петък, 24 март 2017 г.

Пасти "Витоша" / Vitosha cake


Съвсем наскоро с бабетката излязохме пак да пием нашето традицонно кафе в сладкарница или както си го казваме "баба-внучка парти". Харесва ми, когато остава в града за през зимата, макар че нея хич не я свърта и едвам чака да се позатопли и да се качи на село, в нейната хубава, спретната къщурка, която винаги ухае на нещо вкусно.  
Докато се опитваше подробно да ми обясни как бъдещето на Земята зависи от чакащия я е за засаждане разсад и как същия ден се е била успала толкова жестоко, че е станала ЧАК в шест без петнайсет, аз с умиление разглеждах милото и бабшеко личице, покрито почти наполовина от огромните й очила.
 Всеки миг с нея ми е толкова ценен, тъй като не отдавна срещу мен седяха и  двамта с дядо ми. Те си падаха много по сладичкото, та винаги кафе се пиеше по сладкарниците и може би от там и невероятната ми любов към вкусотийте, които красяха витрините. 


Може би от носталгия по това прекрасно време, когато бях малка и  най-вкусното нещо беше да хапна скаличка, паста "Витоша" или просто да ръфам някоя мека бишкота, докато щъкам насам-натам в заведенеито, в очакването на "натоварния" ми ден, изпълнен с разходки и следобени дрямки в компанията на баба и дядо, реших да извадя наяве този малко позабравен десерт : пасти "Витоша".
Да си призная, разгледах рецептите в нета и нито една не ми отговаряше изцяло на вкуса, който помнех, а може би е било така само в нашия град. Затова и ги напарвих по Люсенски или както аз си знам най-добре. Станаха просто невероятни! 


А ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
За един блат:
5 бр. яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно ( или 3 с.л. брашно и 2 с.л. какао за кафявия) 

За крема:
250 г меко масло
200 мл бита сладка сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. млени фъстъци ( орехи)
2 с.л. какао
1 ванилия

За заливка: шоколадов ганаш ( рецепта по-надолу) 
кокосови стърготини

Помня, че блатовтее бяха много пухкави, затова и реших да се доверя на добрия стар пандишпан. Реших да направя един бял и един кафяв блат, като вие може да изберете и само един цвят.
За пандишпана разделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме белтъците със захрата на сняг, 


 а след тов априбавяме един по един жълтъците.
Изключваме миксера и започваме да прибавяме брашното на ръка, пресявайки,


докато разбиваме с бъркалка и се интегрира добре в сместа, която е важно да остане въздушна. Дадените продукти са за един блат с размери на тавата 34см х 24 см.


За кафявия блат единствено заместваме две супени лъжици от брашното с толкова какао. Разпределяме сместа в тава, застлана с хартия за печене и леко намаслена. Печем на 150 градуса с обдухване, докато порозовее.

                     

Охлаждането трябва да стане постепенно, за да не спаднат блатовете.
След като са охладени, разрязвам блатовте по дължина на половина.


Приготвяне на крема: Разбиваме макото масло с пудра захар на крем, 


а след тов априбавяме какаото, ванилията и млените ядки. Аз ползвах микс орехи и фъстъци, но определено фъстъците тук са важен елемент за класическия вкус на десерта.
Накаря прибваме 200 мл бита сладка сметана. Тя ще напарви крема малко по-мек и пухкав. 
Намазваме с крема всички блатове, като редуваме бял - кафяв.

                    

Заделям една част от крема за слепване на парчетата след рязане. Първо обаче трябва да приберем десерта да стегне в хладилника за няколко часа, за да ни е по-лесен за рязане.
Снимка от "Къкрещо гърненце" 


Опитах се първоначално да го напарвя с целия десерт, като следвах схемата от блога на Вили тук, но не беше никак лесно ( тук няма да лъжа).

Затова реших, че ще е по-лесно да го разрежа на половина и определно така стана фасулска работа.
Слепих двете половини с предварително заделения, крем, като го бях оставила малко да се отпусне на стайна температура.



Ако кремът не ви стигне да измажете десерт отвън, винаги може да нанесете един тънък пласт бита сметана и да го пъхнете в хладилника за няколко минути да стегне.
През това време си направте ганаша, като рецепта за него има на много места в блога, но можете да погледнете този тук.  


