имам винаги готов в хладилника, тъй като ползвам често.
За целта в касерола карамелизирайте захарта до кехлибарен цвят, а след това внимателно изсипете водата и оставете на ниска степен, за да може карамелът да се разтвори в нея. Овкусете с рома и оставете за вечерта да изстине на съседния котлон :)

На следващия ден, разрязвам блата на две с помощта на голям нож и поставям едната част във форма с махащи се стени със същите размери.
Сиропирам обилно със сиропа, като поливам щедро и с още ром, тъй като този е много хубав и искам да се усеща :)

                      

Стегналия в тенджерата крем разбивам за няколко минути с миксер, докато стане пухкав и добавям постепенно от рома, като може да сложите и още аромат на кафе, ако искате да го засилите, тъй като той не се усеща толкова.
Изсипвам целия крем върху блата, изравнявам, 

                           

и завършвам с втората част на блата, който сиропирам също доста богато :)


Пъхам тортата в хладилника за около час, след което изваждам от формата и украсявам със заливка от ганаш.


Рецепта за ганаш имам на много места в блога и няма да я пиша отново ( може да видите тук или в други рецепти), но оставям украсата по-семпла, макар и празнична с тези живи цветя.


По принцип, тази торта се прави в правоъгълна форма и се реже на пасти, но аз бях твърдо решена да я превърна в празнична торта за рождения ден на сестра ми, която да изглежда точно така. Бях хвърлила око на това унгарско изкушение от години, и сега, когато забелязвам, че сестричката ми си пада по богати на крем торти, но все така носещи изкусителни ухания и аромати, реших, че е време да ви запозная с десерта Риго Янчи.


Той е кръстен на известен унгарски цигулар, който пленил сърцето на съпругата на белгийския принц - Клара Уорд през 1896 година в Париж. Както си били на вечеря с принца- завалия, Клара се влюбила в музиката на Риго и скоро след това се оженила за него, като се смята, че десертът е създаден, вдъхновен от тяхната история.

Вие знаете, че съм романтична натура, която обича истории (като гледаш колко са ми дълги публикациите), и още повече - вкусните десерти.


Той е точно такъв и вие ще се влюбите в него от първата хапка:
Пухкав, сочен, ароматен, въздушен, плътен, шоколадов......



Определено торта, която няма да забравите :)



А аз няма да забравя да кажа още веднъж:
Честит рожден ден, Мими! <3

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


 

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 





49 коментара:

  1. О, да...
    Правила съм тази торта преди години, видях я в блога на Вероника - http://thegingercookies.blogspot.bg/2011/11/rigo-jancsi.html, чудесна е!
    Чудесна си и ти, и тази твоя обич към сестричката, лееекинко завиждам за тази връзка, чудесно е, когато най-близък роднина ти е и приятел!
    Да ти е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весичка! не знаех, че някой е правил този десерт, сега ще погледна резептата, тъкмо ще видя как му казват, че аз не знаех как да го преведа :) Поздрави и много прегръдки за теб!

      Изтриване
  2. Люси,благодаря за чудесната идея ! Непременно ще се възползвам, скоро имаме семеен повод.Интересно ми е, обаче, защо си добавила към оригиналната рецепта прясното мляко в крема ? Може би, така той става по - лек за консумация ? Но успява ли да се сгъсти достатъчно, за да не се разпадне тортата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и благодаря :) Да, исках да опитам да направя муса по-лек и различен от типичния и мога да кажа, че съм изключително довона от резултата. Няма проблем за сгъстяването, все пак имаме и масло, така че всичко е точно :) Поздрави!

