сряда, 24 януари 2018 г.

Сладки "Балеринки" / Ballerina cookies



Не знам защо, но когато съм в магазина и пазарувам за продукти, много често окото ми хващат някакви съвсем обикновени вкусотийки като курабийки, соленки, ореховки и други дребни сладки. Поглеждам ги и си казвам - защо никога не си приготвям такива неща, а все някакви пищни, големи сладкиши?!

Сигурна съм, че една от причината  е, че в по-големите проекти има повече поле за изява, но все пак, понякога просто ми се иска да си хапна от така познатите,макар и  скромни вкусове на детството. 

Осъзнавайки това, често грабвам пакет от недотам качествените бисквити и вафли и засрамено ги пъхам в количката, молейки се някой да не забележи, че точно Аз си купувам готови сладкиши. Ето защо, част от новогодишните ми обещания е, да се науча да правя повече от тези вкусни малки удоволствия, като си написах списък с рецепти от детството, които макар и доста семпли на вид, носят онова незабравимо ухание на домашно приготвени благинки, които надушваш още в коридора, преди да си стоварил ученическата раница на земята.

Помните ли ги? Мекички, тиганички, курабийки, маселнки, локумки, сухи пасти и тригунки.

Каквото и да беше, от кухнята се носеше аромата на топла захар, горещо олио,  разтопено масло, лимонова кора или ванилия. 

Една от тези вкусотии е днешната рецепта за сладки "Балеринки".



Тези обикновени сладки са толкова вкусни, че неусетно ще посегнете за втора, веднъж почувствали разтопяващите се кристалчета на езика си и нежната текстура на тестото.
Най-хубавото е, че са много лесни за правене. Толкова лесни, че като нищо може да включите и малките помощници у дома. После си направете един чай и седнете да се насладите на приказката, която сте създали заедно. А ето кака става:


Необходими продукти:
250 г фина извара ( аз ползвах рикота)
100 г краве масло
10 г бакпулвер
1 ванилия
захар за овалване


                   

От всички продукти ( без захарта) омесвам тесто, като аз го правя на миксера. Трябва да получим меко, леко лепнещо тесто.
Опаковам го в стреч фолио и прибирам за около половин-един час в хладилника да стегне.

                     

След това разточвам на тънка кора ( не прекалено, няма нужда да четем през нея) и изрязваме кръгове с чаша.


Овалваме кръгчетата в кристална захар, като 


превивам веднъж по средата, а след това още веднъж.


Така получените мидички ( или балеринки както още им казват) редим върху хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване за 20 минути.


Е, една рецепта отпадна от списъка, остават още 20 :) 
А кой е вкусът на вашето детство?


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


25 коментара:

  1. Kam zaharta přidáváme kabelka i pak e ovalvame.Stavat razkoshni

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинете не разбрах какво прибавяте.

      Изтриване
  2. Какво е това-кабелка???

    ОтговорИзтриване
  3. Сигурно КАНЕЛА има в предвид :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Люси, не си единствената ”засрамена” в магазина. Но понякога е по-лесно. А нищо не може да се сравни с бабините локумки и курабии, мамините сладки охлювчета и солени пръчици. Знаеш ли и аз обещавам да от тази година да си ги приготвям вкъщи, рецепти много, но ще те следя и теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ане :) Споделяй ако имаш някоя таква тайна рецепта, иначе аз действам по списък :) Ще ги наготвя всички вкусни "спомени". Прегръдки!

      Изтриване
    2. Кошничките с крем и малки пъстри цветчета шприцовани отгоре-много ги обичах!😊

      Изтриване
  5. Моят спомен е орехчета с един светло кафеникав крем... или меденки с конфитюр

    ОтговорИзтриване
  6. Направих ги вчера, но захарта се стопи при печенето и не станаха балеринките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Хриси! Как така се е стопила захарта, странно? Седващия път намали фурната малко, ако е така, може би е по-силна. Поздрави от сърце.

      Изтриване
  7. Здравей, Люси! Много апетитно изглеждат тези балеринки. Чудя се дали ако заменя маслото с олио, ще се получи поне подеобен ефект. Как мислиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Препоръчвам ти да го замениш по-скоро с мас. Те правят сладките по-крехки и фини, отколкото олиото, но пък със сигурност ще стане и с олио, просто няма да са толкова пърхави като текстура.

      Изтриване
  8. Чудесни са,определено ще ги направя,обичам още и масленки,меденки,орехови...окаоах се вече ::-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! И аз така..и се надявам скоро да мога да покажа всичките в блога :)

      Изтриване
  9. Страхотни са ,Люси,благодаря,че ми припомни тези чудесни сладки!Правила съм ги също с Крема-сирене,тестото е много приятно и лесно за обработване,при нас им казваме ,заради сравнението с датските маслени бисквити в метални кутии,които някога се продаваха само в специални магазини.Но е още по-хубаво,защото приличат наистина на полички:)Хубаво е да се знаят рецептите на баба и мама,нека младите хора ги научат,няма нищо по-добро от домашно направеното:)Лесно и с малко продукти-Благодаря,Люси,чакаме новите ти предложения:)Знам,че при теб ще открия познати и любими рецепти,може би в друг вариант,но коя от коя по-сполучливи:)Прегръдки и адмирации за всичко,което ни показваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гени :) радвам се,че ти е харесала и тази рецепта и ми писа. За мен е голямо удоволствие когато наминаваш. Поздрави и ти желая усмихната седмица!

      Изтриване
  10. Привет,вече за втори път ги правя, стават разкошни. Дори пробвах в половината захар да сложа канела - също много приятни се получават. Страхотна и лесна рецепта, определено ми стана любима.

    Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, че сподели отзиви, Цвети! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  11. Здравейте, маслото на стайна температура или разтопено?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Миглена! На стайна температура. Поздрави!

      Изтриване
  12. Здравей, Люси. Искам да те питам може ли маслото да се замени с домашна мас. Знам, че при някои печива е много удачно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Да, мисля, че ще може и тук :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравей, Люси! Сладките хубави ли са на другия ден? Овлажнява ли се захарта?
    Поздрави! Валентина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Валентина! Сладките са идеални с дни наред. Не са толкаво меки на допир, но когато ги ядеш се топят в устата. Захарта не се овлажнява и наистина са чудесни, ако търсиш трайни сладки :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...