Заливам с него охладения десерт и поръсвам с кокосови стърготини.
Тъй като кремът е на маслена основа, е хубаво да държим този десерт на стайна температура, за да бъде наистина мек крема или да го оставяме за един час извън хладилника преди сервиране, за да се поотпусне.



Ето това вече наистина е вкусът на моето детство! 
Прекрасен, пухкав и най-вече - домашен. 
Ние с баба си го хапнахме на следващия ден с кафето и седмицата ни стана още по-сладка, тъй като беше повод както за още една среща, така и за няколко вкусни спомени :) 

Ако моите рецепти ви харесватискам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:

- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 

Сладък уикенд, пряители-читатели! 

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


четвъртък, 23 март 2017 г.

Бирени гъби / Beer Butter Mushrooms


Ех, това слънце! Как ни припомня, че е време за бира. Обаче трябва и да се яде и макар бирата да е идеалната за течна диета, тъй като има хранителни качества (а бе знам, че не е баш така, но нека го приемем в случая, че не е никак лоша идея), реших да си хапна точно това за вечеря снощи. 
Едни бирени гъби и халба от разхлаждащата напитка ми бяха достатъчни да заситят глада ми, пък стават толкова бързо, което ги прави повече от идеална рецепта за през седмицата. 


Но преди да преминем към елементарното й изпълнение, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


А ето и рецептата:
Необходими продукти:
4 ч.ч. нарязани гъби печурки 
2-3 с.л. масло
1 ч.ч. бира 
1 с.л. мащерка сол/пипер
малко пресен магданоз


 Започвам като в малко масло запържвам гъбите, докато придобият прекрасен кафяв загар.

                     

Прибавяме бирата и оставяме да покъкрят в нея, докато течността се изпари. Овкусяваме с подправките....


и поднасяме с малко накълцан пресен магданоз за свежест. 
Ами това от мен за днес...утре сложете панталони с ластик, че ще има десерт :) 
Усмихнат ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 22 март 2017 г.

Златен ябълков пирог / Apple pierogi (Russian apple pie)



Пролетта е тук! Файнали! Ако не бяха изборите тази седмица, щях да кажа, че най-сетне се вижда краят на мрачното и подтискащо време, но предвид кандидатите, мога да кажа това само за зимата. 


Решена обаче да взимам от живота всеки хубав ден и да го изживявам пълноценно, повечето слънце и по-дълъг ден са ми засега достатъчни да задържам сравнително задоволително ниво на позитивизъм през деня. 

Даже започнах и подготвящата ме за лятото спортна програма, макар и за момента само да наподобява на това, тъй като стигам до началото на упражненията, които почти винаги започват с "легнете на пода" и се събуждам 20 минути по-късно. 

Както и да е, няма да издребнявам, понякога мотивацията за започване е половината процес :)  




Докато се опитвам да се отърва от някои зимни, тъмни мисли, с повече слънце и ухание на лалета, реших да се отърва и от няколко зимни ябълки, които застояваха в купата и спретнах ето този ябълков пирог. 
Отдавна се бях нагледала на тази плетеница и предвид предстоящите празници, реших, че ще е добре да си поекспериментирам малко с тестото за загрявка.
Оказа се по-лесно, отколкото ми изглеждаше на снимките, а вкусът на сладкиша беше в пъти по-хубав, отколкото си мислех, че едни обикновени ябълки могат да направят. 

Тестото е изключително меко и ароматно, чудесно е за кифлички, а плънката тук може да бъде от най-различни плодове, а защо не и ядки. 

Такава вкусотия не е за отлагане! 


И така, преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
600 г брашно
250 мл прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. олио
1/2 кубче жива мая
1 яйце
щипка сол

За плънката:
2-3 ябълки
захар 
канела
лимонов сок

Започваме като разтваряме маята в леко затопленото мляко, в което сме прибавили и захарта. Оставяме маята да шупне на топло. През това време пресяваме брашното, правим кладенче и прибавяме солта, яйцето и олиото. След това прибавяме и шупналата мая.


Замесваме меко, нелепнещо тесто и оставяме в намаслен съд, покрит с кърпа, да втаса на топло.
След това разделяме тестото на две части.

                       

Разточваме и двете теста на кора в овална форма с дебелина около 8 мм. Поставяме първата в тавата, в която ще печем.


