вторник, 26 декември 2017 г.

Торта "Тоблерон" / Toblerone cake


Весела Коледа, приятели! Бъдете живи и здрави, много щастливи и обичащи се. Нека винаги носим светлина в сърцата си и да я даряваме на тези от нас, които се нуждаят от нея в тъмните моменти. 

Нека не забравяме, че хората, макар и да сме доста несъвършени в природата си, притежаваме способността да обичаме, а това е най-близкото до съвършенство, защото ни помага да помагаме на напълно непознати, да съчувстваме и да се радваме за успехите на хората около нас. 

Пожелавам си пред каквото и да ни изправи новото време в което живеем, хората да имаме сили да се подкрепяме и да вървим към един по-добър и пълноценен живот, за нас и поколението след нас.

Животът е най-големият ни дар, затова нека направим най-доброто от него!
 Бъдете здрави, всичко друго ще се оправи!


Време е да ви споделя и последната рецепта за годината, която подготвих като кулминация на празничната ми фиеста. Почти година мъдрувам как да създам тази торта, която ми се въртеше в главата с всякакви вариации, но ето че мога с гордост да споделя финалния й вид. 
Исках да е красива, но толкова красива, че да спира дъха! Успях ли?!


Освен, че е вдъхновена и направена с един от любимите ми шоколади - Тоблерон, се постарах да има и същата форма, което не се оказа чак толкова трудно.
Вкусът е божествен и съчетаващ няколко пласта шоколадови блатове, крем, чийзкейк, ганаш и една от най-впечатлителните украси, които съм правила досега.
Реших да направя тортата златна, не само защото е празничен сезон и блясъкът е навсякъде около нас - от блещукащата коледна украса, през нежните лампички по дърветата и сградите около нас до тържествената заря, която ще озари небето в новогодишната нощ.
Именно като перфектна новогодишна торта ви представям и днешния ми десерт.


2018-та година ще бъде годината на кучето по китайския календар и макар тя да започва през февруари, винаги ни съветват да се подготвим по от рано.

Добре е да я посрещнем в жълто, тъй като това е нейния цвят, а какво по-подходящо жълто от златото. Освен това "кучето" се асоциира с елемента "метал", което прави моят избор още по-подходящ :) 


Дали вярвате на тези хороскопи ли не, не е от значение (аз самата не съм от тях), но все пак кой няма да се зарадва да научи, че през новата година ни очакват хубави неща. Годината ще е благоприятна за нови начинания, сватби, бизнес, а любовта ще разцъфтява. 
През годината на кучето е важно да бъдем честни и добросърдечни, да не лаем за дребни неща  и да не лицемерничим дори в бизнеса, защото се очерта справедливостта да възтържествува, затова е хубаво да сме на правилната страна. 
С радост научих, че през новата година ще е добре да подхождаме творчески, дори и в най-обикновената работа  и ще пожънем успехи. 

Е, ако случаят е такъв, тази торта идва точно навреме!


Но не остава много време за Новогодишната трапеза, затова преминавам направо към рецептата. Като много по-специални торти,ще ви отнеме малко повечко време, но като цяло не е толкова сложа за правене, затова не й се плашете. Ето и необходимите продукти:

За чийзкейк - блата:
200 г крема сирене
120 г черен шоколад
150 г кафява захар ( може и бяла)
60 г бяла захар
60 г брашно
120 г масло
1 ванилия
3 яйца

За шоколадовия блат:
3 яйца
170 г брашно ( малко по-малко от ч.ч. от 200 мл)
150 мл прясно мляко
150 г захар
100 мл олио
3 с.л. какао
1 ч.л бакпулвер
щипка сол


За крема:
250 мл течна сметана
200 г тоблерон

За ганаша:
150 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад

Още:
бяла халва, ядки бадем
златен спрей, златен брокат, златна захар

Започваме с приготвянето на чийзблата. Адаптирах рецепта от тук, като моят размер на тавата е квадратен със със страна 24 см.
Загряваме фурната на 175 градуса с обдухване.