      Изтриване
  3. може ли рома да се замести с нещо друго

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може..с есенция ром или просто някакъв компот и течност, която според вас ще се комбинира добре с другите вкусове :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Kakto vinagi mngo sladka I trogatelna statiq Bebe. Blahodarq ti ot surce 4e te ima 😘 Mimata

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна рецепта, оригинално поднесена. Ще почна да следя сайта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена ;) Ще се радвам да споделяш отзиви за рецепти :)

      Изтриване
  6. Още не съм я направила..,но усещам вече ароматите...и преглъщам...Страхотна!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна торта, Люси!
    Сестра ти е сладурана като теб. Жива и здрава да е рожденичката! Все така да сте си всичко една за друга и нека щастието ви е спътник в живота.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Люси ...
    Както винаги страхотна рецепта ...
    Само искам да попитам с какво мога да заместя алкохола ... може ли с пр. мляко ... ?
    Благодаря предварително
    Поздрави и весел празник ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Маги! Може да ползваш есенция или просто да ползваш някакъв компот от череши или вишни, който ще бъде по-ароматен и ще се съчетае добре с шоколада. Поздрави!

      Изтриване
  9. Прекрасна торта, Люси!
    Поздравления за теб и твоята сестра! Бъдете все така чаровни, усмихнати и обичащи се!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Може ли да заменим рома с друга напитка, която не съдържа акохол?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да ползвате есенция ром или да ползвате някаква друга ароматна напитка - сок или компот, който да ви се съчетава добре с шоколад :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Люси,
    да ти е жива и здрава рожденничката.Чудесна торта за прекрасен повод.Наздраве !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Радвам се, че намина да споделиш празника ни! Прегръдки!

      Изтриване
  12. Здравейте, искам да попитам сметаната, в рецептата млечна ли е или подсладена сладкарска сметана, благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) ползвам растителна сметана на Мегле( неподсладена), но може да ползвате и животинска. Поздрави!

      Изтриване
  13. Честит Празник!Страхотна е,Люси,мусът е превъзходен!Днес ще зарадвам близките си с тази забележителна торта!:)Благодаря за споделената рецепта,както винаги-успех от първия път с твоите описания и постъпкови снимки!Весело посрещане,прегръдки и сърдечни благодарности!:))

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте! Два пъти правя този крем, но не се получава :( От друга рецепта за торта съм правила подобен крем, но само сметана и шоколад. Ако това са снимки от вашата торта, МОЛЯ споделете как сте приготвили този крем и къде греша АЗ. Благодаря Ви!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Анонимен! Много неприятно когато някоя рецепта ни се опъва, но се случва на всеки. Разбира се, че снимките са мои, като вече имаше хора, които направиха тортата и споделиха същите отлични резултати. Определено има някаква "грешка" при вас, но може да касае и качеството на използваните продукти или нещо друго. Не сте споделили подробно какъв е проблема и мога само да гадая. Насреща съм, ако мога да помогна. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Люси, имах голямо желание да направя тази торта, но кремът не се получава два пъти вече. Дори след престой една нощ, той остава рядък като вода и не се сгъстява, къде би могъл да е проблема. Използвах сметана UHT на Лидл 500 гр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей:) Кремът бе тестван вече от други чиататели няма грешка в рецептата, така че определно има проблем с някои от продуктите при теб,. не съм ползвала тази сметана от Лидл, но лично аз бих я сменила. Аз ползвах тази на Mегле - http://www.wabel.com/sites/all/custom/resources/product/300/24318/CP%20unsweetened.PNG
      Прибери го и в хладилниака за вечерта, за да си сигурна, че ще стегне. Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравейте, Люси,
    Благодаря Ви за страхотната рецепта. Доколкото разбирам, вторият блат се сиропира след като се постави върху крема - бихте ли потвърдили дали е така, и ако да, няма ли опасност сиропът да стигне до крема и да го разтече? Много Ви благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Да, сиропирам го после,цно няма проблем. Усеща се, кога му е достатъчно без да пропива твърде много, пък и при мен кремът бе достатъчно плътен, за да не създава проблем. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Много благодаря. Хубава вечер!