Разпределяме отгоре плънката, която представлява на ситно нарязани парченца ябълки, смесени със захарта, лимоновия сок, малко канела, а защо не и млени орехи :)


Втората кора нарязвам по средата на ленти с дебелина около сантиметър. Започвам отдолу нагоре - взимам втората лента от долу нагоре и промушквам през първата. Хващаме третата лента и промушкваме през образувалата се "бримка" и продължаваме така докрай.
Наистина процесът прилича много на плетенето с прежда, така че и да ви изглежда сложно, не се плашете. Веднъж застане ли тестото пред вас, ще го направите за секунди.


Прехвърлям втората кора върху първата и притискам краищата с ръце или с виличка, така че да ги запечатам.
Оставям на топло да втаса още половин час, а след това намазвам с малко размит с мляко жълтък и поръсвам обилно със захар.


Пека в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30 минути.


Уханието, което се разнася в кухнята, е достатъчно да ви накара да извадите най-зловещия си смях, веднъж щом печивото е готово, защото ще сте наясно какво ще му се случи и дори няма да го чакате да изстине!





Наистина е голяма вкусотия..казвам ви!

Опитайте го!

А аз ви пожелавам един прекрасен, топъл, вълнуващ и слънчев остатък от работната седмица, а в петък ....се пригответе за още нещо невероятно вкусно :)

Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 17 март 2017 г.

Ореховата торта на мама Данче / Old fashioned walnut cake


"Торта без ядка не е торта", това казва моята приятелка Аничка, която е голям тортолюбител, за правенe и за ядене. Сигурна съм, че днешната такава ще й хареса, защото има орехи в изобилие, а отгоре на всичко ухание на ром и то не от махалата, а истински, топъл аромат на алкохол, който може само да ви накара да запразните петъчно по от рано. 

Не мога да си взема пълна заслуга за рецептата, защото макар да е много добре позната българска тортичка, ми я изпрати читателка преди повече от година. Тогава я направих, като я записах в тефтера по този начин, но след като неуспешно търсех нейното писмо (аз не ги трия никога, не знам какво се е случило), все не публикувах снимките, тъй като не ми се струваше редно. 
Сега обаче реших да я споделя с вас и да я призова да ми пише отново, след като я познае, защото наистина държа да спомена името й. 
За мен е винаги голямо удоволствие, когато някой ми изпраща рецепта, която мога да интерпретирам или да й придавам нова визия. Точно така направих и с днешната класическа орехова рецепта на мама Данче, която познаваме от старите тефтери. Не е класика без причина! 


Тортата става наистина бързо, а продуктите й са такива, че всеки ги има у дома. Масленият крем е идеален за тези орехови платки, тъй като им придава необходимата сладост, без да доминира много, така че наистина да се насладите на богат орехов вкус. И така преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старя да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
12 с.л. млени орехи
3 с.л. галета  (може да се замени с брашно)
1 пак. бакпулвер

Сироп: вода, захар, ром

Крем за една доза:
125 г меко масло
1 к.ч. пудра захар
1 жълтък

Цялата рецепта е изключително елементарна, затова явно съм си спестила усилията да я снимам стъпка по стъпка (или просто съм забравила, тъй като ми е свършила гинко билобата).
Като за начало разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.


След това прибавяме млените орехи,  галетата (може да смените с брашно) и бакпулвера. Аз слагах много големи лъжици с купка, тъй като ми се стори, че сместа може да поеме повече сухи съставки.
Разпределям сместа в две тавички от 22 см диаметър, застлани с хартия за печене на дъното и леко намаслени. (Аз изпекох един голям блат, който разрязах на три, но това може да бъде по-трудно за тези от вас, които не са опитни в рязането на тънки блатове.)
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Готовите блатове се охлаждат напълно.


Приготвяне на крема: Разбиваме маслото на стайна температура с пудрата захар и жълтъка до получаването на пухкав крем.
Приготвяме и сиропа, за напояване на блатовете като кипваме равни количества захар и вода и оставяме да поврят около 8 минути. След това прибавяме ромова есенция или няколко супени лъжици ром. Направете го на вкус, в завивимост от интензитета на аромата, който жеалете.


Сглобяваме тортата като сиропираме леко блатовете, а след това разпределяме от крема между тях и по цялата повърхност на тортата. Може да направите двойна доза крем, ако искате да е плътно и добре измазана като моята, но имайте предвид, че повечето крем ще я направи още по-тежка като вкус.
Украсяваме с млени и цели орехи и вафли за мелба ;) 

Да ви е сладко! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...