В касерола разтопяваме на котлона маслото и шоколада. Охлаждаме леко и прехвърляме в купата на миксера. Постепенно прибавяме кафявата захар и две от яйцата, а след това и брашното.  Бием сместа до пухкавост и оставяме на страна.

                           

В друга купа разбиваме останалите съставки - кремата сирене, яйцето, кристалната захар и ванилията.

                            

В тавичката, застлана с хартия за печене на дъното, намаслена леко с  олио. Изсипваме две трети от шоколадовата смес, а отгоре - бялата смес. Накрая правим шарки останалата ни шоколадова смес.

                             

Печем блата за около 30-40 минути, а след това охлаждаме напълно.
През това време правим и втория блат. За целта разбиваме яйцата със захарта на крем, а след това постепенно прибавяме олиото, млякото, а след това пресятото брашно, какао, бакпулвер и сол : )

                            

Прехвърляме сместа в същата тавичка, отново с хартия за печене и печем на 150 градуса за същото време. Оставяме да се охлади напълно след това.
През това време правим крема - загряваме сметаната до точка на кипене на котлона, а след това дърпаме от огъня и прибавяме начупения тоблерон. Оставяме да поизстине леко, а след това разбивам с миксера, докато стане по-светъл и по-пухкав като консистенция.

По същия начин приготвяме и ганаша, но не го разбиваме с миксер. Оставям го да се охлади напълно и го прибирам в хладилника.

Сглобяване на тортата:

Разделяме двата блата по диагонал и ги нареждаме един върху друг, като ги редуваме.
Разпределяме от крема между блатовете по равно и измазваме с него отвън ( без дъното). 

                            

Между блатовете може да поръсите с малко счукани бадеми и бяла халва, но може и да и оставите само за украса.

Така сглобената торта, завиваме с опаковъчно фолио и оставяме за през нощта в хладилника.

                             

На следващия ден ( или след няколко часа), заглаждаме с плоско ножче крема и изправяме тортата вертикално.
На микровълновата разтопяваме ганаша и започваме да измазваме с него тортата отвън, докато е още течен. Той стяга бързо, защото тортата е студена и направо го изливам на места и заглаждам.


След това със златен спрей напръскваме тортата и поръсваме от златната захар и ядливия брокат.


Доукрасяваме още с парченца бяла халва, която пада върху тортата като сняг.
Харесвам точно това във вкуса на този шоколад - малките, хрупкави парченца нуга.



За още повече блясък напръсках и блокчетата шоколад със злато и наредих в основата на тортата.



Може да режете тортата на листа по вертикал или да я сложите да легне,



но каквото и да изберете няма да съжалявате.
Във всеки пласт ще усетите тази лавина от вкусове и лукс.




Ако решите да пропуснете златната украся, която не е задължителна разбира се, може да се запазите оригиналния цвят на шоколадовото блокче.



Може да украсите с белите парченца халва и ядки или да направите снежна заливка от бял шоколад и кокос като на скаличките.



Понякога липсата на определени консумативи ме вдъхновява да сътворят нещо ново и оригинално и нека това и вас не ви спира :)
За тези от вас, които искат да сътворят оригиналната визия на десерта, 



ще кажа, че може да си набавите всички златни продукти от сладкарските магазини. Може да ги поръчате онлайн или на място, като аз обезателно ще ви предложа и други рецепти, в които да ги оползотворите - не се притеснявайте :) 



И така, към края сме на последната публикация за 2017-та година! Надявам се и тази година успях да ви предложа чудесни рецепти, да ви вдъхновя, да ви усмихна или просто разсея приятно.
Постарах се тази година да има повече разнообразни рецепти - постни, тестени и месни, различни видове десерти и все по-оригинални и апетитни торти.
Обещавам през новата година да продължавам в същия дух и пожелавам на себе си и на вас, много здраве, щастие,късмет и неспирна енергия, за да осъществяваме мечтите и целите си.
Щастлива Нова Година, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