      Изтриване
  18. Бърза, лесна, вкусна тортичка стана Люска. Забърках я ей така от любопитство, разнежена от милото послание към сестра ти и приказната история около създаването на рецептата. Вместо захар обаче сложих стивия, едва ли има разлика от оригинала. Очарована съм от ентусиязама ти, върна ме в кухнята след дълъг застой. От две седмици готвим заедно и те споменаваме с добро:) Много успешни рецепти. Нямам провал до момента. Браво слънчево момиче, вдъхновяваш ме.
    Топли прегръдки. Марето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, Маре! И ти ме трогна с думите ти! Радвам се, че ентусизмът ми те е заразил и не спирай да твориш в кухнята - вкусният сезон едва започва! Прегръдки и много сърдечни поздрави!

      Изтриване
  19. Люси ,здравей! Преди да си кажа проблема е редно да кажа,че съм влюбена в тортите ти и начина, по който ги презентираш. От доста време правя торти само по твои рецепти и до момента не съм имала проблем,но днес и това се случи. Кофти е , че пиша заради проблем, а не за да те похваля, но ще се се опитам да съчетая и двете!Моя скъпа приятелка има рожден ден утре и реших,че това ще е идеалната торта за нея, но имам проблем с крема.Не иска да стяга!Спазила съм рецептата ти като количество и нямам идея защо така се получи.Има ли вариант да се оправи или трябва да преглътна петте шоколада и сметаната(буквално мога да ги изпия ;) )?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси :) Пиша ти веднага, тъй като виждам, че ситуацията е спешна :) не знам кога си започнала тортата, но както виждаш, аз съм написала "..и оставям крема за вечерта да стегне на стайна температура, под похлупак." Както виждаш такова количество крем си трябва време да се охлади постепенно и затова го оставям да стегне за цялата нощ. Температурата в стаята пада и крема се охлажда, без да замръзва, както е в хладилника. Няма как твърд шоколад, или пък цели пет в случая, да не се стегнат след като се охладят :) дай им време и всичко ще е наред. :) Понякога просто ни се иска да стаен по-бързо отколкото е възможно :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  20. Благодаря за бързия отговор!Днес криза няма,крема наистина стегна през нощта и всичко е наред ;).Винаги се оказваш права...;)

    ОтговорИзтриване
  21. Даниела Николаева25 февруари 2019 г. в 20:47

    Здравей, Люси! Би ли споделила каква сметана ползваш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дани! Ползвам растителна или животинска сметана, която става и за разбиване, тъй като има растителна, която е само за готвене :) не е нужно да е подсладена, но и да е, няма да е чак толкова по-сладко :) Поздрави!

      Изтриване
  22. Може ли да ползвам заквасена сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Мисля,че ще има малка разлика във вкуса, но не би трябвало да има проблем. Аз лично не бих променяла този крем - прекрасен е! Поздрави :)

      Изтриване
  23. Здравей,Люси. Крема за тортата почти не стегна,сега е в хладилник да видя дали.ще стегне,нз на какво се дължи,не е мн сложно,че да съм объркала нещо...според теб защо ли ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! За цяла вечер не стегна въобще? Това е странно, наистина го прибери в хладилника тогава, но не би трябвало да има проблем с него. Има достатъчно стягащ елемент ( 500 г шоколад), който освен, ако не е някакъв извънземен шоколад, няма как да не стегне :) Често се получава объркване с този крем, защото хората очакват позната консистенция, но истината е, че трябва да е като маргарин - мазен и мек, може и да е по-течен, но трябва да се охлади добре, за да може като се разбие с миксера да бухне от сметана. това е всичко :) Поздрави и успех!

      Изтриване
  24. След няколко часа стегна в хладилника,стани супер като го разбих,но пък имам само един блат ,че нещо пандишпана не се получи 🤣 Следващия път. Благодаря за рецептите... правила съм доста от твоите,но някой път като за човек,който не познава съвсем добре тънкостине на сладкарството имам и доста импровизации и несполуки. Целувки и те следя с удоволснвие 👌👌👍👍😊

    ОтговорИзтриване
  25. Привет Люси, искам да попитам възможно ли е да се направи с три блата т.с. да сложа и един в средата? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  26. Колко сметана и колко шоколад ще са необходими за ганаша?Дали ще са достатъчни 100 мл. и 100гр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, за заливка на тортата са достатъчни. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...