24 коментара:

  1. Първо поздравления за честито и светло Рождество Христово,
    с най-сърдечни пожелания за здраве и хубав късмет,
    мир, благодат и любов, много щастие и сбъднати мечти.
    И ДА, наистина си успяла, Люси! Вълшебна торта в златен блясък!
    И Да, определено спира дъха - празнично красива, ефектна, много
    креативна и впечатляваща кулминация на празничната ти фиеста!
    Много адмирации за теб, таланта, уменията и вдъхновението ти,
    весели, усмихнати и благословени празнични дни,
    прекрасно мило момиче! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за толкова милите думи и хубави пожелания, Диди!
      Желая и на теб от все сърце една красива, успешна и много щастлива 2018-та година! Много прегръдки и сърдечни поздрави ти пращам!

      Изтриване
  2. Перфектна, напълно в духа на празниците!
    Честито Рождество Христово и весело посрещане на Новата година, Люси!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ине!
      Честита нова 2018-та година от мен и нека тя да бъде успешна и щастлива за всички ни!
      Прегръдки и поздрави от сърце!

      Изтриване
  3. Честито Рождество Христово,мила Люси!;) Пожелавам много здраве, късмет и благополучие на теб и цялото ти семейство!;)Това златно великолепие,което спира дъха,за пореден път показва майсторлъка и златните ръце, с които си надарена!;) Весело посрещане на Новата 2018-та година,бъди все така вдъхновяваща и успешна,бъди здрава, щастлива и преливаща от цвят и красота!:) Целувки и прегръдки!;)Марта;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Марте!
      И аз ти пожлавам една красива и щастлива 2018-та година! Нека ти донесе много усмивки и чудесни емоции! Прегръдки и много целувки пращам!

      Изтриване
  4. Люси, отдавна не бях надниквала тук, липса на време, пък и ти явно често публикуваш и ми оставаш все нагоре в списъка на блоговете, не стигам до теб.
    Е, добрах се...точно навреме.
    И ми се иска да кажа "Еееех, как не се сетих:))"
    Страхотна си, както винаги креативна и талантлива!
    Тортата наистина е много празнична и елегантна!
    Ако реша да я правя няма да променя нищичко!
    Отивам сега да разглеждам назад!
    Ама преди това да ти пожелая весело посрещане на Новата Година!
    Никога не се променяй, просто бъди здрава и продължавай да радваш всички около себе си! Сбъдни си сама мечтите, каквито и да са! Прегръдка голяма от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Веси и на теб честита нова година! Много усмихната и успешна да е!
      Както ти написах, и на мен не ми остава много време вече за блого-приятелите, което си е лошо, но е хубаво когато наминават, та се старая и аз да го правя, макар и не толкова често както преди!
      Усмивки и много прегръдки!

      Изтриване
  5. Люси,
    чудесна празнична торта.
    Ех, толкова красива и елегантна е,че ми се иска веднага да я направя.Не се и съмнявах,че за празниците ти винаги ще предложиш нещо изненадващо красиво.Бъди жива и здрава, сбъдвай мечтите си и списвай блога си с желание и любов !
    Весели и честити празници през януари !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Лени и желая и на теб една чудесна година, в която ще кипиш от идеи и ще ти донесе много красиви мигове! Тортата наистина е специална и е чудесна за празнични поводи! Спокоен и вкусен януари ти желая!

      Изтриване
  6. Здравей Люси,
    Пиша ти от гореща и слънчева Англия😊. Необичайно нали?...но така е вече цял месец без капка дъжд. Благодаря ти за прекрасния блог и невероятните рецепти. Тази торта е фаворит в къщи. ..децата я обожават. Искам да попитам , може ли да я направя кръгла около 24 см и за чийз блата , с колко да увеличат продуктите?
    Благодаря..аз съм Лерзан😍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лерзан :) Значи така, а? При вас е слънцето..ами ние прогизнахме от английския дъжд вече. Ако някой си го иска, може да дойде да си го прибере :) Много ти благодаря за думите - много ме зарадва.
      Според мен няма нужда да увеличаваш продуктите щом е за 24 см кръгла, ще ти стигнат. Ако искаш да я някакъв по-висок, може да ги вдигнеш с половин доза :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Здравей Люси, уникална произведение като всичко, което правиш! Имам едно питане, ако реша да я направя в обикновена кръгла или правоъгълна форма според теб трябва ли да увелича количествената и в каква пропорция?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ивета :) Трябва да ми кажеш какви са размерите на тавата, но ако дори да е с около четири сантиметра по-голяма тавата, пак ще трябва да е двойна доза. Не знам как ще успееш да я изрежеш правилно ,ако е правоъгълна, но ако ти трябва само за вкус, вярвам, че някои читатели я бяха правили в кръгла форма вече - може да погледнеш коментарите ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. Изглежда уникално!!! Ще я пробвам след няколко дни. Когато се развихря в кухнята, което е рядкост се отбивам за рецепти при теб. Всичко, което правиш е страхотно !
    Весели Празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С малко закъснение, но и след добра почивка, се включвам да отговарям на натрупалите се съобщения. Благодаря за милите думи и се надявам винаги да е така. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. Честита нова година,Люси!Пожелавам ти да бъдеш здрава и много вдъхновена и тази година!Като оставим външния вид на тортата за който няма нужда от коментари,това са най-хубавия блат и крем,който съм правила по твоя рецепта.Огромно благодаря,че направи празника ни толкова красив и вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, мила ;) Много благодаря за милите думи и се радвам, че си открила нещо любимо. Пожелавам ти и аз една хубава 2021 година и нека донесе много здраве, щастие и спокойствие на всички.

      Изтриване
  10. Здравей, Люси. Прекрасен талант си. Правя много твои рецепти истават превъзходни. Имам въпрос,дали може крема.сиренето да се замени с маскарпоне,че имам доста налично в момента,а ще я правя за рождения ден на мъжа ми. Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ива. Да, защо не. Не би трябвало да има проблем :) усмивки!

      Изтриване
  11. Здравей Люси, отдавна следя блога ти и вече съм правила някои от прекрасните ти десерти.Искам да почерпя колегите си с тази изискана торта и тази връзка би ли ми дала информация за колко души би стигнала.Трябва да я направя за 24 човека.Предвидих двойна доза, но ми трябва помощ за размера на тавата.Кръгла форма 26 см.ли да използвам и да надграждам нагоре с по два блата, като ги редувам или квадратна с по-дълги страни?Благодаря предварително за съветите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат :) Аз бях в отпуска и сега наваксвам с коментарите. Не знам дали не е е късно. да ти кажа честно, тази торта не е типична за рязане на равни парчета, така е зависи колко големи са. Двойна доза ще ти осигури голяма торта, тъй като аз не смятам, че тази е малка ;) Но не мога да кажа в каква тава да я направиш :) Може би да напариш тестов блат и да прецениш :)

      Изтриване
  12. Здравей Люси, не разбирам защо повечето пъти, в които се опитвам да направя твоите торти все нещо не става. Крема свършва многооо по-бързо от описаното или пък специално за тази торта.. сметана с шоколада стават на сок, не на крем за измазване. Два пъти пробвах и не става. Не знам при теб как става.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Съжалявам да чуя, че имаш затруднения с рецептите, но тази специално си е по-сложна не знам защо кремовете ти свършват, но когато правиш ганаш със сметана например, първоначално е много рядко, после стяга и тогава ще може да работиш с него.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...